|

Tazminat yok

Başbakan Yıldırım, Rusya ve İsrail’le normalleşme adımlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İsrail mutabakatının kolay olmadığını söyleyen Yıldırım, Gazze'nin nefes alacağını belirtti. Rusya ilişkilerinin de normalleşme sürecine girdiğini söyleyen Yıldırım, “Rusya’ya tazminat ödenmesi söz konusu değil. Sadece üzüntülerimizi bildirdik” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/06/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:33 - 29/06/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

AK Parti Meclis grup toplantısında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ve İsrail'le ilişkilerin normalleştirilmesine ilişkin atılan adımlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Yıldırım, özetle şunları söyledi:



İsrail ile Mavi Marmara olayından bu yana kesilen diplomatik ilişkiler iki ülke arasında varılan mutabakatla normalleşme sürecine girdi. Bu mutabakat kolay olmadı. Üç önemli şartımız vardı: Özür, tazminat, Gazze'ye erişimin Türkiye'nin kontrolünde kolaylaştırılması. 2013 yılında İsrail resmen özür diledi. Mutabakatın iki diğer şartı da dün (önceki gün) yapılan son görüşmelerle tamamlandı ve imzalar atıldı.



ÇİLE SONA ERECEK


Nihayet uzun ve yorucu görüşmeler sonucu varılan mutabakatla, Türkiye öncülüğünde artık Filistinli kardeşlerimiz nefes alacak, Gazze'deki çile sona erecek. Bu çerçevede mutabakatın ilk semeresi de bu cuma günü göndereceğimiz insani yardım gemisidir. Mersin'den hareket edecek gemiyle, 10 bin tonun üzerinde insani yardımı Gazze'ye ulaştırmış olacağız.



TÜM SÜRECİ PAYLAŞTIK


İki ülke arasında varılan bu mutabakat, Filistinli kardeşlerimizin sıkıntılarını önemli ölçüde giderecek, hayat şartlarını iyileştirecek. Mutabakat ile ilgili görüşmelerin bütün süreçlerinde, Filistinli kardeşlerimizle, Filistinli liderlerle devamlı iletişim halinde olduk, süreçleri kendileriyle paylaştık. Kanayan bir yara durmuş, süregelen bir sorun çözüme kavuşturulmuştur.



NORMALLEŞME ESASTIR


Türkiye olarak temel prensibimiz, kendimiz için istediğimizi başkaları için de istemektir. Herkes için barış, huzur ve esenlik diliyoruz. Kriz istisna, normalleşme esastır. Tıpkı İsrail ile varılan mutabakat gibi Rusya Federasyonu'yla son dönemde karşılıklı atılan adımlar da bizim normalleşme kararlılığımızın bir başka göstergesidir.



KARŞILIKLI ADIMLAR BUZLARI ERİTTİ


Her iki lider arasında bir süreden beri devam eden dolaylı temaslar, nihayet sonuç vermiş bulunuyor. Karşılıklı yazışmalar, Türkiye


ve Rusya arasındaki buzların çözülmesini sağlamış gözüküyor. Böylece Rusya ile Türkiye arasında normalleşme sürecinin de başladığını söyleyebiliriz. Her ülke halkı için hayırlı uğurlu olsun.



ÜZÜNTÜLERİMİZİ BİLDİRDİK


(Bir gazetecinin, “Rusya'ya tazminat ödenmesi gündemde mi?” sorusu) Hayır, hayır öyle bir şey yok. Sadece üzüntülerimizi bildirdik, acılarını paylaştık. Öldürülen pilotun sorumlusu addedilen kişi hakkında da gerekli hukuki çalışmalar sürdürülüyor.



RUSYA İLE SINIRLI DEĞİL


Hükümet olarak çalışmalarımız 'dostlarımızı artıracağız, düşmanlarımızı azaltacağız' hedef ve şiarıyla hız kesmeden devam edecek. Sadece Rusya ve Mısır ile sınırlı değil, Akdeniz ve Karadeniz'i çevreleyen bütün komşularımızla dostane ilişkilerimizi geliştirmek en önemli hedefimiz, şiarımız olacak.



Kahramanlara mektup yazdı






Başbakan Binali Yıldırım, PTT tarafından TBMM'de "Size minnettarız" sloganıyla kurulan stantta, "Tebrik Kartı Bizden, Güvenlik Güçlerimize Göndermek Sizden" kampanyasına katıldı. Yıldırım, "Tebrik Kartı Bizden, Güvenlik Güçlerimize Göndermek Sizden" kampanyası kapsamında, Tunceli Ovacık İlçe Jandarma Karakol Komutanlığı'na bayram telgrafı gönderdi.



Müftü ve muhtara evlendirme yetkisi


Vatandaşa hizmette bürokrasinin azaltılacağını vurgulayan Yıldırım, “Vatandaşlık hizmetlerinde devrim niteliğinde düzenlemeler geliyor. Evlenme ve ölüm gibi nüfus olayları için artık nüfus müdürlüklerine gitmeye ihtiyaç kalmayacak. Vatandaş bundan böyle mahkeme kararına ihtiyaç duymadan sorunlu ya da yanlış yazılımda olan adlarını, soyadlarını değiştirme hakkına sahip olacak. Pasaport ve ehliyet işlemi nüfus idarelerinden yapılacak. Emniyetteki 5 bin polis, trafikte, güvenlikte daha etkin, asli görevlerine dönmüş olacak” dedi. Başbakan, “Adres değişikliklerini bildirme, saklı nüfusa tescil kolaylıkları getirirken, bir değişiklik de evlendirme yetkisiyle ilgili olacak. Buna göre, Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüştürülen köylerin muhtarlarına da evlendirme yetkisi veriyoruz. Ayrıca il ve ilçe müftüleri de resmi nikahları kıyabilecek” diye konuştu.



33. fasıl açılıyor


Yıldırım, “18 Mart'ta yapılan Türkiye-Avrupa Birliği zirvesinde 33 No'lu Mali ve Bütçesel Hükümler Faslı, Hollanda dönem başkanlığı dolmadan, ayın 30'unda müzakereye açılacaktır, bunun kararı verilmiştir. Hayırlı uğurlu olsun” dedi. İlgili bakanların 30 Haziran'da Brüksel'de hazır bulunacağını ve ilgili faslın açılışının gerçekleştirileceğini ifade eden Yıldırım, bu faslın açılmasıyla birlikte AB yolundaki çalışmaların daha da hız kazanacağını söyledi.



Perşembe açılıyor





Yıldırım, Osmangazi Köprüsü'nün perşembe günü açılacağını belirterek, “Perşembe günü Cumhurbaşkanımızın huzurlarıyla Osmangazi, geçit vermeye başlıyor” diyerek, bir hayalin daha gerçeğe döndüğünü vurguladı.



Çiftçi ve esnafa bayram müjdesi


Başbakan Yıldırım, esnaf ve sanatkarların borçlarının gecikmiş faizlerini tamamen sildiklerini belirterek, “Böylece 110 bin esnafı 400 milyon liralık yükten kurtardık. Geri kalan borçlarını da yeniden yapılandırdık” dedi. Yıldırım, esnafın borcun ana parasını ödeyeceğini, ayrıca bu ana paranın da yeniden taksitlendirileceğine işaret etti. Yıldırım, “Çiftçilerimiz ürünlerini TMO'ya satmak isterse, ürün bedellerinin tamamını bayramdan önce peşin alabilecek. 2016 yılı için Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğdayın alım fiyatı ton başına 910 lira. Yeni bir uygulamaya daha geçerek, 6.5 milyon hektar büyüklüğündeki 184 ovayı tarımsal sit alanı ilan ettik” diye konuştu.





#Gazze
#Avrupa Birliği
#Tazminat
#Rusya
8 yıl önce