|

Türkiye enerjide anahtar ülke

22.Dünya Petrol Kongresi’nde konuşan Bakan Albayrak, Türkiye’nin bölgesel enerji projeleri için bir oyun kurucu ve en önemli bölgesel aktörlerden biri olduğunu söyledi. ‘Enerji için Anahtar ülke Türkiye’ sloganını motto olarak belirlediklerini söyleyen Albayrak “Sıvılaştırılmış yüzer LNG ünitesinin ikincisini de yakında hayata geçireceğiz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 10/07/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:25 - 10/07/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Enerjide anahtar ülke Türkiye
​Enerjide anahtar ülke Türkiye

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin barışa, refaha ve arz güvenliğine katkı sağlayacak tüm projelere desteğinin süreceğini belirterek, “Bu yüzden, bu kongrede ‘Enerji için anahtar ülke Türkiye’ sloganını motto olarak belirledik” dedi. Bakan Albayrak, İstanbul'da 22. Dünya Petrol Kongresi kapsamında düzenlenen Dewhurst ödül törenine katıldı. Türkiye’nin enerji sektörüne ve yatırımlarına ilişkin önemli bilgiler veren Albayrak, enerji sektöründe hızlı bir talep büyümesi yaşandığını ve son 15 yılda elektrikteki kurulu gücün üç katına çıktığını anlattı.

2023'DE 11 MİLYAR METREKÜP

Bu hızlı büyümede arz güvenliğini sağlamak ve öngörülebilir bir piyasa oluşturmak için yatırım ihtiyacının oluştuğunu vurgulayan Albayrak, “Türkiye özellikle petrol ve doğalgaz arama ve üretim faaliyetlerini, yatırımlarını artırma hedefindedir. Akdeniz ve Karadeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerine odaklanıyoruz. Sismik çalışmalarımıza odaklandık. Böylece, arz güvenliğine katkıda bulunacağız” diye konuştu.

Türkiye’nin yıllık yaklaşık 50 milyar metreküp doğalgaz tüketimi olduğunu ve 81 ildeki konutlar ile sanayideki tüketicilere gaz sağlayabildiğini anımsatan Albayrak, arz güvenliğini sağlamak adına sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) altyapısı ve yatırımlarını hayata geçirdiklerini söyledi. Türkiye’nin ilk sıvılaştırılmış yüzer LNG ünitesini hayata geçirdiğini ifade eden Albayrak, “Yakında ikinci ünitemizi de faaliyete geçireceğiz. Doğalgaz depolama kapasitemizi de arttırdık. 2023 yılında 11 milyar metreküpe ulaştırmayı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BARIŞI VURGULAMALIYIZ

Türkiye bölgesel enerji projeleri için bir oyun kurucu ve güvenilir bir ortak olarak en önemli bölgesel aktörlerden biri olduğunu vurgulayan Albayrak şöyle konuştu: “Barışa, refaha ve arz güvenliğine katkı sağladığı sürece yatırımları desteklemeye devam edeceğiz. ‘Enerji için Anahtar ülke Türkiye’ sloganını bu kongrede motto olarak belirledik. Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) bunun en önemli örneklerindendir. Türk Akımı da bu projelerden biri olarak düşünülebilir.”


Tillerson’a ödül
Kongreye katılan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’a “Dewhurst Ödülü” verildi. Enerji şirketi ExxonMobil’in eski başkanı ve CEO’su da olan Tillerson’a ödülü, Dünya Petrol Konseyi Başkanı Jozsef Toth tarafından verildi. Tillerson, bu ödüle layık görülen 10. kişi oldu. Konseyin en büyük onur ödülünü alan Tillerson yaptığı konuşmada, bu endüstride 41,5 sene geçirdiğini ve enerjinin ekonomik büyüme ve refahın temeli, insanların yoksulluktan kurtarılmasının lokomotifi olduğunu söyledi.

#TANAP
#Türkiye
#ABD
#Berat Albayrak
7 yıl önce