|

Sesli şifa

Hindistan'da eski bir şifa yöntemi olan çanaklarla ses terapisi, Almanya başta olmak üzere çeşitli ülkelerde yaygın olarak kullanılıyor. Strese bağlı hastalıkların giderilmesi için kullanılan yöntemin uygulayıcısı Sırma Belin, "Ses bizim coğrafyamızda zaten vardı. Edirne'deki şifahanede müzik makamlarıyla terapiler yapılıyordu. Biz bu yönteme yabancı değiliz sadece teknik farklı" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/02/2017 воскресенье
Güncelleme: 01:16 - 12/02/2017 воскресенье
Yeni Şafak
Ağırlık olarak bronz olmak üzere çeşitli metallerin birleştirilip dövülmesiyle elde edilen bu çanakların her birinin kendi kalınlığı ve derinliği var. Birbirinden farklı sesler çıkaran bu çanaklar ayak, baş, bel, omuz, el gibi iyi farklı noktalarda uygulanıyor.
Ağırlık olarak bronz olmak üzere çeşitli metallerin birleştirilip dövülmesiyle elde edilen bu çanakların her birinin kendi kalınlığı ve derinliği var. Birbirinden farklı sesler çıkaran bu çanaklar ayak, baş, bel, omuz, el gibi iyi farklı noktalarda uygulanıyor.

Selçuklu ve Osmanlı zamanında yaygın olan şifahanelerde farklı makam müzikleriyle çeşitli hastalıkların iyileştirilmesi yöntemi günümüzde çok farklı bir boyut kazandı. Kökleri özellikle Tibet bölgesinde 5 bin yıl öncesine kadar giden bu yöntem, Hindistan'da kullanılan bir şifa yöntemi. Çeşitli makamlardan dinletilen müziklerin yerini bu yöntemle vücudun belli noktalarına yerleştirilen metal çanaklardan yayılan tiz ve tok sesler alıyor. Alman mühendis Peter Hess'in yıllar öncesinde modern çağın insanın ihtiyaçlarına göre geliştirdiği bu yöntemi Türkiye'de kişisel dönüşüm danışmanı Sırma Belin gerçekleştiriyor. Makam müzikleri ile şifanın yerini alan bu yöntem için Belin, "Ses bizim coğrafyamızda zaten vardı. Çanaklar yoktu ama müzikle, makamlarla tedaviler mevcuttu. Edirne'deki şifahanede seslerle, kokularla ve suyla terapiler yapılıyordu. Biz bu yönteme yabancı değiliz sadece teknik farklı" diyor.





ANNEM İÇİN YÖNELDİM


İstanbul Üniveristesi'nde Alman dili ve edebiyatı bölümünde öğretim görevlisiyken istifa edip profesyonel turist rehberliği yapan Belin, annesinin rahatsızlığı dolayısıyla pek çok yöntem araştırmış. Şifayı ses çanaklarında bulan Belin, süreci şöyle anlatıyor: "Ben çoculuğumdan beri şifa yöntemlerine çok meraklıydım. Arkadaşlarım roman okurken ben İbn-i Sina'nın şifalı bitkiler kitabını okuyordum. Annem yıllar önce bir rahatsızlık geçirdi. Elde toplanan enerjiyi başka birine aktaran reiki eğitimi alarak anneme faydalı olmaya çalıştım. Akademiyenliği de annemin hastalığı için bıraktım. Annemi kaybettikten sonra da rehberliğe devam ettim. Üç yıl önce Hindistan'a gezi amaçlı gitmiştim ve bir dükkanıda bu çanakları gördüm. Satıcıya bunlar ne diye sorduğumda 'Her çanak farklı ses ve notalara sahip. Bunlar vücudumuzdaki enerji merkezlerine iyi geliyor' dedi. Ben de bunları araştırıdm. İstanbul'da Alet Vartanya'nın kişisel gelişim dönüşüm programına, Kanadalı bir hocanın ses çatalları eğitimine katıldım. Son olarak da bu işin merkezi olan Peter Hess Enstitüsü'nde eğitim gördüm."



İÇİMİZDEKİ HEKİM AYAKLANIYOR


Yöntemin özellikle Almanya'da çok yaygın olduğunu belirten Belin, çeşitli Avrupa ülkeleri ve Amerika'da bu yöntemin tedavi amaçlı uygulandığından bahsediyor. Yoğun bakım ünitelerindeki hastalara dahi uygulanan bu yöntem sayesinde tepki veren hastaların olduğunu söyleyen Belin, "Bu yöntem sayesinde insan beyni günlük yaşam içerisindeki uyanıklık halinden yarı uyanık hale geçiyor. Vücut gevşiyor ve ses titreşimleri gerekli yerlere uyarı yapıp kanın hareketlenmesini sağlıyor. Tansiyonu dengeliyor" şeklinde konuşuyor. Ses çanaklarından çıkan sesin anne karnındaki ceninin duyduğu seslere benzediğini söyleyen Belin, "Bu yöntem hormon salgısını değiştirip beynimizin gerekli yerlerine şifa yolluyor. İçimizdeki hekim ayaklanmış oluyor" diyor.





Sesi nasıl kullanırsak etkisi öyle olur


Peter Hess terapi ses çanakları Türkiye uygulayıcısı Sırma Belin, geçmişte yaptığı turist rehberliği bilgilerine dayanarak sesin iyi kullanıldığı gibi kötü amaçla da kullanılabileceğini söylüyor. Beylerbeyi Sarayı'nın yapımında işçiler için 400 kişilik bir orkestranın verdiği müzik ziyafetiyle sarayın kısa sürede tamamlandığını belirten Belin, "İzmir Efes Antik Tiyatrosu'nda da İngiliz sanatçı Sting konser verdiğinde aşırı sesten dolayı taşlar çatlamıştı"diyor.



Strese bağlı hastalıkları gideriyor


Bu terapi yönteminin sağlıklı rahatlamak isteyen stres altındaki insanlar için şifa olduğunu belirten Belin, "Bu yöntemde ilk hedef stresi yenmek. Stresi yendiğimiz zaman diğer problemler yok olmaya başlıyor zaten. Kulak çınlaması, kas ağrıları ve miğrene iyi geliyor. Bu yöntem kaygı, endişe, özgüven, korku gibi psikolojik sorunları yenmede de etkili. Ağır psikiyatrik ilaç kullanan ve onkoloji hastalarıyla çalışmıyoruz"şeklinde konuşuyor.














#Hindistan
#Selçuklu
#İstanbul Üniveristesi
#Almanya
7 лет назад