|

Türkiye'siz senaryo zor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat Kalkanı ile Suriye’deki terör koridorunun yerini barış koridorunun alacağını söyledi. Erdoğan, “Türkiye’nin Suriye operasyonlarının başarısı dünyanın bölgeye bakışını değiştirdi. Bundan sonra bölgede Türkiye’nin içinde olmadığı, rızasının alınmadığı hiçbir senaryo devreye sokulamaz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/09/2016 Cuma
Güncelleme: 00:01 - 9/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 81 ilin valisini kabul etti. Terör örgütleriyle mücadele ve Fırat Kalkanı ile ilgili önemli açıklamalar yapan Erdoğan, özetle şunları söyledi: Millet olarak bizim özelliklerimizden biri de gittiğimiz coğrafyalarda karşımıza çıkan iyi, güzel, faydalı ne varsa onları kendi bünyemize katma konusundaki esnekliğimizdir. Bu bizim için tarih ve kültür geçmişimizi gölgeleyen değil tam tersine zenginleştiren bir vasıftır. Cumhuriyet'in ilk döneminde görülen toptancı anlayış dahi bu tarihi sürekliliği kesmeyi başaramamıştır.



BU ÜLKE BÜYÜK BEDELLER ÖDÜYOR


Valilik bir icraat makamıdır. Millete hizmetin saati, mekanı, sınırı olmaz. Türkiye son 200 yıldır pek çok şeyi kaçıran bu yüzden de büyük bedeller ödeyen bir ülke. Biz 14 yıldır Türkiye'yi bu kısır döngüden çıkartıp takip eden değil takip edilen bir ülke haline getirmenin mücadelesini veriyoruz.



HEPSİNİN KÖKÜNÜ KAZIYACAĞIZ


PKK ile FETÖ'nün, DEAŞ ile DHKP-C'nin bir farkı yok. Hepsi de ülkemizin, milletimizin, bayrağımızın, vatanımızın, devletimizin düşmanıdır. İşte bunları 15 Temmuz'dan sonra çok daha açık ve net gördük, yaşadık. Öyleyse hepsinin de kökünü kazıyana kadar, azimle, kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Tek fert kalıncaya kadar, şahsım için söylüyorum, bu mücadeleyi sürdüreceğim. Bu can bu tende olduğu sürece bu mücadeleyi sürdüreceğim.



İTTİFAK HALİNDELER


Bu terör örgütlerinin tamamı da arka planda Türkiye'ye karşı düşmanlık yapma konusunda ittifak halindedir. Bakıyorsunuz bir hücre evinde PKK'lılarla birlikte FETÖ'cüler yakalanıyor. Belediye başkanlığımdan bu yana tanıdığım bu örgüt, ne yazık ki bizlere ihanet etmiştir, vatana ihanet etmiştir. İşte 1999, ondan sonra da kaçıp gitmiştir. Bölücü terör örgütünün başı buraya teslim edilirken, o da buradan malum yere gitmiştir, Pensilvanya'ya.



BİR KATİLDEN Mİ İZİN ALACAĞIZ


(Fırat Kalkanı Harekatı) Neymiş efendim 'Uluslararası hukukta o ülkenin hükümeti sizi çağırmazsa oraya giremezsiniz.' Kusura bakmasınlar. Biz asıl o ülkenin sahipleri olan halkın davetine icabet ediyoruz. Zaten o ülkenin yönetimi zalim. 600 bin insanı öldüren bir katilden mi izin alacağız?



DÜNYANIN BAKIŞI DEĞİŞTİ


Türkiye'nin Suriye operasyonlarının hiç unutulmayan ve hesap edilmeyen bir şekilde hızlı ve başarılı yürümesi, dünya kamuoyunun bölgeye bakışını da değiştirdi. Bundan sonra bölgede Türkiye'nin içinde olmadığı, Türkiye'nin rızasının alınmadığı hiçbir senaryonun devreye sokulması mümkün değildir.



Nerede Türk unvanı varsa yasaklanmalı


Erdoğan, “Bakanlar Kurulu'nda söyledim, dünyada bizim bilgimiz dışında nerede Türk-Türkiye unvanı varsa yasaklanmalı. Bakanlar Kurulu kararı veya KHK içerisinde dünyadaki bizim bilgimiz dışında nerede Türk, Türkiye unvanı varsa bunları yasaklamamız lazım. Bu ülke yönetimlerine bildirmek suretiyle bu unvanların kullanımını yasaklamalıyız. Oradan prim yapmaya çalışıyorlar. Bütün bunlara rağmen, ben milletimin ferasetine inanıyorum. O feraset 15 Temmuz gecesini kendini ortaya koydu. Vatandaşımızın şahadete yürüyüşü, bütün hesapları alt üst etti” dedi.



Sadece adil davranalım


Erdoğan, “Gerek FETÖ gerekse PKK terör örgütüyle mücadelenin önemli bir boyutunu da bunların kamu görevlileri içindeki uzantılarının tasfiyesi oluşturuyor. FETÖ konusunda ilân ettiğimiz olağanüstü hâl çerçevesinde süratle birtakım adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Aynı süreci PKK terör örgütünün kamu kuruluşları içindeki destekçileriyle ilgili de yürütmeye başladık. Sizlerden ricam, bulunduğunuz illerde bu konuda kararlı ve dikkatli çalışmalar yapmanızdır. Benim tavsiyem şu, sizlerden memurları açığa alma noktasında bir yarışa girmenizi istemiyorum, sadece âdil davranmanızı istiyorum. Çünkü bizim değerlerimizde zulüm yoktur, âdil davranalım, zulmedenleri yerinden alalım” uyarısında bulundu.



Amacımız barış koridoru


Fırat Kalkanı Harekâtı ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Erdoğan, “Şu anda Cerablus'ta artık DEAŞ diye bir şey kalmadı. Onlar kaçacak biz kovalayacağız. Rai'de aynı şekilde. Orada da yürüyoruz. Devam edeceğiz. Nereye kadar? Onu da açıklamaya gerek yok, bizim de kendimize göre bir planımız var. Bu plan, Türkiye'nin sınırlarını güvence altına alma planıdır.


Bir terör koridorunun oluşturulma gayretlerine 'evet' diyemeyiz. Hem burada diplomatik görüşmelerimizi yaptık, ama bir diğer taraftan da biz bu sınırlarımızı terör koridoru olmaktan çıkartıp, bir barış koridoru haline getireceğiz. Bizim Suriye'nin topraklarında zerre kadar gözümüz yok” dedi.



FETÖ ile bir tutamayız


Türkiye'de inanç değerlerinin etrafında toplanmış kişilerin yürüttüğü pek çok faaliyetin bulunduğunu belirten Erdoğan, “Allah'ın rızasını, milletin gönlünü kazanmayı hedef alan çalışmalar içinde olanlarla bizim bunları bir arada tutmamız mümkün değil. FETÖ ile diğer cemaatleri bir tutamayız. Burada da hassas davranmamız gerekiyor” dedi.



Putin'le telefonda Suriye görüşmesi





Çin'de 4-5 Eylül'de gerçekleştirilen G-20 zirvesinde bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin dün akşam da telefon görüşmesi yaptı. İkili ilişkilerin yanı sıra Suriye'deki son gelişmelerin ele alındığı görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Halep'te bir an önce ateşkesin sağlanmasının önemine dikkati çekti. Görüşmede, iki lider Kurban Bayramı vesilesiyle Halep'te ateşkesin sağlanması için ABD ile görüşmeler yapıldığına işaretle, bu konudaki çabaların yoğunlaştırılması hususunda mutabık olduklarını vurguladılar. Fırat Kalkanı Harekatı'nın da ele alındığı görüşmede, iki lider, Türkiye'nin sınır bölgesinin başta DAEŞ olmak üzere terör örgütlerinden arındırılmasının önemli olduğunu belirttiler. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cerablus'un ve El Rai'nin asli sakinlerinin Türkiye'den memleketlerine dönmeye başladıklarına değindi. Görüşmede, Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Türk Akımı da dahil olmak üzere enerji sektöründeki iş birliği, Rusya-Türkiye arasındaki charter seferlerininin başlaması gibi ikili meseleler de ele alındı. Erdoğan ve Putin'in, ikili ilişkilerin normalleşme sürecinin ivme kazanmasından, gerek St. Petersburg'da gerek Çin'de yapılan görüşmelerde mutabakata varılan konuların hızla hayata geçirilmesinden mutluluk duyduklarını da ifade ettikleri aktarıldı.





#Fırat Kalkanı
#Suriye operasyonları
#FETÖ
#DEAŞ
#G-20 zirvesi
8 yıl önce