|

Türkiye'yle bilgilerimi paylasirim

Italya'da Gladyo'yu çökerten savci Felice Casson, kendisine bir teklif gelmesi durumunda Ergenekon sorusturmasi için önerilerini paylasabilecegini söyledi. Casson, Ergenekon'un çökertilmesi için "savcinin siki çalismasi, parlamentonun bunu desteklemesi, basin ve kamuoyunun da destegi sart" diyor.

Hamza Aktan
00:00 - 28/04/2008 Pazartesi
Güncelleme: 01:02 - 28/04/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Türkiye'yle  bilgilerimi  paylasirim
Türkiye'yle bilgilerimi paylasirim

Italya'da, yarim yüzyila yakin bir süredir ülkede terör estiren yapinin üzerine gidip çökerttiginde 37 yasindaydi. Gladyo'nun varligini sadece Italya degil, tüm dünya kamuoyu onun israrli çalismalari sonucunda ögrendi. Fakat kendisinde bir "Gladyo'yu çözmüs kahraman" edasi yok. Çünkü, ciddiyetle vurguladigi gibi arkasinda bir hükümet, basin ve kamuoyu gücü vardi. Türkiye'de de Ergenekon yapilanmasinin çökertilmesi için bunlari olmazsa olmaz olarak görüyor.

Felice Casson, simdi Venedik senatörlügü görevini yürütüyor. Genç Siviller'in davetlisi olarak üç günlügüne Istanbul'daydi. Cumartesi günü Bilgi Üniversitesi'nde yapacagi konusma için hayli kalabalik bir topluluk gelmisti. Herkes Casson'un Ergenekon türü yapilanmalarin desifre edilip çözülmesi için ilginç formüller aktarmasini bekliyordu.

Ancak o bunu yapmadi, sihirli bir degnek sunmadi, Italya'da demokrasiye olan inançla, siyasetin destegi- yle bunu yaptiklarini söyledi. Önceki günkü konusmasinda Ergenekon sorusturmasini yürüten savci Zekeriya Öz'e 'meslektas' nasihatlerinde bulunan Casson, kendisiyle yaptigimiz görüsmede de talep olmasi halinde Türkiye'ye derin devlet yapilanmalari hakkindaki bilgilerini ve bununla mücadelede edindigi deneyimleri paylasabilecegini söyledi.

ÜÇ ÖNEMLI SEY...
Türkiye'de heyecanla karsilandiniz. Çünkü su anda ülkemizde de Italya'dakiyle benzer sayilabilecek bir süreç isliyor. Bu yönüyle Türkiye'deki durumu nasil görüyorsunuz?

He dönem bu tür yapilanmalar çökertilir ama yerini yenileri alir. Önemli olan birini bitirseniz bile devaminin gelmemesini saglamanizdir. Gerçekleri ortaya çikartmadan neyle karsi karsiya kaldigimizi dahi bilemeyiz. Bu gerçeklerin ortaya çikmasi için de üç önemli seyin olusmasi gerekir. Savcinin harekete geçmesi, parlamento destegi, basin ve kamuoyunun bunun arkasinda durmasi.

DENEYIMLERIMI PAYLASIRIM

Ülkelerin derin devletle mücadelelerinde birbirleriyle yardimlasabilecegini söylüyorsunuz. Savci Zekeriya Öz'den veya Türkiye'de bir kurumdan size teklif gelse kabul eder miydiniz?

Önce Türkiye'deki yasalarin buna izin verip vermedigine bir bakmak gerekiyor. Ve esas olarak da bu Türkiye'yi ilgilendirdigi için Türkiye'nin bunun üzerine gitmesi gerekiyor. Bana teklif gelmesi meselesi ise, sizin hangi anlamda bir isbirliginden bahsettiginize bagli...

Gladyo ile ugrasirken edindiginiz deneyimleri paylasmak, burada sorusturmanin tikandigi, zorlandigi yerlerde öneriler sunmak gibi...

Ben normalde, su anki islerimle ugrasirken bile birçok yere gidip deneyimlerimi paylasiyorum. Benimle iletisime geçildigi taktirde deneyimlerimi aktariyorum. Ayrica böyle bir sey için önce ben hareket etmem çünkü her ülkenin ve yargisinin bagimsizligina inanirim. Ben sahsen böyle bir girisimde bulunmam ama fikirlerimi paylasmak adina bir teklif olursa elbette paylasirim.

Italya derin devleti daha lokalken Türkiye derin devleti devletin hemen her alanina nüfuz etmis durumda. Bu sizin için nasil bir görünüm arz ediyor? Bu öbür Gladyo yapilanmalarina göre özgün bir durum mu?

Ergenekon'la baska ülkelerdeki Gladyo'larin birbirine benzediklerini söyleyemem. Ama sizin ülkeniz, ülkenizin kosullari, yapilanmasi kendine has olusmus sekilde. Bu farkliligin olmasi da dogal. Her ülkede Gladyo'lar farklilik gösterebiliyor ama Türkiye'yle olan karsilastirmasini ülkenizdeki yapilanmaya dair genis bilgim olmadigi için tam olarak yapamayacagim.

Gladyo ile ugrasirken Türkiye'yi incelediniz mi?

Ben bu arastirmalari yaparken uluslar arasi baglantilari gördüm ama özellikle Italya üzerine konsantre oldugum için baska ülkelerle ilgili derinlemesine bir inceleme yapma imkanim olmadi.

GIZLI SERVISIN DINLEMESI NORMAL

Italyan gizli servisinin büyük ihtimalle Istanbul'daki konusmanizi da dinleyip kayda aldigini söylediniz. Italya neden yapiyor bunu?

Bu çok normal bir sey. Gizlenecek bir sey de yok zaten. Herhangi bir Türk gidip Italya'da konussa, Türk gizli servisi de gidip onu takip eder. Hele de bu tür konular konusuluyorsa özel servislerce takip edilmemenize imkan yoktur zaten.

Gladyo'yu biz Sovyet 'tehdidi'ne karsi kurulmus bir yapi olarak biliyoruz. Ancak Türkiye'de derin devlet kendi iktidarlarini, hükümetlerini ve içerideki muhalifleri de çökertmeye çalisiyor.

Sovyetler'in çökmesiyle birlikte Avrupa'da fiilen komünizm tehlikesi kalmamisti. O zaman da bazi ülkelerde Gladyo kendi ülkelerindeki iç islerle ugrasmaya basladi. Bu da dogaldi. Türkiye'de de böylesi bir degisim yasanmis olabilir.

Türkiye'de bu karmasik yapinin çözülemeyecegine dair umutsuz bir atmosfer var. Türkiye'ye somut olarak ne önerebilirsiniz?

Benden net bir öneri isti-yorsaniz sunu söyleyebilirim: Çalismak, çalismak, çalismak. ISTANBUL


Dünyada Gladyo yapilanmasina müsaade etmeyen, buna direnebilmis bir ülke var mi?

Bu soruya söyle yanit vermek gerekir; istihbarat örgütü, gizli teskilati olmayan ülke var mi? Gizli servisleri olan her ülkenin mutlaka o gizli servisten daha gizli bir yapilanmasi vardir.

Takip ettiginiz kadariyla Gladyo yapilanmasinda yer almis Türkiye'den Mehmet Ali Agca gibi isim var mi?

Hayir, hatirlamiyorum. Benim için de zaten Italya'da bu konu 15 yil önce kapanmisti. Dolayisiyla bir isim söylemem zor.

YALNIZ HISSETTIM AMA...

Gladyo sorusturmasini yürütürken kendinizi yalniz hissettiniz mi hiç?

Yalniz oldugumu hissettigim oldu ama hiç bunalima girmedim.

Neden?

Çünkü bir kere yaptigim sorusturmanin öneminin farkindaydim. Ona göre hareket ediyordum. Belli bir süre sonra da Meclis'teki bir arastirma komisyonuyla birlikte çalistik. Basin ve kamuoyu da beni destekliyordu. Bu iki destegin varligi nedeniyle bir bunalim yasamadim.

HEP TEHDIT ALIYORDUM

Gladyo sorusturmasindan sonra hayatiniz önemli ölçüde degisti. Sorusturmayi yürüttügünüz yillarda nasil bir hayatiniz vardi. Özel hayatiniz kalmis miydi?

Ben zaten uzun yillardir ben-zer konularda çalistigim için gece gündüz çalismak durumunda olan biriyim. O anlamda hayatimda çok sey degismedi. Ama tabii ki disaridan daha fazla ilgi vardi. O bir farklilik yaratiyordu.

Ciddi bir hayati tehlike atlattiniz mi? Veya sizi güç duruma sokan bir tehdit aldiniz mi?

Gladyo'dan önceki arastirma konularim da terörizm üzerineydi. Gladyo zamaninda da, terörizm arastirmalari yaptigim zamanlarda da ölüm tehditleri sürekli geliyordu. Ama ben bunlari hiçbir zaman ciddiye almadim. Bu pek de konusmak istemedigim bir konu aslinda.


16 yıl önce