|

Tuhaf yol savunması

Aladağ’daki yangında hayatını kaybeden öğrencilerin cenazelerini taşıyan araçların Köprücük köyünde çamura saplanmasına Adana Büyükşehir Belediyesi’nden tuhaf savunma geldi. Köy yolunun düzgün olduğunu iddia eden yetkililer, “köylüler orman yolundan gitti” dedi. Köylüler ise yol olmadığı için çocuklarını Aladağ'daki yurda göndermek zorunda kalıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/12/2016 Pazar
Güncelleme: 00:49 - 4/12/2016 Pazar
Yeni Şafak

Türkiye'nin yüreğini yakan 12 kişinin can verdiği Adana'nın Aladağ ilçesindeki yurt yangını faciasının ardından, çamurlu yollara saplanan cenaze araçlarını itildiği rezalet görüntülerini Adana Büyükşehir Belediyesi'nin “yanlış yola” bağlaması ailelerin acısını katladı. Faciada çocuklarını kaybeden aileler aslında köyle ilçe arasında yol olmadığı için çocukları Aladağ'daki yurtlara göndermek zorunda kalıyor. Adana'daki Asri Mezarlık morgundan alınan cenazeler, Adana Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze araçlarıyla konvoy halinde defnedilecekleri Aladağ ilçesinin kırsal kesimindeki mahalleleri Köprücük, Kışlak ve Karahan'a uğurlanmıştı. Naaşlar, özellikle Aladağ'ın kırsal kesimindeki yerleşim yerlerine yolların kötü olması nedeniyle zorlu yolculuğun ardından götürülebilmişti. Yolculuk sırasında bazı cenaze araçları çamurlu yollara saplanmış, okullarına gitmekte zorluk çıkaran yolar bu defa cenaze araçlarını yarı yolda bırakmıştı. Cenaze araçları, askerler tarafından itilerek ilerleyebilmişti.



YANLIŞ GÜZERGAHLA ÖRTBAS ÇABASI


İşte 7'den 70'e herkesin yüreğini sızlatan bu görüntülerin sosyal medyada büyük tepkiye yol açmasının ardından Adana Büyükşehir Belediyesi, konvoydaki araçların yanlış güzergah kullandığı açıklamasıyla yol rezaletini örtbas etmeye çalıştı. Adana Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Yusuf Özsırkıntı yangında hayatını kaybedenlerden 6'sının cenazesinin Köprücük Mahallesi'ne götürülmesi sırasında güzergah belirlenirken kendilerinden görüş alınmadığını iddia ederek, “Halbuki sorumluluk alanımızdaki Aladağ-Köprücük yolu, stabilize kaplama ve ulaşım hizmetini sorunsuz vermektedir” ifadesini kullandı.



KONVOY, ORMAN YOLUNU KULLANMIŞ!


Özsırkıntı, 12 kişiden 6'sının toprağa verildiği Köprücük Mahallesi'ne giderken cenaze araçlarının çamurlu yolda kalmasının medyaya yansıdığını ve sosyal medyada da tartışmaya neden olduğunu belirtti. Cenazelerin Aladağ-Köprücük arasında ulaşım sağlayan stabilize kaplamalı yol yerine, orman yolundan götürüldüğünü belirten Özsırkıntı, “Cenaze konvoyu, Kozan üzerinden Köprücük'e giderken orman yolu tercih edilmiştir. Güzergah belirlenirken de belediyemizdeki ilgili görevlilerden görüş alınmamıştır. Halbuki sorumluluk alanımızdaki Aladağ-Köprücük yolu, stabilize kaplama ve ulaşım hizmetini sorunsuz vermektedir” diye konuştu.



İtfaiye yetersizliği can kaybını artırdı


Facianın yaşandığı Aladağ Kurs ve Okul Talebelerine Yardım Derneği'nin avukatı Bayram Sayar, yaptığı yazılı açıklamada itfaiyeyi suçladı. Sayar, “Üzülerek ifade edelim ki olaya ilk müdahale eden itfaiyemizin, sepetli yangın merdiveninin olmaması, itfaiye personelinin yetersiz ve eğitimsiz oluşu, gaz maskelerinin ve yangın esnasında yüksekten atlayanları kurtarmak için kullanılan brandasının bulunmaması, itfaiye aracımızın bina yangınını değil orman yangını söndürmeye elverişli olması gibi önemli teknik yetersizlikler can kayıplarımızın artmasına sebebiyet vermiştir” dedi. “Medya organlarında sıklıkla dile getirilen yangın merdiveninin kapısının kapalı olduğu yönündeki iddia gerçek dışıdır” diyen Sayar, “Yangının bir anda binayı sarması ve yoğun duman oluşması sebebiyl hiç kimsen yangın merdiveninin olduğu bölgeye gidemedi. Herkes bulunduğu odadaki pencerelere zor ulaşmış, sağ kurtulanlar da pencerelere uzatılan merdivenlerle kurtarılmışlardır” iddiasında bulundu.





Yurdun müdürü adliyeye sevk edildi


Yangın faciasının andından gözaltına alınan yurt müdürü Cumali Genç, isimleri henüz öğrenilemeyen yurt bekçisi ve bir dernek üyesi, Aladağ İlçe Emniyet Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Yangında bir çocuğunu kaybeden Cumali Genç, adliye girişinde basın mensuplarının yangın merdiveninin kapısının kilitli olup olmadığını sorması üzerine “Kesinlikle açıktı. Dumandan öğrenciler yaklaşamamış merdivene” cevabını verdi. Gözaltındaki diğer 5 kişinin ise İlçe Emniyet Müdürlüğündeki işlemleri sürüyor. Yangında 10 öğrenci, yurt yetkilisinin 6 yaşındaki kızı ve bir eğitmen olmak üzere 12 kişi hayatını kaybetmiş, 24 kişi yaralanmıştı. Olayla ilgili 14 kişi gözaltına alınmış, bunlardan 6'sı daha önce adli kontrol kararıyla serbest bırakılmıştı.




#Aladağ
#Yurt yangını
#Adana
7 yıl önce