|

Türksat 6A 2019’da uzayda

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A’nın projesini 2019 yılında tamamlamayı planladıklarını söyledi. Özlü, “Artık uzayda bizim tasarladığımız bir uydumuz olacak ve hatta bir uydu filomuz olacak” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 30/11/2016 Wednesday
Güncelleme: 10:12 - 30/11/2016 Wednesday
Yeni Şafak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Albayrak Holding'e ziyarette bulundu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Albayrak Holding'e ziyarette bulundu.

Dünya uydu ve uzay teknolojileri sektörünün devlerini ağırlayan 2'nci Global Satshow, kapılarını ziyaretçilerine açtı. Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından düzenlenen etkinlik Haliç Kongre Merkezi'nde yapıldı. Fuarın açılış programına Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Eski Bakan ve Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Vecdi Gönül, MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ile yurtiçinden ve yurtdışından çok sayıda davetli katıldı. Türksat'ın sponsorluğunda “Global ve Bölgesel Uydu Operatörleri Arasında Gelecek İşbirlikleri" başlığıyla düzenlenen fuarda, uydu sektörünün geleceğine dair yatırım planları ve sektörün geleceği değerlendirildi. Program Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.



TÜRKSAT 6A 2019'DA TAMAMLANACAK


Programda bir konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Milli Projeler arasında yer alan Türksat 6A'nın 2019 yılında tamamlanacağını söyledi. Bakan Özlü, “TÜBİTAK uzay liderliğinde ve sanayimizin de katılımıyla ilk yerli haberleşme uydusu olan Türksat 6A projemiz de başladı. Türksat 6A'yı inşallah 2019'da tamamlayacağız. Yine İMECE Gözlem Uydu Sistemleri projemizle, yüksek çözünürlüklü gözlem yeteneğimiz, hem sivil hem de askeri anlamda ciddi bir gelişme gösterecektir. Artık uzayda bir uydumuz olmayacak, bir uydu filomuz olacak. TÜBİTAK UZAY'ın hedefi, 12 yıl içinde dünya standartlarında en ileri düzey kabul edilen 30 santimetre yer örnekleme mesafesine ulaşmaktır. Milli yer istasyonumuzu geliştirmek de önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor" dedi.



5 G'YE ODAKLANDIK


Teknoloji kullanımının her geçen gün gelişmeye bağlı olarak artış gösterdiğine vurgu yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “İnsanlık olarak, şu anda 5G teknolojisiyle ilgili çalışmalara yoğunlaşmış durumdayız. Bazı kaynaklarda, 'eğer 5G doğru inşa edilirse, 6G'ye ihtiyaç olmayacak' gibi ifadelere rastlıyorum. Açıkçası ben, bu tür öngörülere pak fazla itibar etmiyorum. Bu tür ifadeler, bana, geçmişte bisikleti veya radyoyu, teknolojinin ulaşabileceği zirve olarak nitelendirenleri hatırlatıyor" dedi.







14 YILDA CİDDİ MESAFE KATEDİLDİ


Türkiye'nin, bugün dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu belirten Bakan Faruk Özlü, “Özellikle otomotiv, tekstil, hazır giyim, makine gibi sektörlerde oldukça başarılıyız. Bu sektörlerde, Ar-Ge, tasarım ve markalaşma yoluyla, daha yüksek katma değerli bir üretim yapısına geçmeyi amaçlıyoruz. Bunu yaparken, uzay, havacılık, savunma, enerji, gıda, biyoteknoloji gibi sektörlerde de ciddi bir ivme yakalamak istiyoruz. Bu sektörleri, ülkemiz için stratejik sektörler olarak görüyoruz. Uzay ve havacılık sektörüne baktığımızda, son 14 yılda umut verici bir mesafe kat ettiğimizi söyleyebilirim" diye konuştu.



TÜBİTAK'ın yapısı değişecek


TÜBİTAK'ın yeniden yapılandırma süreci için yoğun bir şekilde çalışıldığını söyleyen Bakan Özlü, “Bu sürecin esaslarını oluştururken en önemli önceliğimiz, TÜBİTAK'ı proje yapan bir kurum olmaktan çıkarıp proje yaptıran bir kurum haline getirmek istiyoruz. Özel sektörümüzün yapabileceği işleri TÜBİTAK'a yaptırmayacağız. TÜBİTAK, gerekirse, özel sektöre bu becerileri kazandırma noktasında rehberlik edecek" şeklinde konuştu.



Gönül B serisini anlattı


Türksat Yönetim Kurulu Başkanı Dr. M. Vecdi Gönül Türksat'ın önemini her gün daha da fazla arttırmakta olduğunu söyledi. Gönül, “Türksat 5A ve Türksat 5B'yi 2019 yılına kadar hizmete sokmayı hedeflemekteyiz. Türksat 6A yerli haberleşme uydusu geliştirme ve üretim projesi fiilen başlamış bulunmaktadır. Proje ülkemizde uydu tasarım ve üretim kabiliyetine sahip kuruluşların iştiraki ile tamamen milli bir proje olarak geliştirilmektedir" diye konuştu.



Teknoloji olmazsa olmaz


MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiye'nin son 10 yılda siyasi istikrarın getirdiği imkanları kullanarak bütün sektörlerde dikkate değer bir atılım yaptığını söyledi. Bugün hem kurumların hem de ülkelerin konumlarının ve geleceğinin, Ar-Ge ve inovasyon, teknoloji yatırımları üzerinden yorumlandığına işaret eden Olpak, bu rekabet ortamında “kopyala-yapıştır" fikirlerle ayakta kalmanın mümkün olmadığını ifade etti.





#Faruk Özlü
#Türksat 6A
#Milli Projeler
#Global Satshow
#MÜSİAD
7 years ago