|

Takdir yetmez yükü paylaşın

Başbakan Yıldırım, Türkiye’nin 3 milyonu aşan Suriyeliye ev sahipliği yaparak Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için fedakarlık yaptığını söyledi. Bunun takdir edildiğini belirten Yıldırım, “Bu anlamlı ve iyidir ama yeterli değildir. Yük paylaşımı konusunda da gayret edilmeli” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 17/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 01:37 - 17/08/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Juri Ratas - Binali Yıldırım
Juri Ratas - Binali Yıldırım

Başbakan Binali Yıldırım, resmi ziyaret için Türkiye’de bulunan Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı Estonya’nın Başbakanı Juri Ratas ile Çankaya Köşkü’nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

İki ülke ilişkilerinin “mükemmel denecek düzeyde” devam ettiğini vurgulayan Yıldırım, Estonya'ya 15 Temmuz darbe girişimine karşı Türkiye'ye verdiği destek için teşekkür etti. Başbakan Yıldırım, “Bu ilişkiler, Estonya’nın yeniden bağımsızlığını kazandığı yıllarda, Türkiye’nin Estonya’yı tanıyan ilk ülkeler arasında yer almasıyla başlamış ve daha sonra da ikili ilişkilerde çok önemli mesafe katedilmiştir. Gerek ikili ticaretimiz gerekse karşılıklı yatırımlar ve ekonomik faaliyetler günden güne artmaktadır” diye konuştu.

SAMİMİYETLE DESTEKLEDİ

Estonya’nın, Türkiye’nin AB genişleme politikası kapsamında tam üyeliğini her şart altında samimiyetle destekleyen ülke olduğunu anlatan Yıldırım, “Eminim ki Estonya, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda diğer Avrupa ülkeleri üzerinde bugüne kadar var olan olumlu tutumunu bundan sonra da artırarak devam ettirecektir” dedi.

BÜYÜK BİR FEDAKARLIK

Türkiye’nin, son 6 yıldır Suriye ve Irak’ta var olan otorite boşluğu ve iç savaşın getirdiği olumsuzlukları dünyada en fazla göğüsleyen ülkelerin başında geldiğine dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

“Türkiye, 3 milyonu aşan mülteciye, Suriyeliye ev sahipliği yapıyor, onlarla ekmeğini paylaşıyor, onların dertlerine derman olmaya çalışıyor. Bir anlamda Türkiye, bölgenin, Avrupa’nın güvenliği ve istikrarı için büyük bir fedakarlığı gerçekleştiriyor.

DAHA FAZLA GAYRET BEKLİYORUZ

Bu anlamda tabii ki AB başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinin, Türkiye’nin yaptığı bu çalışmayı takdirle karşılaması şüphesiz anlamlıdır, iyidir ama yeterli değildir. Yük paylaşımı konusunda da daha fazla gayret edilmesi gerekmektedir. AB ile bu anlamda başlattığımız bir program vardır ancak bu program beklediğimiz hızda sürmemektedir.

AB’NİN TUTUMU ANLAŞILMAZ

3 milyar avroluk bir destek programının bugüne kadar 800 milyon avro gibi bir kısmı ancak hayata geçmiştir. Sözleşmeye bağlanan miktarın 1,6 milyar avro olmasına rağmen, gerçekleşmesinin düşük kalması anlaşılabilir bir durum değildir. Bu konuyu Sayın Başbakanla paylaştık. Sürecin hızlandırılması konusunda kendisinin desteğini talep ettik.”

  • Atılan adımlar
    etkileyici
  • AB Dönem Başkanı Ratas, Yıldırım ile görüşmesinin en önemli unsurlarından birini göç konusunun oluşturduğunu bildirdi. Ratas, “Türkiye’nin gerçekleştirdiği mükemmel çalışmanın altını çizmek istiyoruz. Türkiye Suriye’den gelen yaklaşık 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Gaziantep Nizip’teki konteyner kenti ziyaret ettim. Atılan adımlar gerçekten son derece etkileyici” dedi. Ratas, AB’nin Türkiye’deki Suriyeliler için vadettiği 3 milyar avroluk desteğin tamamının ödenmesine ilişkin takvim olup olmadığına ilişkin soru üzerine, göç ve göçle ilgili konuların bugün masanın üzerindeki en önemli konulardan biri olduğunu dile getirdi. Ratas, “Başbakanınızın da ifade ettiği gibi 1,6 milyar avro farklı anlaşma ve projeleri kapsıyor. Şimdiye kadar bunun 800 milyonu kullanılmış durumda” dedi.
#Juri Ratas
#Binali Yıldırım
#Estonya
7 yıl önce