|

Tavaf Allah’a yöneliştir

Tavaf esnasında Hacerü'l-esved’e yönelmenin aslında Allah’ın rahmetine yönelmek olduğunu dile getiren ilahiyatçı Prof. Dr. Yakup Çiçek, “Hacı adayı Hacerü'l-esved’e yakın da olsa uzak da olsa onu selamlamalı . Yakın durmakta ısrarcı olunmamalı” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 12/08/2017 Cumartesi
Güncelleme: 03:25 - 12/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Tavaf Allah’a 
yöneliştir
Tavaf Allah’a yöneliştir

Hac farizasını yerine getirmek için kutsal topraklara giden hacı adayları Mekke’ye ulaşmaya başladı. Haccın farzları arasında yer alan Kâbe-i Muazzamayı tavaf etmenin önemini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Yakup Çiçek anlattı. Tavaf eden bir kişinin her adımında 10 sevap verilerek 10 günahının silindiğini söyleyen Çiçek, “ Peygamber Efendimiz Tavaf esnasında Hacerü’l-esved ve Rükn-i Yemani köşelerini selamlayanların günahları silinir demiştir” dedi.

ERKEKLERİN İHRAM GİYMESİ TERCİH EDİLİYOR

Kâbe-i Muazzamayı etrafında dönülen her bir tura Şavt denildiğini söyleyen Çiçek, “ Kabe çevresinde 7 Şavt yapıldığı zamana buna bir Tavaf denilmektedir. Tavaf edecek erkeklerin ihram kullanması istenir. Her bir Şavt esnasında ise Tavaf duaları okunmaktadır. Her Şavt’ta Hacerü’l-esved‘e gelindiğinde mümkünse ona el ve yüz sürülür. Anca günümüzde yaşanan kalabalıktan dolayı bu pek fazla mümkün olmuyor. Bu konuda da ısrarcı olmamak gereklidir. Hacı adayı Hacerü’l-esved’e yakın da olsa uzakta olsa onu selamlayarak tavafında ikinci Şavt’ına geçer” diye konuştu.

ALLAH’IN RAHMETİNE YÖNELİŞ

Birde Hacerü’l-esved köşesinin hemen yanında yer alan Rükn-i Yemânî ismiyle bilinen bir köşe daha olduğunu söyleyen Çiçek, “ Bu köşe de tavaf konusunda önemlidir. Bununla ilgili Peygamber efendimiz ‘Tavaf esnasında Hacerü’l-esved ve Rükn-i Yemânî köşelerini selamlayanların günahları silinir. Kim tavaf esnasında Hacerü’l-esved’e yönelirse aslında Allah’ın rahmetine yönelmiş olur’ demiştir” dedi.


TAVAF HACCIN FARZIDIR

Tavaf’ın günahlardan silinme yolu olduğunu söyleyen Çiçek, “ Dualarını okuyup Tavaf edenin attığı her bir adımında dolayı 10 sevap verileceğini, 10 günahının silinerek dini bakımdan derecesinin 10 kat yükseltileceği bildiriliyor. Hacı adayı bayramın birinci günü fırsat bulduğunda ilk anda Kabe’yi Tavaf eder. Bu haccın farzıdır. Haccın olmazsa olmasıdır. Tavaf sayısı hacı adayının gücüne göre değişiklik gösterebilir. Bu konuda bir sınır yoktur” şeklinde konuştu.

#HAc
#İbadet
#Tavaf
#Yakup Çiçek
7 yıl önce