|

Türkiye can oldu

Hatay Yardımlaşma Derneği savaşta yaralanan veya kanser gibi ağır hastalıkların tedavisi için Türkiye'ye gelen Suriyelilerin konaklaması için Yaralı Evi kurdu. Merkezde kalan ve bomba yüzünden bacakları ile gözlerinden yaralanan Halit Nasir, burada hayata döndüğünü söyleyerek, "Türkiye bana can oldu" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/10/2017 Pazartesi
Güncelleme: 01:18 - 16/10/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Eğitim merkezine gelen çocuklar
Eğitim merkezine gelen çocuklar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Hatay’ın Kırıkhan ilçesine yerleşen yaklaşık 50 bin Suriyelinin yardımına, ilçe halkı tarafından kurulan Hatay Yardımlaşma Derneği (HAYAD) koşuyor. 4 yıl önce Rahmi Vardı tarafından kurulan dernek, aradan geçen zamanda devletten yardım almadan ilçedeki Suriyelilerin tüm ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. Suriyeli mültecilerin sadece gıda, giyecek, barınma değil sağlık sorunlarıyla da ilgilenen dernek kanser tedavisi gören, savaşta uzuvları kopan ve protez için gelen hastaların kalabilmesi ve tedavilerinin takip edilebilmesi için bir yaralı evi kurdu. 2 kattan oluşan merkezde tedavi için Türkiye’ye gelen ve kalacak yeri olmayan Suriyeli hastalar kalıyor. Bir katı kadınlara diğeri erkeklere tahsis edilen merkezde şimdiye kadar binden fazla ağır hasta tedavi edildi ve iyileşenler Suriye’ye döndü.

BENİMLE ÇOK GÜZEL İLGİLENDİLER

Hasta evinde iki yıldır tedavisi için kalan 24 yaşındaki Halit Nasir, bacağında 21 santim kısalma, iki parmağı kopmuş ve iki gözü görmüyor vaziyette Türkiye’ye getirildi. 24 aydır süren tedavi sayesinde ayaklarının üzerine basan ve tek gözü görmeye başlayan Nasir, “Türkiye’ye hayatım bitmiş şekilde getirilmiştim. Türkiye bana can oldu. Esed rejiminin attığı bombadan yaralandım. İki yıldan beri Türkiye’de tedavim devam ediyor. Doktorlar ve yetkililer benimle çok güzel ilgilendi. Kalacak yerim yoktu. Yaralı evinde ücretsiz kalıyorum” şeklinde konuştu.


GÖZÜNDEKİ KİTLE SÜREKLİ BÜYÜYOR

6 yaşındaki Zeynep, savaşın başladığı il yıllarda dünyaya geldi. Sürekli gözünde bir kitle büyüyen ve bu kitleyi aldırmak için sürekli Türkiye’ye gelen Zeynep, Hatay'a geldiğinde yaralı evinde kalıyor. Hasta evindeki görevliler, Zeynep’in kendi kızları gibi olduğunu söylüyor. Kitlenin neden oluştuğu ve nasıl tedavi edileceği ise patoloji sonucundan sonra belli olacak.

BÖBREK NAKLİ OLACAĞIM

Suriye’de bir anda düşüp bayıldığını ve tedavi için Türkiye’ye geldiğini anlatan 28 yaşındaki Mustafa Yusuf ise “Doktorlar, iki böbreğimin iflas ettiğini söyledi. Diyalize bağlanıyorum. Abimin dokusu uyduğu için Akdeniz Üniversitesi’nde böbrek nakli olacağım. Tedavim tamamlandığında ülkeme döneceğim” dedi. 

#Türkiye
#Suriye
#Mülteci
#Çocuklar
7 yıl önce