|

Tombul kediler kâra doymadı

Kriz sürecinde kredileri dondurarak cimrilik yapan bankacılık sektörü kâr üstüne kâr yapıyor. Son iki aydır faizde düşüşün durmasıyla az da olsa kâr hızları yavaşlayan bankalar, ABD Başkanı Obama'nın tombul kedileri olma yolunda ilerlerken, bu ay da hanelerine yüzde 14 artış yazdı

Aa
00:00 - 3/07/2010 Cumartesi
Güncelleme: 22:44 - 2/07/2010 Cuma
Yeni Şafak
Tombul kediler kâra doymadı
Tombul kediler kâra doymadı

Lehman Brothers'ın batışıyla beraber Türkiye'ye de sıçrayan kriz bankacılık ve reel sektör arasında ciddi bir gerilim yaratmıştı. Bu süreçte kredi musluğunu kesen sektör, tüm tepkileri üzerine çekerek kar üstüne kâr yaptı. Krizin durulmasıyla para musluğunu açan bankaların kârlılık oranları, yılın ilk beş ayında faizlerdeki düşüşün durmasına bağlı azalsa da yükselişini sürdürdü. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların Mayıs itibarı ile kesinleşmemiş geçici verilerini açıkladı.

TAKİPTEKİLER AZALIŞTA....

BDDK, Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğünün mayıs ayı sonu itibarıyla 879 milyar 309 milyon liraya yükseldiğini bildirdi. Sektörün Mayıs dönemindeki karı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,9 artarak (1 milyar 261 milyon lira) 10 milyar 328 milyon lira düzeyine çıktı. Aktif kalemler içerisinde krediler 439 milyar 342 milyon lira ve menkul değerler 277 milyar 271 milyon lira bakiye arz etti. 2009 yılsonuna göre krediler yüzde 11,9, menkul değerler yüzde 5,5 oranında artış gösterirken, takipteki alacaklar ise yüzde 1,9 oranında azaldı.

KREDİLER DE YÜKSELDİ

2010 Mayıs ayı itibari ile krediler 21,2, takipteki alacaklar (brüt) yüzde 16,9, menkul değerler yüzde 26,4, mevduat yüzde 17,2, özkaynaklar yüzde 23,1 artış gösterdi. Sektörün Mayıs 2009 döneminde yüzde 19,3 seviyesinde olan sermaye yeterliliği standart oranı ise yüzde 19,5 seviyesine yükseldi.

OBAMA'DAN OPERASYON

ABD Başkanı Barack Obama, kriz sürecinde büyüyen bankaları, tombul kedilere benzetmiş, vergi mükellefinin bir daha bankaların kurtarılmasından sorumlu olmaması gerektiğini daha önce söylemiş ve bankaları sert bir dille uyarmıştı. Hemen ardından da 1930'daki büyük bunalımdan bu yana yapılan en geniş kapsamlı finansal operasyonu devreye soktu.


Batamayacak banka bizde yok!

Türk bankacılık sektörünün aktif büyüklüğü Mayıs itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 artarak 745 milyar 145 milyon liradan 879 milyar 309 milyon liraya çıktı. Obama'nın finans sektörü için söylediği 'Batması engellenmesi gerekecek kadar büyük tombul kedi' dönemi sona eriyor. Artık, başarısız olan banka, 'kendi sorumluluğuyla başbaşa' bırakılacak, vatandaştan toplanan vergilerle kurtarılmayacak. Benzer bir operasyonun Türkiye'ye de uygulanabileceğini açıklayan Devlet Bakanı Ali Babacan'a karşılık, BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, "Bizim sektörümüzde tombul kedi yok" diye karşı çıkmıştı.



14 yıl önce