|

Tatil bitti

Tatilin bitmesiyle 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmen bugün ders başı yapıyor. Tatilin uzatılması nedeniyle normalde okul açılmadan bir hafta önce okula yeni başlayan çocuklar için yapılan uyum programı yapılamadı. Bu öğrenciler için uyum programı da bugün başlayacak.

Yeni Şafak
04:00 - 28/09/2015 Pazartesi
Güncelleme: 03:50 - 28/09/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

14 Eylül'de başlaması planlanan ve açılışı ertelenen 2015-16 eğitim öğretim yılı, bugün başlıyor. 18 milyon öğrenci ve 900 bini aşkın öğretmenin dersbaşı yapacağı yeni eğitim öğretim maratonu, 17 Haziran 2016'ya kadar sürecek. Bu yıl eğitim sistemine 2 milyon yeni öğrenci dahil olacak. Yeni dönemde yaklaşık 1 milyon 136 bin öğrencinin ilkokul birinci sınıfa, yaklaşık 1 milyon 200 bin öğrencinin de okul öncesi eğitim kurumlarında eğitime başlaması bekleniyor. Okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının beşinci sınıflarındaki öğrencilerin eğitim ve öğretime uyum programları da okulların açıldığı ilk hafta içinde eğitim öğretim süreciyle birlikte gerçekleştirilecek.


15 TATİL 22 OCAK'TA BAŞLAYACAK

21, 22 ve 23 Eylül günlerinde yapılamayan dersler için yıl içinde yoğunlaştırılmış telafi programı uygulanacak. MEB'in çalışma takvimine göre, birinci ders dönemi bugün başlayacak ve 22 Ocak 2016 Cuma günü sona erecek. Yarı yıl tatili, 25 Ocak-5 Şubat 2016'da yapılacak. İkinci ders dönemi ise, 8 Şubat 2016 Pazartesi günü başlayacak ve 17 Haziran 2016 Cuma günü sona erecek.


KURS BAŞVURULARI DEVAM EDİYOR

Bakanlık tarafından öğrenci ve mezunlar için ücretsiz açılacak destekleme ve yetiştirme kurslarına başvurular da 21 Eylül Pazartesi'den itibaren kabul edilmeye başladı. Başvurular, 2 Ekim'de sona erecek. Kurslar, 1.dönem, 2.dönem ve 3. dönem (yaz kursları) olmak üzere üç dönemde açılacak. Kursa katılmak isteyen örgün eğitime devam eden öğrenciler, okul veya kurumlarından alacakları Eğitim Bilişim Ağı (EBA) şifresiyle, e-kurs modülü üzerinden veya bizzat kurs müdürlüğüne kurs açılan derslerle ilgili başvuru yapabilecek.



Mesleki eğitimde kalite artıyor


Milli Eğitim Bakanlığı eğitimli iş gücü ihtiyacını karşılamak için mesleki ve teknik eğitim alan öğrencilerin mesleki yeterliliklerini artırmak için yeni uygulamalar hayata geçirecek. Bu kapsamda, mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarının mesleki yeterliliklerine yönelik işveren memnuniyet oranı yüzde 70'e çıkarılacak. Mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının KOBİ'ler ve büyük ölçekli firmalar ile Ar-Ge kapsamında iş birliği yapması sağlanacak.



EBA bu yıl daha fazla gelişecek


Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması nedeniyle Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı da bir mesaj yayımladı. Yeni eğitim yılının tüm öğrenci, öğretmen ve velilere hayırlı olması dileğinde bulunan Bakan Avcı öğretmenlere seslenerek “Biz eğitimciler, çocuklarımızı geleceğe hazırlamak gibi gerçekten de çok ağır bir sorumluluğu sırtımızda taşıyoruz" dedi. Avcı, mesajında bilişim teknolojilerinin gündelik hayatı nasıl derinden etkilediğine işaret ederek “Birkaç on yıl öncesinde hayatımızda yeri olmayan bilgisayar ve internet, artık onlarsız olamadığımız yepyeni bir hayat tarzını önümüze açıyor" dedi.


HİZMETE AÇILACAK

MEB olarak bu konuda da üzerlerine düşeni yaptıklarını belirten Avcı "Bu bilinçle EBA olarak adlandırdığımız önemli bir proje yürütüyoruz. Yeni eğitim-öğretim yılında, dünyanın en büyük eğitim portalı haline getirdiğimiz EBA, çok daha gelişmiş yeni tasarım ve mimarisiyle öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin ve velilerimizin hizmetinde olacak" şeklinde konuştu.



Çocukları ilk gün yalnız bırakmayın


Yeni eğitim-öğretimdöneminde yaklaşık 2 milyon yeni öğrenci okulla tanışacak. Okula yeni başlayan bu çocuklar için ilk gün büyük bir heyecan ve telaş demek. Bu çocuklar için uyum güçlüğü yaşanmasının normal olduğunu anlatan Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, bunu önlemek için velilerin çocuklarını ilk gün okulla göndermesi ve onlara eşlik etmesi gerektiğini söyledi. Okula yeni başlayacak çocukların en önemli korkularından birinin de aileden ayrı zaman geçirmek olduğunu belirten Bozkurt, “Aileler çocuklarına okulun korkulacak yer olmadığını aksine keyifli vakitler geçirilecek, yeni arkadaşlıkların kurulacağı yerler olduğunu anlatmalıdır" dedi.



İstanbul'da ulaşım bugün ücretsiz


İstanbul'da bugün başlayacak eğitim öğretim yılında trafikte yaşanacak sıkıntıyı en aza indirmek için bir takım önlemler alındı. Ulaşım Kordinasyon Merkezi'nin aldığı karar doğrultusunda bugün toplu ulaşım araçları 06.00- 14.00 saatleri arasında ücretsiz olacak.


TRAFİK OLUMSUZ ETKİLENMEYECEK

İDO Sirkeci-Harem arabalı vapur hattında öğrenci ve öğretmenleri ücretsiz taşınacak. İstanbul'da trafiğin olumsuz etkilenmemesi için yol çalışmalarına bir gün ara verilecek. Trafiğe çıkacak olan 19 bin 600 servis aracı saat 14.00'e kadar İSPAR tesislerinden ücretsiz yararlanacak. Metro, metrobüs ve tramvay hatlarına konacak ek seferlerle bir milyona yakın yolcu toplu ulaşıma yönlendirilecek.









#MEB
#ders başı
#okul
9 yıl önce