|

Terörün bitirilmesi için çok kararlıyız

TBMM Genel Kurulu, CHP’nin çağrısıyla, terör olaylarını görüşmek üzere olağanüstü toplandı. Hükümet adına konuşan Arınç, “Çözüm süreci değil, netice alıcı ve örgütün silah bırakmasına, terörden vazgeçmesine yol açabilecek tüm tedbirleri hükümet olarak uygulayacağız” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 21:45 - 29/07/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Meclis Genel Kurulu, CHP'nin “toplumsal barışı tehdit eden artan terör olaylarının nedenlerinin araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesi”ni görüşmek üzere dün TBMM Başkanvekili Şafak Pavey başkanlığında olağanüstü toplandı.



Önerge üzerinde ilk sözü hükümet adına Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç alırken, HDP Grubu adına Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, CHP Grubu adına İstanbul Milletvekili Murat Özçelik, MHP Grubuna adına Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, AK Parti Grubu adına Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, önerge sahipleri adına ise CHP Grup Başkanvekili Levent Gök birer konuşma yaptı.


Arınç, “Toplumsal gelişmenin önündeki terör meselesini ülke gündeminden çıkarmak için kararlı bir tutum sergiledik. Çözüm sürecindeki adımlarımıza karşı PKK sürece uygun hareket etmedi. 2013 Mayıs ayında silahlı unsurların ülke dışına çıkarılması söylenmişti. 'Silahlar bırakılacak siyaset ve fikirler konuşulacak' denildi ancak örgüt şiddet içerikli eylemlerini devam ettirdi” diye konuştu.



BU SON ŞANS


Arınç, “Bu sürece Türkiye'nin ihtiyacı var. Çözüm süreci, ismi de değişebilir, şartları da değişebilir ama Türkiye'nin son şansıdır, böyle bir sürece ihtiyacımız var. Bugün de yaşadığımız tecrübeleri de dikkate alarak, birilerinin sakız gibi çiğnediği Çözüm Süreci değil, ayağı yere basan, netice alıcı ve örgütün silah bırakmasına, terörden vazgeçmesine yol açabilecek tüm tedbirleri


hükümet olarak uygulayacağız” diye konuştu.



ÇİRKİN BENZETME


HDP'li Baydemir ise konuşmasında, “Benim ve arkadaşlarımın vekilliği, bin kere bir askerin, bir polisin, bir gerillanın, bir sivilin yaşam hakkına binlerce kez kurban olsun. Misliyle yanıt vermekle hiçbir sorunu çözemeyeceğiz” ifadelerini kullanınca gergin anlar yaşandı.



KOMİSYON KURULMALI


CHP adına konuşan Özçelik, “Milletin iradesiyle oluşan Meclis her sorunu çözebilir, bu sorunları el ele vererek çözebiliriz. Araştırma komisyonunu kurmalıyız. Çok ciddi olarak olaya bakmamız lazım. Çok ciddi zaaflar var. Almamız gereken tedbirlerin daha büyük olması gerektiğine inanıyorum. Bugüne kadar şeffaf yürütülmeyen çözüm sürecinin meclis altında ele alınması büyük önem taşıyor” dedi.



CHP'nin önergesi reddedildi


Konuşmaların ardından yapılan oylamada AK Parti grubu CHP'nin önerisine 'hayır', CHP ve HDP grubu 'evet' oyu verdi. MHP milletvekilleri önce çekimser kaldı. Sonrasında ise MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural'ın elini kaldırmasıyla MHP'li vekillerden de bazı vekiller red oy kullandı. CHP'nin terör olaylarının araştırılmasına yönelik Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önerge Genel Kurul'da kabul edilmedi.



Cimri polemiği


Görüşme sırasında, TBMM Başkanvekili Şafak Pavey ile hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Konuşma süresi biten Arınç, “Sayın Başkan ek süre verecek misiniz, diğer konuşmacılara da verilmek üzere?” diye sordu. Şafak Pavey, “Bugün olağanüstü toplandık. Konuşmanızı bitirmek üzere 2 dakika veriyorum. Diğer konuşmacılara verilecektir” cevabı üzerine Arınç “Madem olağanüstü toplandık çok hasis (cimri) davrandınız. 2 dakika” dedi.





#Çözüm süreci
#bülent arınç
#meclis
9 yıl önce