|

TIR savcıları açığa alındı

17 - 25 Aralık darbe girişimlerinin icracı savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’in açığa alınmasının ardından HSYK 2. Dairesi, Türkmenlere yardım götüren MİT TIR’larına operasyona kalkışan 5 savcıyı da görevden uzaklaştırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/01/2015 Cuma
Güncelleme: 22:45 - 15/01/2015 Perşembe
Yeni Şafak
HSYK 2. Dairesi, Hatay ve Adana’da MİT TIR’larını durdurarak arama yapan Adana eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcıvekili Ahmet Karaca, Cumhuriyet Savcıları Aziz Takçı ile Özcan Şişman ve eski Reyhanlı Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu’nun ‘yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar verdikleri’ nedeniyle haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar açığa alınmasına karar verdi. Karar 2’ye karşı 5 oyla, oy çokluğuyla alındı.

MİT TIR’LARINA OPERASYON

1 Ocak 2014’te Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde ve 19 Ocak 2014’te Adana Ceyhan’da Türkmenlere yardım götüren MİT TIR’ları durduruldu. Durdurma emrini veren Adana eski Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Başsavcıvekili Ahmet Karaca, Cumhuriyet Savcıları Aziz Takçı, Özcan Şişman ve eski Reyhanlı Başsavcısı Yaşar Kavalcıoğlu ‘usul ve yasaya aykırı olarak’ TIR’ları aramak istedi. Türkiye’yi uluslararası platformda zor durumda bırakmak için gerçekleştirilen operasyon, büyük tepkilere yol açarken, söz konusu 5 isim de görevden alınarak farklı illere atandı.  Olayın ardından HSYK 3. Dairesi, skandala imza atan 5 savcı hakkında ‘usule aykırı işlemler’ saikiyle inceleme başlattı, HSYK Müfettişi Arif Sami Kaya’nın hazırladığı inceleme raporuna istinaden de soruşturma izni verdi. 3. Daire ayrıca, müfettişlerin talebi ile 5 ismin soruşturma tamamlanana kadar açığa alınmasını istedi. 

İHRAÇ EDİLEBİLİRLER

HSYK 2. Dairesi dün yaptığı toplantıda, ‘Savcıların hukuken davranmaları gereken şekilde davranmadığı, soruşturmaları kurallara uygun ve tarafsız yürütemediği’ kanısına vararak, söz konusu 5 ismin, HSYK Kanunu’nun 77. Maddesi gereği açığa alınmasına karar verdi. Karar 2’ye karşı 5 oyla alındı. Karara, idari yargıdan HSYK’ya giren Mahmut Şen ile Yargıtay’dan seçilen Mustafa Kemal Özçelik muhalif kaldı. Söz konusu 2 üye, 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinde rol oynayan savcılar Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç’in açığa alındığı toplantıda da karara muhalif kalmışlardı. 

2. Daire, 5 savcı hakkındaki uyarma, aylıktan kesme, kınama, kademe ilerlemesini durdurma, derece yükselmesini durdurma, yer değiştirme ve meslekten çıkarma gibi cezalardan biri ile adli soruşturma için kovuşturma izni verebilecek. 5 savcı, görevden el çektirildiği bu sürede sosyal hak ve yardımlardan yararlanmaya devam edecek, fakat maaşlarının 3’te 2’sini alabilecek. Savcıların karara itiraz hakkı bulunuyor. 2. Daire itirazı reddeder ve savcılar tekrar itiraz ederse bu durumda konu, HSYK Genel Kurulu’na taşınacak. Son sözü söyleyecek olan Genel Kurul’un kararı kesin hüküm olacak.

Tehdit ettiler!

Görevden uzaklaştırılan savcılar, devleti açıkça tehdit etti. MİT tırlarının durdurulması ile ilgili HSYK 2. Dairesinin hakkında görevden uzaklaştırma kararı verdiği 5 savcıdan Aziz Takçı, “Artık kendimizi savunmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor, onu yapacağız” dedi. Gazetecilere makamında görüntü almalarına izin vermeden açıklamada bulunan Takçı, yaptıklarının doğruluğuna inandıklarını, arkasında olduklarını belirterek, diğer açığa alınan savcıların da yanlış bir şey yapmadıklarını ileri sürdü. Bir hukukçunun yapması gerekeni yerine getirdiklerini öne süren Takçı, “Millete hizmet için bu görevi yapıyorum. Bana kötülük edenlere, beni mağdur edenlere de yarın bir gün imkan olsa hukuku uygularım. Artık kendimizi savunmak için bir şeyler yapmamız gerekiyor, onu yapacağız. Ben buradayım, bir yere gitmiyorum. Her gün adliyeye de geleceğim” ifadesini kullandı. Görevden el çektirilen 5 savcıdan Özcan Şişman da “Vatanıma ihanet etmedim, ihanet edenler bir gün bunun hesabını verecekler” şeklinde tehdit savurdu. 

#HSYK 2. Dairesi
#MİT
#TIR
#Süleyman Bağrıyanık
9 yıl önce