|

Üç FETÖ okuluna kilit

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim dostumuza düşman olana biz dost olmayız” diyen Benin Cumhurbaşkanı Talon’un, ülkesindeki 3 FETÖ okulunu kapatacağını açıkladı. Erdoğan, “Ben hemen bu okulları kapatacağım, bunları kamulaştıracağım. Maarif kolejimizle, bunları birlikte çalıştırmak suretiyle bu süreci aşmış olacağız” dedi

Yeni Şafak
04:00 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 05:28 - 7/12/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye resmî ziyarette bulunan Benin Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Patrice Talon ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi.



Erdoğan, Talon'u resmi törenle karşıladı. Benin ve Türk bayraklarını taşıyan atlı süvarilerce Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin önündeki caddede karşılanarak, protokol kapısına getirilen Talon'u, Erdoğan Külliye'nin ana giriş kapısında karşıladı. Erdoğan ve Talon, törenin ardından baş başa ve heyetler arası görüşmelere geçti. Görüşmelerin ardından Erdoğan ve Talon ortak basın toplantısı düzenledi.



5 ANLAŞMA İMZALANDI


Erdoğan, “Tabii hemen burada 15 Temmuz hadisesini ifade etmem gerekir. 15 Temmuz'da ülkemizde ordumuzun içerisine sızmış olan bir grup FETÖ terör örgütü mensubunun, asker kıyafetine bürünmüş böyle bir örgütün giriştikleri darbe olayının akamete uğratılmasının, püskürtülmesinin ardından, bir devlet başkanı olarak kaldı ki 8 ay önce bu göreve gelen bir devlet başkanı olarak sizlerin bugün bizleri ziyaret etmesi manidardır. Bu ziyaret vesilesiyle 5 anlaşma imzalamış bulunuyoruz" dedi.



HEDEF TÜM ÜLKELERDE BÜYÜKELÇİLİK


Bu anlaşmalarla birlikte Türkiye-Benin arasında farklı bir sürecin başlayacağını belirten Erdoğan, “Kendilerinin çok başarılı bir iş adamı oluşu Benin'e çok çok farklı bir vizyon katacaktır. 14 yıl kadar önce göreve geldiğimizde Afrika'daki büyükelçilik sayımız 12'ydi, şu anda 39. Hedefimiz 54 ülkede 54 büyükelçiliği Afrika'da kurabilmektir. Her ülkenin de Birleşmiş Milletler de ufağı büyüğü yok, hepsinin bir rey hakkı vardır. Dolayısıyla bizim için hepsi önem ifade ediyor. Bizim Afrika ile olan bağlarımız çok daha güçlü olmalıdır" şeklinde konuştu.



İNŞAATI BAŞLATALIM


Erdoğan, “Heyetlerarası görüşmemizde büyükelçimize sordum, bizim daha çünkü yeni büyükelçilik binalarını 2013-2014 bu aralarda bu binalarımızı tesis ettik. Şu andaki yerimiz nasıl dediğimde orada şuanda kiradayız yerimiz merkezi bir yer. Fakat Sayın Başkan size daha görünümü güzel yerde yer verelim, büyükelçiliği orada inşa edin dediler. Ben de bu tür şeyleri severim. Hemen bize verin ki inşaatını süratle başlatalım, inşaatı bitikten sonra Benin'i ziyarete geleyim dedim. Böyle bir adımı atmak suretiyle inşallah Benin'de kendi yerimizi inşa eder, ondan sonra da Benin'e yapacağımız ziyareti kendi büyükelçiliğimize bu şekliyle yapmış oluruz. Büyükelçimiz de işin takipçisi. Olmak suretiyle nerede, nasıl bir yer verilecekse mimarlarımızı göndermek suretiyle mimarlarımız yerinde gerekli çalışma yapar, ona göre proje çalışmasını başlatırız" ifadelerini kullandı.



Şu anda 54 farklı Afrika ülkesinden yaklaşık 4 bin 500 öğrencinin devletimiz ve gönüllü kuruluşlar vasıtasıyla Türkiye'de eğitim aldığına dikkati çeken Erdoğan, “Bunun yanında Benin'den de 87 öğrenci şuanda ülkemizde eğitim ve öğretim alıyor. Önümüzdeki dönemde bu sayıyı daha da artırma imkanımız var. FETÖ'nün '3 tane okulu var bizde' dediler. Ben hemen bu okulları kapatacağım, bunları kamulaştıracağım. Maarif kolejimizle, bunları birlikte çalıştırmak suretiyle bu süreci aşmış olacağız. Şu ifade de bizim için gerçekten çok anlamlı, 'Bizim dostumuza düşman olana biz dost olmayız' dediler" diye konuştu.



İŞADAMLARIMIZ BENİN'E GİDECEK


Benin ile Türkiye arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 90 milyon dolar olduğunu anlatan Erdoğan, şunları söyledi:


“Bu, tabii çok küçük bir ticaret hacmi. Artık bu ticaret hacmini başarılı bir işadamının başında olduğu bir Benin'le Türkiye inşallah daha ilerilere taşıyacaktır. İşadamlarımızı kısa sürede süratle Benin'e göndereceğiz. Benin'deki işadamlarıyla bizim işadamlarımız ikili çalışmaları bir başlatsınlar. Benin ve Türkiye'nin Afrika'daki çalışmaları inanıyorum ki çok daha zenginlik kazanır. Afrika'nın sorunlarına en iyi çözümlerin Afrika'daki kardeşlerimiz tarafından getirileceğine inanan siyasetçiyim. Onların her daim yanlarında olacak, yol arkadaşlarına, kara gün dostlarına ihtiyaçları olduğuna inanıyorum."



Türkiye Afrika'ya ışık saçıyor


Konuşmasına 15 Temmuz'da yaşanan başarısız darbe girişimini şiddetle kınayarak başlayan Talon, istikrarsızlık ve terörizm ile mücadelede Türk halkının her zaman yanında olduklarının altını çizdi. Patrice Talon, “Bu olayların arkasındaki failleri bulmak için elimizden geleni yapacağız. Konuya ilişkin talepleriniz noktasında Benin'e ve şahsen bana güvenebilirsiniz" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bu işbirliğinin daha da ilerlemesi gerektiğini ifade ettiklerini anlatan Talon, “Benin'in Türkiye'den öğreneceği çok şey var. Benin, işbirliğinden çok şey kazanacaktır. Türkiye de gücünü daha da artırmak için Afrika ile işbirliğine ihtiyaç duymaktadır. Dünya değişiyor ve Türkiye'nin saçtığı ışık sadece Akdeniz'in güneyiyle sınırlı kalmamalıdır" dedi.



Mirziyoyev'e tebrik telefonu


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev'i telefonla arayarak tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Özbekistan'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde elde ettiği başarıdan dolayı tebriklerini ilettiği Mirziyoyev'e görevinde başarılar diledi. İki lider, görüşme vesilesiyle Türkiye-Özbekistan ilişkilerini her alanda geliştirme konusundaki kararlılıklarını da teyit etti. Öte yandan Erdoğan, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani'ye ablası İklima Barzani'nin vefatı nedeniyle taziyelerini iletti.




#Tayyip Erdoğan
#Patrice Talon
#Benin Cumhuriyeti
#FETÖ okulları
7 yıl önce