|

Tel Afer uyarısı

İran kontrolündeki Şii milisler Tel Afer’e girmek için Musul güneyinde yığınak yaparken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’ndan net bir uyarı geldi: “Tel Afer ve diğer bölgelerde bize yönelik bir tehdit oluşursa gereken tedbiri alır, Türkmen kardeşlerimizin hukukunu koruruz”

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:16 - 26/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Türkmen yurdu Tel Afer'i DAEŞ'ten kurtarma görevinin 'kendilerine verildiğini' iddia eden Şii Haşdi Şabi grupları Musul'un güneyine takviye birlikleri göndermeye başladı. Haşdi Şabi içinde yeralan Bedir ve Asaib Ehlilhak örgütlerine bağlı milisler, Tel Afer ilçesini DAEŞ'ten kurtarma operasyonuna katılmak için iki günden bu yana kentin güneyine konuşlanıyor. Daha önce Irak'ın bazı bölgelerinde Sünni Müslümanlara yönelik katliamlara girişen bu gruplar hem Musul hem de Tel Aferliler üzerinde tedirginliğe neden oluyor. Türkiye, İran kontrolündeki Şii milislerin bu yöndeki yeni girişimlerine karşı bir uyarıda daha bulundu.



DUYARSIZ KALMAYIZ


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Haşdi Şabi'nin Tel Afer'e yönelmesi sonucunda Türkiye'ye yönelik bir tehdit oluşması halinde tedbir alacaklarını belirterek, “Ayrıca buradaki Türkmen kardeşlerimizin hak ve hukukunu da koruma konusunda kararlılığımız da var, Allah'a şükür muktediriz de. Oradaki kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız” dedi. Şii grupların Musul ve Tel Afer'e girmek istediklerini hatırlatan Çavuşoğlu, gerektiğinde Türkiye'nin müdahale edebileceği sinyalini vererek “Oradaki kardeşlerimizi hiçbir zaman yalnız bırakmadık. Onlara yönelik saldırılar olursa elbette biz de buna duyarsız kalmayız” ifadelerini kullandı.



PKK YEREL GÜÇ DEĞİL!


Musul operasyonu sonrasında mezhepçi çatışmalara yol açabilecek adımların önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, DAEŞ'in Suriye'deki başkenti Rakka'ya yönelik harekâtın ise PKK/YPG ile değil, yerel güçlerle yapılması gerektiğini anlattı. İçinde PKK'nın bulunduğu bir planın içinde Türkiye'nin olmayacağını ifade eden Çavuşoğlu, “Nasıl güneyden bazı Şii milisler, Musul operasyonunda yerel güç sayılmayacaksa Suriye'de de Rakka operasyonunda YPG-PKK teröristleri yerel güç sayılamaz” diye konuştu. Türkiye'nin Musullu gönüllüleri eğittiği Başika kampına ilişkin Irak'la yaşanan polemiğe de değinen Dışişleri Bakanı, bu konuda görüşmelerde bulunmak üzere Bağdat'tan heyet beklediklerini dile getirdi.


#Şii milisler
#Tel Afer
7 yıl önce