|

Türkiye Irak’la da yakınlaşmalı

Türkiye, Ortadoğu'daki savaşın sona ermesi amacıyla yeni bir politika geliştiriyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/08/2016 Perşembe
Güncelleme: 21:50 - 24/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Bölgenin ana aktörlerinden Rusya ve İran ile ilişkilerin düzeltilmesinin ardından Irak hükümetiyle de ilişkiler yeniden ele alınacak.



İLİŞKİLER GÜÇLENDİRİLMELİ


Bölge ülkeleriyle işbirliğinin önemine vurgu yapan Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Stratejik Araştırmalar Direktörü Hasan Basri Yalçın, “Rusya ve İran ile artan yakın ilişkiler Irak hükümetiyle Türkiye arasındaki ilişkilere de olumlu yansıyacaktır. PYD ve IŞİD terör örgütleriyle mücadelede kalıcı ve hızlı başarı için bölgenin ana aktörleriyle ilişkiler güçlendirilmeli. İttifak kurduğunuz güçler ne kadar çok olursa harekat alanınız o kadar genişler” şeklinde yorumladı.



TÜRKİYE'NİN ÖNCELİĞİ IRAK VE MUSUL


Irak ve Musul meselesinin Türkiye'nin önceliği olduğunu vurgulayan SETA Dış Politika Araştırmacısı Can Acun, “Türkiye Irak Başbakanı Haydar Abadi hükümetine ciddi bir şans tanıdı. Eski Başbakan Maliki'ye nazaran Irak'la ilişkilerde yeni bir sayfa açtı ve destekledi. İran'la olumlu ilişkiler Irak'la ilişkilere de yansır” dedi.



IŞİD MUSUL'DAN TEMİZLENECEK


Musul'a yönelik operasyon yapılabileceğini aktaran Acun, “Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani de yaptığı açıklamada Türkiye'nin IŞİD'le mücadelesinde kapsamlı anlaşmaya varıldığını söyledi. Bu açıklama IŞİD'in Musul'dan temizlenmesi adına çok önemli” diye konuştu.


#PYD
#IŞİD
#İran
8 yıl önce