|

‘Seyhan bitmiş, gelin Çatalan’ı kurtaralım’

Adana'da Seyhan Baraj Gölü çevresinin “Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası” kapsamında olmasının Adana’nın kentsel gelişimini olumsuz etkilediği bildirildi. ATO meclis toplantısında konuşan Adana Ticaret Odası Meclis Üyesi Halil Avcı, “Bir yandan Seyhan’ı yaban hayatı sahasından çıkarırken, bir yandan da Çatalan’a bu statüyü kazandırabiliriz” dedi.

Yeni Şafak
10:51 - 9/12/2014 Salı
Güncelleme: 08:55 - 9/12/2014 Salı
IHA

Adana Ticaret Odası Meclis Üyesi Halil Avcı, Seyhan Baraj Gölü’nün çevresinin “Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası” kapsamında olmasının Adana’nın kentsel gelişimini olumsuz etkilediğini bildirdi. “Yaban Hayatı” sorununun, sadece kuzeyde yaşayanları değil, kentin tamamını ilgilendirdiğini belirten Avcı, ATO meclis toplantısındaki konuşmasında, kangrene dönüşen konuyu gündeme getirdi. Avcı, konuşmasında ATO’nun başvurusu üzerine oluşturulan İstanbul Teknik Üniversitesi heyetinin “Gerekli hiçbir temel özelliklere sahip değil” raporu verdiği Seyhan Baraj Gölü çevresinin ‘Yaban Hayatı’ kapsamından çıkartılması” ve yerine “Çatalan Barajı çevresinin Yaban Hayatı Alanı ilan edilmesinin önerilmesi” kararını verdiğini hatırlattı. Avcı, bilimsel bu tespitlere rağmen, sorunun bu güne kadar çözülememesinden yakındı.


FUAR ALANI’NDAN BALCALI’YA KADAR

Fuar Alanı’ndan itibaren Kurttepe, Süleyman Demirel Bulvarının tamamının, Adnan Menderes Bulvarının ve üniversite güzergahına doğru tüm Seyhan Gölü’nün yaban hayatı sahası içinde gösterildiğini anımsatan Avcı, “Bu bölgede yaban hayatı belki 1950’lerde olmuştur. Ancak günümüz koşullarıyla kuzey Adana var olacaksa, orada yaban hayatının olamayacağını hepimiz biliyoruz. Zaten her taraf apartmanlarla inşaatlarla, villalarla dolmuş vaziyette ve hala şehrin önünde imar açısından problem olarak duruyor. Etrafındaki arazilere 1/25 binlikler dahil edilemediği için bir yatırım yapılamamaktadır.” diye konuştu.

BÖLGE TAMAMEN YAPILAŞMIŞ

Halil Avcı, İTÜ heyetinin bu kararı alırken raporunda, Kurttepe, Süleyman Demirel, Üniversite güzergahındaki yoğun yapılaşmaya ve bu yapılaşmanın, bölgenin Yaban Hayatı Sahası ilan edilme tarihi olan 2006’da tamamlanmış olmasına dikkat çektiğini de kaydetti. Avcı, heyetin “Bölgenin neredeyse tamamen yapılaşmış” ifadesini kullandığın raporda, halen izinli, ruhsatlı yapılaşmanın sürdüğüne de işaret ettiğini kaydetti.


ASIL, ÇATALAN KORUNMALI

Dünyada içme suyu kaynaklarının giderek azalmasının Çatalan Barajı’nın önemini daha arttırdığına işaret eden Avcı, “Adana’da asıl korunması gereken, doğal yaşamın sürdüğü yer Çatalan’dır. Ancak bu yaban hayatı alanı iddiası, 2 milyonluk kentin su ihtiyacını karşılayan Çatalan’da asla yok. Şu an eğer imkanlarımız el veriyorsa Çatalan Barajına sıfır noktasına istediğiniz sanayi tesisini de yapabilirsiniz. Bu kentin içme suyunu temin eden baraj da orası. Seyhan’ı yaban hayatı sahasından çıkartırken bir yandan da daha büyük bir başarıyı gerçekleştirip Çatalan’ı bu statüye kazandırabiliriz.” diye konuştu.

#çatalan
#seyhan
#balcalı
#ATO
9 yıl önce