|

Türkiye''nin 2. erkek sığınma evi İzmir''e

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye''nin ikinci erkek sığınma evini yoğun talep gelen İzmir''de açıyor. Erkekler ''Ne biçim erkeksin'', ''Yine mi iş bulamadın?'' sözleriyle psikolojik şiddetten yakınıyor

Ayfer Mallı
00:00 - 14/03/2013 jeudi
Güncelleme: 01:21 - 14/03/2013 jeudi
Yeni Şafak
Türkiye''nin 2. erkek sığınma evi İzmir''e
Türkiye''nin 2. erkek sığınma evi İzmir''e

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, talebin yoğun olması nedeniyle Türkiye''nin ikinci erkek sığınma evini İzmir''e açıyor. Kadınlar için yapılan tüm düzenlemelerin erkekler için düşünüldüğü sığınma evi özel korunacak. Gerekli görüldüğü takdirde erkeğin de kimliği değiştirilecek.

İZMİR''DE İLK ETAPTA 16 ERKEK KALACAK

Şiddete uğrayan ve sığınma talep eden erkekler için ikinci sığınma evi İzmir''e kurulacak. Bu kapsamda erkeklere barınmadan, sosyal yardıma, sağlık desteklerinden, hukuki desteğe kadar pek çok hizmet sunulacak. 16 kişi kontenjanı olan evlerde erkekler için her şey detayına kadar düşünülecek. Ayrıca kadınlar için uygulanan tüm düzenlemeler erkekler için de geçerli olacak.

KONUKEVİ SİSTEMİ

Buna göre şiddete uğrayan erkeğe gerekli görülmesi halinde ev kiralanacak, kimlikleri ve adresleri gizli kalacak. Ayrıca mahkeme, gerekli görülmesi halinde Tanık Koruma Kanunu kapsamında şiddete uğrayan erkeğin kimliğinin değiştirilmesine karar verebilecek.

''Konukevleri Yönetmeliği''nde geçerli olan sistem mağdur erkekler için birebir aynı olacak.

TALEBE GÖRE EVLERİN SAYISI ARTABİLİR

Bakanlık sığınma talep eden erkek sayısına ve mahkeme kararına göre erkek sığınma evlerinin sayısı artacak. İlki İstanbul''da açılan erkek sığınma evinin ikincisi İzmir''de yer alacak. 16 kişilik kontenjan ayarlanacak. Ayrıca şiddete uğrayan erkeklere yönelik geniş imkanlar verilecek.

ERKEK KAYINBİRADER ŞİDDETİNDEN ŞİKAYETÇİ

İzmir''de erkekler en çok da psikolojik şiddet gördükleri gerekçesi ile koruma talebinde bulundu. Koruma isteyen erkekler, eşlerinin ''Ne biçim erkeksin?'', ''Yine mi iş bulamadın?'' şeklindeki sözlerinden şikayetçiler. Bakanlık yetkilileri erkeğin eşinin ailesinin, kayınpereri, kayınbiraderinin yanısıra kendi ailesinden de şiddet gördüğü gerekçesi ile koruma talebinde bulunduğunu belirtti.

Mağdur erkeklere kalacak yer sağlanması için hali hazırda Şefkat-Der''in Konya''da bir konukevi bulunuyor. İstanbul''da açılacak merkez ise devlet eliyle açılan ilk erkek konukevi olma özelliğini taşıyor. Planlamalar arasında ikinci erkek sığınma evi ise İzmir''de açılacak.


il y a 11 ans