|

Taksiler artık daha güvenli

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘İTaksi’ uygulaması ile 5 bin taksiye güvenlik kamerası takıldı. Sistem sayesinde cinayet ve gaspların yanısıra terör faaliyetlerinde de saldırganların eşkali kolayca belirlenecek.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/11/2017 Salı
Güncelleme: 06:59 - 14/11/2017 Salı
Yeni Şafak
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelge kapsamında taksilerde görüntü kaydının alınmasını zorunlu hale getirildi.
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelge kapsamında taksilerde görüntü kaydının alınmasını zorunlu hale getirildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yayınladığı genelge kapsamında taksilerde görüntü kaydının alınmasını zorunlu hale getirildi. İstanbul’da bulunan 17 bin 395 taksici araçlarına kamera taktırmak için kuyruğa girdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ücretsiz olarak hayata geçirdiği ‘İTaksi’ kamera montajı yapılan taksi sayısı 5 bini geçti. Projenin 5-6 ayda tamamlanması planlanıyor.

SİSTEM TAMAMEN ÜCRETSİZ

Günde ortalama 50 ile 100 araca tahsis edilen noktalarda kamera montajının yapıldığını kaydeden İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Yahya Uğur, “Güvenlik ekipmanlarını kurdurmak isteyen taksiciler, İETT’nin biri Anadolu yakası, diğeri ise Avrupa yakasında bulunan garajlarında sıraya giriyor. Cihazlar İBB tarafından ücretsiz temin edildiği için herhangi bir ücret ödenmiyor.” dedi. Uğur, Taksicilerin kamera sistemlerine olan ilgisinden dolayı ellerindeki ürün sayısının tükendiğini ancak kısa süre içinde montajlara devam edileceğini kaydetti.

ÖZEL İZİNLE İZLENEBİLECEK

Alınan kamera kaydının savcılık izni dışında kesinlikle izlenemeyeceğini söyleyen Uğur, “Kayıtlar sadece adli bir olay olduğu durumda şikayete bağlı olarak savcılık talebiyle izlenebilecek. Son verilere göre 125 arkadaşımızı yaşanan gasp sonucunda direksiyon başında kaybettik. Özellikle terör faaliyetlerinde saldırganlar olay yerine taksiyle gidiyor. Bunun en yakın örneğini Reina saldırısında gördük. Yapılan kamera sistemi ile hem cinayetlerin hem de terör faaliyetlerinde saldırganların eşkalini belirlemekte büyük kolaylık sağlanacak.” şeklinde konuştu.

  • Kameralar ses kaydı almayacak
  • Taksiye iki adet kamera montajı yapılıyor. Bunlardan bir tanesi hemen dikiz aynasının üstünde yer alırken, diğeri ise aracın dışında kayıt yapıyor. Bu kayıtlar yedi gün boyunca cihazda kayıtlı olarak kalacak, haftanın sonunda ise otomatik olarak silinecek. Kameralar kesinlikle ses kaydı yapmayacak.

#İstanbul
#Taksi
#Ticari Taksi
6 yıl önce