|

Türkiye'de KOBİ'ler finansman bulamıyor

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, Türkiye'de KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişmekte sıkıntı yaşadıklarına söyledi. Pierini, bu durumun en son ekonomik krizde daha fazla arttığına dikkat çekti

Aa
00:00 - 31/07/2010 Cumartesi
Güncelleme: 23:01 - 30/07/2010 Cuma
Yeni Şafak
Türkiye'de KOBİ'ler  finansman bulamıyor
Türkiye'de KOBİ'ler finansman bulamıyor

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Marc Pierini, KOBİ'lerin finansman kaynaklarına erişmekte sıkıntı yaşadığının çok açık olduğunu belirterek, en son ekonomik krizin de durumları iyice zorlaştırdığını söyledi. AB Türkiye Delegasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Pierini, Avrupa Yatırım Bankası'nın AB işbirliği ile Türkiye'ye 150 milyon avro tutarında 'KOBİ İyileştirme Kredisi' tahsis etmesini değerlendirerek, Türkiye ve AB'nin daha fazla istihdam olanağı yaratıp sosyal kaynaşmayı güçlendirerek ekonomik büyümeyi sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

1,2 MİLYAR DOLAR DESTEK

Pierini, AB'nin, Türkiye'deki küçük işletmelerin Avrupa Yatırım Bankası gibi finans kuruluşlarıyla birlikte çalışarak finansman kaynaklarına erişimini iyileştirmesi için birkaç inisiyatifi desteklediğini belirtti. Pierini, kredi programlarından kredi garanti programlarına ve girişim sermayesi fonlarına kadar uzanan çeşitli inisiyatifler aracılığıyla, 2010 yılında Türk KOBİ'lerini yaklaşık 1,2 milyar avroluk kapsamlı bir finansman paketi ile desteklediğini anlattı.

ŞİRKETLERE GÜÇ KAZANDIRIYORUZ

Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Matthias Kollatz-Ahnen ise konuya ilişkin şunları kaydetti: 'Avrupa Yatırım Bankası fonlarından AB dışında en büyük payı alan ülke konumunda olan Türkiye'ye büyük, hızlı ve güçlü desteğimizi bir kez daha teyit etmek istiyoruz. Ülkenin küçük ve orta boy işletmelerine sağladığımız destek, son 2 yılda 14 operasyon yoluyla 2,5 milyar avroya ulaşmış bulunuyor. Desteğimizin sağlamasını beklediğimiz ekonomik faydalar, KOBİ'lerin 1,9 milyon şirketle ülke ekonomisinin en büyük sektörü ve en büyük istihdam sağlayıcısı olması dolayısıyla, Türkiye'deki istihdamın devamı ve özel sektörün gelişmesi açısından önem taşımaktadır.' '


Akbank'tan 75 milyonluk kredi

Avrupa Yatırım Bankası'nın AB işbirliği ile Türkiye'ye 150 milyon avro tutarındaki 'KOBİ İyileştirme Kredisi' tahsisinin 75 milyonluk kısmı Akbank ile gerçekleştirildi. Akbank bu anlaşma ile KOBİ'lere 75 milyon avro tutarında iyileştirme kredisi kullandıracak. Akbank Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, kredinin TL olarak kullanılacağı ve böyle kullanılmasının kur riski almak istemeyen ya da ekonomik çalkantılardan etkilenmek istemeyen KOBİ'lere büyük avantaj sağlayacaktır.” Açıklamada, kredinin, proje veya yatırım maliyetinin yüzde 50'sini geçmemesi kaydıyla işletme sermayesi finansmanı amaçlı olarak da kullandırılabileceği duyuruldu.


Borsada kaynak yok

Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan da son olarak SPK tarafından sermaye piyasalarına yönelik olarak alınan önlemlerden şirketlerin A, B ve C olarak kategorize edilmesinin KOBİ'leri zor durumda bırakan olumsuz bir uygulama olduğunu kaydetmişti. Bahçuvan, finansman sıkıntısı yaşayan bu kurumların sermaye piyasasından da kaynak bulmasının şirketlerin gruplara ayrılması ile engellendığını ve halka arzlarını dadurduracağını savunmuştu.


Halkbank da kredi musluklarını açtı

Halkbank da, AYB'den 75 milyon avro kredi sağladı. Halkbank açıklamasına göre AYB'den 5 yıl vadeli temin edilen kaynak, KOBİ'lerin yatırım maliyeti 25 milyon avroya kadar olan, verimlilik, istihdamın korunması ve artırılmasına yönelik projeleri için Türk Lirası cinsinden kredi olarak kullandırılacak. Müşteri üst limiti 5 milyon avro olan krediden Avrupa Birliği'nin KOBİ tanımı kapsamında yıllık cirosu 50 milyon avro, aktif büyüklüğü 43 milyon avroyu aşmayan, çalışan sayısı 250 kişinin altındaki firmalar yararlanacak. Kaynak, imalat sanayi, tarım, tarımsal sanayi, turizm, eğitim, sağlık, enerji, çevre koruma, bilgi ve iletişim sektörleri ile bunlarla bağlantılı sektörlerde faaliyet gösteren KOBİ'lere tahsis edilecek.


14 yıl önce