|

Stolk'la topluma nefes aldırıyoruz

Sosyal medyada sık sık karşımıza çıkan "Stolk" adlı Youtube kanalı, şu günlerde pek çoğumuza tebessüm ettirmeyi başarıyor. Haber formatında hazırlanan videolarla ülkemizde yaşanan olayları mizahi bir dille anlatan tiyatro oyuncusu İbrahim Selim, "Biz siyasi değil, sosyal mizah yapıyoruz. Yani Stolk ile topluma nefes aldırıyoruz" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/01/2017 Pazar
Güncelleme: 23:09 - 7/01/2017 Cumartesi
Yeni Şafak

Sosyal medyada "Stolk" adıyla eğlenceli sosyal mizah videoları sunan İbrahim Selim, son günlerde sıkça karşımıza çıkmaya başladı. ”Ciğeriniz düşsün, İçerde miyiz, Kapı-talizm, Acil Ara ve daha pek çok video yayınlamış olan Stolk isimli youtube kanalının görünen yüzü Selim, böyle bir program yapma teklifini sunan Şerif Toklucu ile harekete geçmiş. Gündemdeki konulara ince mizah unsurları ekleyerek talk show anlayışını değiştirmek istediklerini ve bunun da karşılığını gördüklerini ifade eden tiyatro sanatçısı Selim, "Stolk, ülkedemizde yaşanan olayların mizahi tarafını ortaya çıkararak, son günlerde kötü haberlerle düşen yüzümüze biraz olsun gülücük katıyor. Yani toplum olarak biraz nefes alıyoruz diyebiliriz" diyor. Terör olaylarını konu alan ve teröristlere seslendiği "Ciğeriniz düşsün" videosuyla sosyal medyada tıklanma rekorları kıran Stolk'u İbrahim Selim ile konuştuk.



Stolk nasıl ortaya çıktı?


Uzun zamandır "Late Show" yani gece şovlarıyla ilgili düşündüğüm şeyler vardı. Neden bu tarz çalışmalar yapmıyoruz diye düşünüyordum. Geçtiğimiz Ağustos ayında, Stolk'un yapımcısı aynı zamanda da arkadaşım olan Şerif Toklucu bana bir program teklifiyle geldi. O zamanlar bir sinema filminin setindeydim ve dosyaya baktığımda tam da hayal ettiğim şeyi gördüm ve çok heyecanlandım. Ardından bir araya gelerek, nasıl bir dil kullanalım, nasıl sunalım ve nelerden bahsedelim gibi konularda uzun çalışmalarımız oldu. Demolar çekildi ve bütün ekibi mutlu eden formata ulaştığımızda yayına başlamaya karar verdik.



Haftada kaç gün çekim yapıyorsunuz? İşin teknik kısmı nasıl ilerliyor?


Hafta içi bilgileri topluyoruz. Sürekli takipte olan 12 kişilik bir editör ekibimiz var. Seçilen konuları en yetkin editörlere iletiyoruz. Her gün kurgu yapıyoruz ve sokağın gündemini takip ediyoruz. Çünkü ülkenin diğer gündem konuları haber kanallarında zaten her gün karşımıza çıkıyor. Genelde haftada bir gün çekim yapıyoruz. Ancak Beşiktaş saldırısı sonrası istisnai bir durum gelişti. İki gün ne yapacağımız üzerine uzun toplantılar yaptık ve resmi açıklamaların yapılmasını bekledik. Arkadaşlarımızla ne yapabiliriz diye düşündük. Ardından çekim günümüzün dışında bir gün sete girdik ve “Ciğeriniz Düşsün” videomuz ortaya çıktı.



HALKIN DİLİNİ KULLANIYORUZ


Sizce neden bu kadar çok beğenildi bu program?


Çünkü memleketin uzağında durmuyoruz. Toplumla aynı şeylere aynı yerden bakıyoruz. Bizler hayatın içinde sürekli insanlarla iletişim kuruyoruz. Yaşadığımız dünyanın hem komik hem de hüzünlü olduğunu düşünüyoruz ve bunu yeni bir anlatım yoluyla keşfediyoruz. Her şeyin içine vicdanı koyalım dedik. Bu mizahı daha çok insanla paylaşmaya karar verdik. Hiçbir zaman numara yapmadık. Söylediğimiz şeyi gerçekten söyledik. "Ciğeriniz düşsün" lafı bizden çıktı çünkü hepimizin ciğeri yandı. Bütün olanlar herkesin ciğerine dokundu. Baktık ki herkes bizimle aynı şeyi düşünüyor. Biz de herkesin söylediği şeyleri daha net bir şekilde söyledik. Sokakta sohbet ettiğimiz dili biraz daha estetize ederek kullanıyoruz. Bu dili ekranda kullandığımız zaman daha iyi bir iletişim yolu bulduğumuzu düşünüyoruz. Stolk, ülkede olan olayların mizahi tarafını ortaya çıkararak, son günlerde kötü haberlerle düşen yüzümüze biraz olsun gülücük katmayı hedefliyor. Yani toplum olarak biraz nefes alıyoruz diyebiliriz.




  1. 'Acil Ara' videosunda çok eğlendim
  2. Çekimlerde en keyif aldığınız video hangisi oldu?
  3. Kapı-talizm videosu gerçekten ne demek istediğimizi en net şekilde anlattığımız videolarımızdan biri oldu. Acil ara videomuz da en
  4. sevdiğimiz videolardandı. Terör videosunu da Beşiktaş'taki patlama sonrasında yaptık. O video,bizim içinçok özel.

İlham aldığınız benzer çalışmalar oldu mu?


Youtube'da benzer amaçlı yapılmış programlar var ama Türkiye'de bizim yaptığımız çalışmanın bir benzerine rastlamadık. Eğer olsaydı, keyifle izliyor olurduk. Biz televizyon yayını yapar gibi çalışıyoruz. Yayın kalitesi, prodüksiyon kalitesi, ekibimizin çalışma sistemi açısından çok ciddi ve iyi çalışan bir sistemimiz var. Youtube'da eşine çok da rastlanmayan ve yayın tecrübesi olan ekibimizle büyük bir açığı kapattığımızı düşünüyoruz. Bizim bir hayalimiz vardı ve onu gerçekleştirmek için çok çalışıyoruz.



EK VİDEOLAR YAPACAĞIZ


Stolk bir televizyon programı olur mu? Böyle bir planınız var mı?


Stolk ile ilgili ileriye dönük projelerimiz var. Ek videolar yayınlamak istiyoruz. Başından beri oturtmaya çalıştığımız ilk adım, Stolk'un şimdi izlenen tarafı. Bunun ikinci, üçüncü ve dördüncüsü olacak. Skeç, müzik ve konuk eklemleri yapacağız. Eğer internette devam edersek arka arkaya izlendiğinde 30-35 dakikalık bir talk show programı oluşturacak eklemler planlıyoruz. Örneğin yeni yıl videomuz bu eklemlerden biriydi ve çok beğenildi. Stolk' u daha fazla insana ulaştırmayı istiyoruz, bununla ilgili yapımcımızın bazı çalışmaları olduğunu biliyorum. Bakalım neler olacak ?



En nihayetinde biz mizah yaparken soru sordurtmak ve düşündürtmek istiyoruz. Siyasi değil sosyal mizah yapıyoruz. Çünkü bahsettiğimiz şeylerin çoğu bir sosyal fikir veriyor. O öyle olur, bu böyle olur demiyoruz. Tespit ettiğimiz şeyler var, bakış açılarımız var. Bunları da elimizden geldiğince komik ve dikkat çekici bir şekilde kurgulamaya çalışıyoruz.



Haber spikerliği teklifi gelse kabul eder misiniz?


(Gülüyor) Şaka yapamam ve istediğim şeyleri söyleyemem. Haber sunsam da Stolk'taki gibi sunarım. Haber spikerliğinin kullandığı dil bizim Stolk'ta yaptığımız gibi yorum ve şakaya uygun değil. Haberci haber diliyle aktarır, Stolk halk diliyle anlatır.





Azerbaycan sıkı takipçimiz


En çok hangi video izlendi peki?


"Ciğeriniz Düşsün" hem bizim platformlarımızda hem de Youtube'da en fazla izlenen videolarımız arasında yer aldı. Erişim sayısı 50 milyon oldu. İçerde videosu da çok izlendi ve sevildi.



Halktan size öneriler geliyor mu?


Geliyor tabii. Bir takipçimiz "Japonya'da köpek balıkları sokakta geziyormuş, bunun videosunu işlemez misiniz?" demişti. Enteresan istekler geliyor ama genelde kendi gündemimize bakıp yer varsa onları yerleştiriyoruz. Gündem çok hızlı akıyor çünkü.



Stolk'u daha çok hangi yaş grubu takip ediyor?


18-45 arası daha yoğunlukta izliyor. İnterneti daha çok bu yaş kitlesi kullandığı için takipçilerimiz de bu yaş grubundan oluşuyor. Ama 45- 60 yaş arasında da bayağ bir artış var. Sabahın erken saatlerinde işe giden insanlar beni çeviriyor ve programın takipçisi olduklarını söylüyor. Kendi arkadaş çevremden ve danıştığım insanlardan da güzel tepkiler alıyorum.



Yurtdışından da izleniyor mu bu videolar?


Evet, yurtdışından da takip ediliyoruz. Özellikle Azeriler videolara sık sık yorum yapıyor. İngiltere, Hollanda, Fransa'dan takip ediliyoruz ve ciddi mesajlar alıyoruz. Ayrıca "Ciğeriniz Düşsün" videomuzu Fransızca, İngilizce ve Flemenkçe dillerinde yayınladık. Bir çeviri ekibi oluşturduk. Yakın zamanda bütün videolarımızı 4 dilde yayınlayacağız. Bu arada bütün videolarda Türkçe altyazı bulunuyor. Bunun işitme engelli izleyicilerimizi mutlu ettiğini gördük ve biz de çok mutlu olduk.


#Stolk
#Ciğeriniz Düşsün
7 yıl önce