|

SPK, Bossa'da insider var dedi

Sermaye Piyasası Kurulu, Bossa hisselerinin satış sürecinde, “kara parayla aynı kapsamda değerlendirilen insider suçunun işlendiği” gerekçesiyle Akkardan hakkında savcılığa suç duyurusundu bulundu. Kurul ayrıca Sabancı Holding'e de yanlış ve geç haber açıkladığı için ceza verilmesini kararlaştırdı

Mehmet Ali Ergün
00:00 - 26/07/2009 Pazar
Güncelleme: 02:46 - 26/07/2009 Pazar
Yeni Şafak
SPK, Bossa'da insider var dedi
SPK, Bossa'da insider var dedi

Sabancı Holding, Bossa'yı Akkardan'a satalı tam bir yıl oldu. Satış için imzaların atıldığı günlerde ortaya atılan insider iddiaları hayli kafa karıştırmıştı. Ardından satış sonrası küçük ortaklara yapılacak "hisse alım çağrısında" sancılı bir süreç yaşanmış ve Bossa satışı daha en başında akıllarda birtakım soru işaretleri bırakmıştı. Tam bir yıldır bu iddiaları soruşturan Sermaye Piyasası Kurulu, önceki gün Bossa'nın satışıyla ilgili hem Sabancı Holding'e, hem de Akkardan'a ceza yağdırdı. Bu cezalardan daha önemlisi ise satıştan bir gün sonra Yeni Şafak'ın sayfa manşetine taşınan "Bossa'da işlem dört günde bitti" başlıklı haberdeki iddialardı.

YENİ ŞAFAK AĞUSTOS 2008'DE YAZDI

6 Ağustos 2008 tarihli gazetemizde yayınlanan söz konusu haberde özetle "Sabancı, 1 Ağustos'ta Bossa'yı satacağını ve hisse satışı için ABN Amro'ya yetki verildiğini duyurdu. Aradan dört gün gibi kısa bir süre geçmesinin ardından şirket, bir gün önce basında yer alan 'Bossa satıldı' haberi üzerine bir açıklama yaparak “Evet, satış haberi doğrudur” dedi. Yani, Sabancı Holding ve Bossa tarafından yapılması yasal olarak zorunlu olan bir açıklama, İMKB'ye bildirilmeden basına yansıdı. Hisseler iki günde yüzde 40 yükseldi. Yeni Şafak'ın haberinde de "Herkesi 'Insider' şüphesi sardı" ifadeleri yer alıyordu.

PATRONA INSIDER SUÇLAMASI

Bir yıl sonra yani 24 Temmuz 2009 tarihli SPK bülteninde Bossa satışıyla ilgili Insider trading suçlaması ile ilgili olarak Cumhuriyet Savcılığı'na başvuruda bulunulduğu belirtildi. İlk olarak 29 Temmuz-12 Ağustos 2008 tarihleri arasındaki olağandışı fiyat hareketini inceleyen SPK, aynı tarihler arasında, Sabancı Holding tarafından yapılan özel durum açıklamalarını da masaya yatırdı. Borsaya bildirilmesi zorunlu özel durum açıklamalarından önce ve sonra suç unsuru taşıyıcı işlemler tespit eden Kurul, Insider Trading suçuyla ilgili olarak Akkardan'ın sahibi Valid Faruk Ebubekir, Mete Yığın ve Yiğit Cerit hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

YALAN BİLGİ CEZASI VERİLDİ

Söz konusu satış süreci ile ilgili diğer bir ceza da Sabancı Holding'e geldi. Hisselerin satışının yapıldığı dönemde sürece ilişkin olarak Sabancı Holding tarafından gönderilen ve gerçeğe aykırı bilgi içeren 17 Ağustos 2008 tarihli cevabi yazının hazırlanmasında sorumluluğu bulunan Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Hakan Akbaş ve Akkardan tarafından gönderilen ve gerçeğe aykırı bilgi içeren 15 Ağustos 2008 tarihli cevabi yazının hazırlanmasında sorumluluğu bulunan Akkardan Yönetim Kurulu Başkanı Valid Faruk Ebubekir hakkında suç duyurusunda bulunulmasını kararlaştırdı

SABANCI ŞARTLARI YERİNE GETİRMEDİ

Bossa hisse senetlerinin satışına ilişkin olarak Abn-Amro ile 16 Ocak 2008 tarihinde 'Finansal Danışmanlık Sözleşmesi' imzalandığı bilgisine ve Bossa hisse senetlerinin Akkardan'a satılması sürecine ilişkin gelişmelere yönelik İMKB'ye bildirimde bulunma yükümlülüğünün yerine getirilmemiş olması nedeniyle, Sabancı Holding hakkında 100 bin lira para cezası uygulandı.


Yönetim kurulu üyesi Serra Sabancı'ya para cezası verildi

Sermaye Piyasası Kurulu, Bossa hisselerinin satışına ilişkin olarak Akkardan ile Sabancı Holding arasında yapılan 5 Ağustos 2008 tarihli Hisse Alım Sözleşmesi'nde yer alan ve sözleşmede Sabancı ailesi olarak belirtilen kişilerin kapanış tarihine kadar taraflara yapacakları tek taraflı yazılı beyanları ile anılan sözleşmede yazan beher hisse bedeli üzerinden ve aynı şartlar ile sahip oldukları Bossa paylarının tamamını ya da bir kısmını Akkardan'a satma haklarına sahip bulunduklarına ilişkin

hükümler ile Sabancı ailesine mensup 19 kişiden 24 milyon 820 bin 314 lira nominal değerli Bossa hisselerinin satın alınma sürecine ilişkin olarak herhangi bir açıklamada bulunulmaması nedeniyle; Akkardan, Sabancı Holding ve Bossa'da 22 Ekim 2008 tarihli hisse devrine kadar yönetim kurulu üyesi olarak görev yapan Serra Sabancı aleyhine, ihlalin yapıldığı 2008 yılı için belirlenen asgari tutar olan 15 bin lira tutarında idari para cezası uygulanmasını kararlaştırdı.


Insider Trading nedir?

Sermaye piyasalarını ilgilendiren ve içerden öğrenenlerin ticareti olarak Türkçe'ye çevrilen insider trading suçu, 'kara para' suçuyla aynı kapsamda değerlendiriliyor. Yani insider suçu işleyerek gelir elde eden kimsenin bu geliri, kara para olarak kabul ediliyor. Sermaye piyasası araçlarının değerini etkileyebilecek, henüz kamuya açıklanmamış bilgileri kendisine veya üçüncü kişilere menfaat sağlamak amacıyla kullanarak alım satım yapanlar arasında firsat eşitliğini bozacak şekilde haksız yarar sağlayanlar anılan suçu işlemiş kabul ediyor.



Akbank'taki satışı 6 ay geç bildirmişti

Sabancı Holding'e Bossa'daki gerçeğe aykırı bildirim ve geç haber verme suçları nedeniyle verilen cezalar, Akbank hisselerinin Citi Grubu'na satışında yaşananları hatırlattı. Geçmiş yıllarda Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Akbank hisselerinin yüzde 20'sinin Citi Grubu'na satışıyla ilgili kamuoyuna altı ay gibi bir süre geç bildirimde bulunduğu gerekçesiyle Sermaye Piyasası Kurulu tarafından, Kanun'un 47/a maddesi uyarınca para cezasına çarptırılmıştı. Bilindiği gibi halka açık şirketler, fiirma ile ilgili tüm bilgileri İMKB yoluyla küçük ortaklarına yani borsadaki hissedarlarına duyurmak zorundalar.



Yatırımcı şikayet etti biz de ilgililere bildirdik

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD) Başkanı Ali Bahçuvan, Yeni Şafak'a şu açıklamayı yaptı; “SPK'nın küçük büyük şirket demeden yanlış yapan varsa harekete geçip bir şeyler yapması yatırımcı açısından son derece sevindirici. Bossa'nın satışı ile ilgili olarak yatırımcılardan bize Bossa'daki şüpheli açıklamalar ve hisseler üzerindeki işlemlerle ilgili çok sayıda şikayet gelmişti. Biz de bu durumu Sermaye Piyasası Kurulu'na bildirmiştik.

Biliyorsunuz ki Insider Trading suçunun sorumluluğu şirket yöneticilerinin üzerindedir. Yöneticilerden haber alan manipülatör bunu elbette değerlendirmek ister. Burada önemli olan şirket sorumlularının gerçekten sorumlu davranmalarıdır. Halka açık şirketlerde şirket yöneticileri bu konuda birinci dereceden sorumludurlar. Geçmişte SPK, sadece oyuncuların, manipülatörlerin üzerine gidiyor, işin patronaj ayağını es geçiyordu. Ama artık suçun kaynağına müdahalede bulunulduğunu görüyoruz. Bu piyasanın gelişimi açısından son derece olumlu bir gelişme.”


15 yıl önce