|

Soyer: Fransa'yı kınıyoruz

KKTC Başbakanı Soyer, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac'ın, Rum lideri Papadopulos'a gönderdiği iddia edilen nota sert tepki gösterdi ve "Bu anlayışı şiddetle kınıyoruz" dedi.

Yeni Şafak
00:00 - 11/08/2005 Perşembe
Güncelleme: 16:39 - 12/06/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac'ın, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'a gönderdiği iddia edilen notta yer alan, "Türkiye'nin 'Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımaması durumunda AB'ye katılım müzakerelerine başlayamayacağı" şeklindeki görüşlerine sert tepki gösterdi ve "Chirac'ın tavrı anlaşılacak gibi değil" dedi.

Anti demokratik tavır

Filelefheros gazetesinin önceki günkü sayısında "Fransa'dan Papadopulos'a güvence" başlığıyla yer alan haberde belirtilen ve Fransız-Rum işbirliğini gözler önüne seren Fransız anlayışını şiddetle kınadıklarını ifade eden Başbakan Soyer, Fransa'nın ortaya koyduğu bu tavrın anti-demokratik olduğunu vurguladı.

Chirac siyasi rant peşinde

Paris'e bu tutumundan vazgeçmesi çağrısı yapan Soyer, "Fransa Cumhurbaşkanı'nın, kendi kamuoyunda uyanan aşırı milliyetçiliğin Türkiye karşıtlığı olarak şekillenen pozisyonundan nemalanmak için, demokrasinin en temel değerlerini ayaklar altına alarak, Kıbrıs Türk halkını tamamen dışlayacak ve doğrudan doğruya Kıbrıs Türk halkını ilgilendiren bir konuda böylesi bir tavır takınması kabullenemez. Bu anlayışı şiddetle kınıyoruz" diye konuştu.

Papadopulos'un medeni cesareti yok

KKTC Başbakanı Ferdi Sabit Soyer, Tasos Papadopulos'un Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile sosyal içerikli bir buluşmada bir araya gelmeyi reddetmesinin, Kıbrıs Türk halkını reddetmek anlamı taşıdığını söyledi. Soyer, Papadopulos için, "Bir buluşmayı dahi kabullenemeyecek kadar medeni cesaretten yoksun, demokratik değerlerden uzak bir liderin AB ilkeleri içerisinde de yeri yoktur'' dedi. Rum siyasiler tarafından koparılan kuru gürültüye anlam veremediklerini ifade eden Soyer, "Öyle bir Kıbrıs Rum liderliğiyle karşı karşıyayız ki, Cumhurbaşkanımız Sayın Talat ile bir sosyal buluşmayı dahi kendine problem etmektedir" şeklinde konuştu. Soyer, KKTC'de temaslarda bulunan ABD Kongresi ve Senato heyeti kabulünden sonra yaptığı açıklamada ise "Ziyaretlerin, Kıbrıs Türk halkının haklı pozisyonunun dünyaya anlatılmasında ve dünyanın Kıbrıs Türküne olan ilgisinin geliştirilmesinde çok büyük fayda sağladığını" kaydetti.

  • LEFKOŞA


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 yıl önce