|

Sivillere işkenceyle infaz

Esed’e bağlı Suriye ordusu, Şii milisler ve PYD, Halep’in kuzey ve batı bölgeleri arasındaki bağlantı noktalarını ele geçirdi. Türkmen nüfusun yoğun olduğu Hüllük, Butan Başa ve Haydariye mahallelerine giren Esed askerleri ve Şii milisler, Şeyh Maksud ve Neirab bölgesine geçmeye zorladığı sivilleri de işkenceyle infaz ediyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 03:53 - 30/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Esed rejimine bağlı Suriye ordusu, Şii milisler ve PKK'nın Suriye kolu PYD, Halep'te Rusya'nın hava desteği ile 6 mahalleyi işgal etti. Mesakin, Henanu, Beydin, Süleyman Halebi, Bustan Başa, Hüllük ve Cebel Bedru semtlerinde kontrolü sağlayan işgal güçleri, ele geçirdikleri sivilleri işkence ile infaz ediyor. Halep'te muhaliflerin kontrolünde olan bölgeler olağanüstü hava saldırısına maruz kaldı. 15 Kasım!dan beri klor ve fosfor karışımı kimyasalların da kullanıldığı saldırılarda 2 binden fazla füze atıldı, 7 bin top atışı yapıldı. Saldırılarda 600'dan fazla sivil hayatını kaybetti, 2 bin sivil de yaralandı. Halep Yerel Meclis Başkanı Bretta Hacı, kuşatma ve bombardıman sebebi ile büyük sıkıntı yaşayan yaklaşık 300 bin sivilin Halep'te çaresiz kaldığını anlattı.



PYD'YE TESLİM ETTİ


Rejim ve Şii milisler Halep'in kuzey ve batı bölgeleri arasında bağlantı noktalarını ele geçirerek muhalif bölgeleri ikiye böldü.Türkmen nüfusun yoğun olduğu Hüllük, Butan Başa ve Haydariye mahallelerine giren rejim ve Şii milisler, bu bölgeleri PYD'ye terk ederek doğu yönüne çekildi. Bölgede çaresiz kalan 5 binden fazla sivil dün akşam saatlerinde PYD kontrolündeki Şeyh Maksud bölgesine geçti.







REJİM İNFAZ EDİYOR


Halep'in muhalif bölgeleri arasında irtibat noktalarını işgal eden rejim, girdiği mahallelerde kalan sivilleri Neirab bölgesine topluyor. Diğer yandan Türkmen bölgelerinde kalan siviller de Şeyh Maksud bölgesine geçmeye zorlanıyor. Şeyh Maksud ve Neirab bölgelerine geçmek zorunda kalan sivillerden bazılarının Esed askerleri ve Şii milisler tarafından işkence edilerek öldürüldüğü bildiriliyor. Teslim olan sivillere “Neden Suriye Ordusu'na katılmadıkları ve muhalif bölgede yaşamaya devam ettikleri” yönünde sorular soruluyor.






ASKERİ ARAÇLA GÖTÜRÜLÜYORLAR


PYD tarafından rehin alınan 15-40 yaş arası birçok sivil rejime teslim edildi. Rejim tarafından infaz edilen bazı siviller, PYD'nin teslim ettiği kişilerden oluşuyor. Neirab bölgesinde Esed rejimi ve Şii milislerin rehin aldığı Halepli sivillerden genç olanlarından bazılarının ise askeri araçlarla alınıp götürüldüğü de ifade ediliyor.



CEPHANESİZ KALDIK


Şehir merkezinde savaşan Ebû Amara Tugay Komutanı Muhanne Ceffale ve Türkmen Müntasırbillah Tugay Komutanı Firas Paşa, Halep'te yaşanan son duruma dair Yeni Şafak'a bilgi verdi. Ceffale, kuşatma sebebi ile son 3 aydır cephane ve silah takviyesi yapamadıklarını, bu sebeple bazı bölgelerden çekilmek zorunda kaldıklarını belirtti. Ceffale, en büyük savaşın Halep'te olacağını ve henüz bu mücadelenin bitmedigini, rejime teslim olmak yerine savaşarak ölmeye and içmiş binlerce gencin Halep'te direnişe devam ettiğini anlattı.



MÜCADELEMİZ SÜRECEK


Firas Paşa ise, “Son 15 günde yüzlerce şehit verdik ancak son mermi son mücahit kalana dek mücadelemiz sürecek” diye konuştu. Paşa, Türkmen mahallelerinde yaşayan sivilleri büyük oranda tahliye ederek, Sukkari, Meşhed, Firdevs, Selahaddin gibi daha iç bölgelere yerleştirdiklerini sözlerine ekledi.






Tarihin en ağır katliamı


Suriye Türkmen Meclisi, Beşşar Esed rejimi ve İran destekli Şii milislerin Halep'in doğusunda en fazla Türkmen mahalleleri hedef aldığını, tamamen yıkılan 6 mahalleye de terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin sızdığını bildirdi. Suriye Türkmen Meclisinden yapılan açıklamada, 15 Kasım'dan bu yana Halep'te “dünya tarihinin en ağır bombardımanı ve sivil katliamlarından birinin” yaşandığına dikkat çekildi. Esed rejimi ve müttefiklerinin, hava saldırılarına, 25 Kasım Cuma gününden itibaren de kara harekatıyla eşlik ettiği belirtilen açıklamada, “Rejim ve müttefiklerinin Halep'e yönelik insanlık dışı harekatında en çok hedef alınan bölgeler yine Türkmen bölgeleri oldu. Türkmen mahalleleri Bustan Başa, Hüllük, Haydariye, Şeyh Faris, Şeyh Hıdır ve Baidin tamamen yerle bir oldu. Binlerce sivil Türkmen doğrudan hedef alındı” ifadelerine yer verildi. Açıklamada, rejimin ele geçirdiği Türkmen mahallelerine PYD ve YPG unsurlarının sızdığı vurgulandı.


#Şii milisler
#PYD
#Butan Başa
7 yıl önce