|

Son çare yumuşak düşüş

Giresun'da şehit aileleri ve askerlerle bayramlaşmaya giden jandarma komutanları ile eş ve çocuklarının bulunduğu Skorsky S-70 tipi helikopter Tohumluk Yaylası'na düştü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 00:23 - 7/07/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Olayda Giresun Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Mustafa Doğru yaralı olarak kurtulurken eşi Nuran Doğru ve kızı Berrin Doğru şehit oldu. Giresun Jandarma Bölge Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ünal Bayhan'ın ağır yaralı kurtulduğu, kızı Işıl ve oğlu Erdal Bayhan'ın da yaralandığı kazada Albay Bayhan'ın eşi Didem Bayhan şehit düştü. Giresun İl Jandarma Komutan Vekili Jandarma Yarbay Sadettin Şahin ve eşi Nihal Şahin de şehit oldu. Helikopter pilotlarından Yarbay Hilmi Özer'in de şehit düştüğü kazadan Jandarma Pilot Üsteğmen Yüksel Kandemir yaralı kurtuldu. Uzman Çavuş Adem Kara yaralanırken, eşi Sema Kara da kurtarılamadı. Kazada Jandarma Üstçavuş Cemalettin Çoban ağır yaralandı, Uzman Jandarma Adem Kara ise yaralandı.



ŞEHİT ÖZER'İN HÜNERİ






Kazayla ilgili ayrıntılar ise netleşmeye başladı. Olay sırasında helikopter pilotu Yarbay Hilmi Özer'in sergilediği kahramanlığın, şehit sayısını azalttığı ortaya çıktı. Helikopter kazalarında normalde 'yaralı kurtulma' vakasına pek rastlanmıyor. Fakat son kaza, şehit Özer'in hüneri sayesinde daha az ölümle sonuçlandı. Alınan bilgiye göre 'Kara Şahin' olarak da bilinen helikopter önceki gün saat 17.30 sıralarında birdenbire sis bulutu içine girdi. Pilot, 'SAR Radarı' kullanarak uçuşa devam etti. Fakat bu sırada araç birdenbire teknik bir arıza verdi. Pilot bunun üzerine araziye inmeye çalıştı. Ancak bölge hem yüksek gerilim hatları hem de sarp kayalık nedeniyle inişe müsait değildi.



YAKITI HAVADA BOŞALTTI


Pilot Özer bunun üzerine helikopteriyle tepeye tırmanmaya çalıştı. Fakat bu da olanaksızdı. Son çare, 'yumuşak düşüş' oldu. Kullandığı helikopterin düşeceğini anlayan Yarbay Hilmi Özer, stratejik bir karar daha alarak yakıt tahliyesi gerçekleştirdi. Böylece helikopter düştüğü anda meydana gelecek bir patlamayı önlemiş oldu. Ağaçları 'hamak' olarak kullanmak isteyen pilot, yere nispeten daha yumuşak bir iniş gerçekleştirdi. Böylece 8 kişi mucize eseri sağ kurtuldu.







3 BİN KİŞİ YARDIMA KOŞTU


Helikopterin düştüğünü gören yayla sakinleri, dakikalar içinde bölgeye ulaştı. 3 bin kişi olay yerine koşarak insan zinciri oluşturdu ve yaralıları helikopter kapılarını kullanarak yokuştan düzlük alana indirdi. Yaralılara ilk müdahaleyi de vatandaşlar arasındaki doktorlar yaptı. Kazanın üzerinden 20 dakika bile geçmeden bir jandarma komando timi bölgeye ulaştı. Duyarlı vatandaşların kahramanca çabası şehit sayısındaki olası artış önlendi. Askeri kaynaklar, bu tür helikopter kazalarında sağ kurtulma ihtimalinin olmadığını belirtirken, helikopterin yere hızla çarpmasını engelleyen pilotun başarısına işaret etti.



Gerçek nedeni bulunacak


İlk bulgulara göre helikopter kazası, hava şartları ve teknik arıza sonucu meydana geldi. Ancak bir terörist pususu ihtimaline karşı olay sonrası bölgeye 'GÖREN' adlı insansız hava aracı sevkedildi. İHA ile birlikte 2 helikopter de bölgeye sevk edildi. Yetkililer, terörist saldırı ihtimalinin yok denecek kadar düşük olduğunu belirtiyor. Düşüşün gerçek nedeni kaza kırım heyetinin incelemesi sonucu ortaya çıkacak. 14 kişiden oluşan heyet, çalışmalarına dün başladı. Erzincan Askeri Savcılığı'nın talimatı üzerine Alucra Cumhuriyet Savcılığı da inceleme başlattı. Yaralı olarak kurtulan pilot Üsteğmen Yüksel Kandemir'in vereceği bilgilerin olayın aydınlanmasına büyük katkısı olması bekleniyor.



İlk müdahale 4 doktordan


Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, helikopterin düşmesiyle ilgili son bilgileri paylaştı. Olay yerinde olan 4 doktorun kaza yerinde acil müdahalede bulunduğunu belirten Canikli, “Özellikle kanamalı olan mesela Paşa'mızın genzinde kan toplanması, tıkanması sözkonusu onu temizliyorlar” dedi. Binlerce vatandaşın yardım için kaza yerine koştuğunu kaydeden Canikli şunları söyledi: “Canla başla çalışıyorlar, çünkü 35 kişi tarafından ancak bir yaralı indirilebiliyor. Bir kısmı düşmemeleri için tutuyor, diğerleri taşıyor. Helikopterin kapılarını sedye gibi kullanıyorlar ama o kadar ağır ki aşağı indikten sonra tekrar yukarı çıkartamıyorlar. Kan, ter içerisinde kalmışlar, kendinden geçmiş insanlar o kadar samimi, candan. Görgü tanıklarının ifadelerindeki ortak noklardan biri, pilotun kısa süre önce yakıtı boşalttığı şeklinde. Görenler, helikopterin yalpaladığını, sesinin değiştiğini söylüyor. İnmek için uygun bir yer bulamıyor. Tepede bir yere inmek için muhtemelen çaba sarf ediyor fakat tırmanamadan kuyruk ağaca takıyor ve orada düşüyor.”





Son görev


Helikopterin düşmesi sonucu hayatını kaybeden 7 kişi için Ordu-Giresun Havalimanı'nda tören düzenlendi. Şehitler Jandarma Yarbay Sadettin Şahin (45), Jandarma Pilot Yarbay Hilmi Özer (43) ile Nuran (49) ve Berrin Doğru (4), Didem Bayhan (39), Nihal Şahin (44) ve Sema Kara'nın (28) naaşları memleketlerine uğurlandı. Şehit Pilot Yarbay Hilmi Özer'in naaşı memleketi Kahramanmaraş'ın Elbiştan ilçesinde toprağa verildi. Şehit için Gariplik Camisi'nde cenaze namazı kılındı. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın da katıldığı törende oğlunun cenazesini görün şehidin babası Cuma Özer, yakınlarınca teskin edilmeye çalışıldı. Şehidin eşi ve annesi Özer'i asker selamıyla uğurladı. Jandarma Uzman Çavuş Adem Kara'nın 28 yaşındaki eşi Sema Kara'nın naaşi ise Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde toprağa verildi. Öte yandan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun törene çelenk göndermesi tepki çekti. Vatandaşlar çelenk üzerindeki 'Kılıçdaroğlu' yazısını yırttı.



Aile fenalaştı tören ertelendi






Kazada hayatını kaybeden Giresun Jandarma Bölge Komutanlığı Kurmay Başkanı Kurmay Albay Ünal Bayhan'ın eşi Didem Bayhan için Kocatepe Camii'nde cenaze namazı kılındı. Cenazeye katılan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ve kuvvet komutanları ile MHP lideri Devlet Bahçeli, aile yakınlarına taziyelerini sundu. Bayhan'ın naaşı Karşıyaka Mezarlığı'nda defnedildi. Bayhan ile birlikte Ankara'da tören yapılması beklenen Yarbay Sadettin Şahin ile eşi Nihal Şahin'in naaşları ise bugün Pursaklar Mezarlığı'na defnedilecek. Şahin çiftinin cenaze töreninin, üzüntüden fenalaşarak rahatsızlanan yakınlarının uçağa yetişememeleri nedeniyle ertelendiği öğrenildi.



'Nasıl olsa gideriz' mi dediler


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, helikopterin düşmesine ilişkin bir soruyu cevapladı. “Orada alçak bulutların hakim olduğu şeklinde bilgi geldi. Fakat komutanların 'nasıl olsa Skorsky güçlü bir helikopter, gideriz' diye düşündüklerini tahmin ediyorum” diyen Eroğlu, şöyle konuştu: "Niye düştü? Nasıl düştü? Bunun sebepleri araştırılıyor. Hava şartları orada zordu. Zaten meteorolojik bilgilendirme de yapmıştık. Özellikle Doğu Karadeniz'de zaman zaman fırtına, yoğun yağışlar, sis olabileceğini daha önce de duyurmuştuk.”









#Giresun
#Helikopter kazası
8 yıl önce