|

Üçlü mekanizma kuruldu

Başbakan Binali Yıldırım, Barzani’nin Ankara’daki temsilcisine “geri gelme” dediklerini açıkladı. Muhatabın artık Bağdat olduğunu belirten Yıldırım, Türkiye’nin Irak ve İran ile üçlü bir mekanizma kuracağını ve gereken adımları birlikte atacaklarını söyledi. Yıldırım, İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri’yle de K. Irak’ı görüştü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/09/2017 Cuma
Güncelleme: 03:51 - 29/09/2017 Cuma
Yeni Şafak
Binali Yıldırım, IKBY’deki gayrimeşru referandumu değerlendirdi.
Binali Yıldırım, IKBY’deki gayrimeşru referandumu değerlendirdi.

Çorum’da temaslarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, IKBY’deki gayrimeşru referandumu değerlendirdi. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin bir soru üzerine Yıldırım, gündemlerinin Irak olduğunu aynı zamanda iki ülke arasındaki konuları da ele aldıklarını bildirdi. Yıldırım, İran’ın da kendileriyle aynı görüşü paylaştığını gördüklerini aktararak, şunları söyledi:

“Özellikle Irak’ın ve de Suriye’nin toprak bütünlüğü, bölgede bir parçalanmaya yol açacak faaliyetler, sınır değişiklikleri ve burada oluşturulmaya çalışılacak yapay devletçikler, bölge huzurunu, güvenliğini tehdit edecek gelişmelerdir.

SORUMLULUK ONLARA AİT

Bu konularda İran, Türkiye, Irak olarak yakın işbirliği içinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hedefimiz gerek İran’da gerek Irak’ta, Türkiye’de yaşayan Kürt, Türkmen, Arap, farklı etnik gruptaki insanlar değil. Bu kararı inatla alan bütün dünyayı karşısına alarak bu referandumda ısrar eden yönetimdir. Doğan sonucun sorumluluğu da onlara aid olacaktır.”

SOMUT ADIMLAR ATILIYOR

Somut adımların atılmaya başlandığını vurgulayan Yıldırım, “Şu anda KDP’nin yani Erbil’in Kuzey Irak yönetiminin Türkiye’deki ofisinde görevli kişinin Kuzey Irak’tan tekrar gelmemesi yönünde Dışişleri Bakanlığımız bildirdim. Irak Başbakanı İbadi’yle yaptığımız görüşmede de özellikle Irak Meclisi’nin aldığı karar çerçevesinde, hudud kapılarının, havaalanlarının Irak Merkezi Hükümetince devralınmasıyla beraber Türkiye de artık Irak’a yönelik her türlü ekonomik, ticari, diplomatik ilişkilerini merkezi hükümetle beraber yürütecek. Bunun da kararını aldık” dedi.

BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi’nin bundan sonra petrol akışının Irak Merkezi Hükümeti üzerinden sağlanacağına yönelik açıklamalarının hatırlatılması üzerine Yıldırım, “Buna petrol nakli de dahildir. Tabiatıyla Irak’ın merkezi hükümet olarak bütün Irak’a yönelik ulusal düzeydeki iş ve işlemlerini merkezi hükümet yapmaya karar verdi. Bu çerçevede tabii Kerkük’le ilgili sorunu kendileri önce halledecekler ondan sonra da atılacak adımları birlikte gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

ÜÇLÜ ZİRVE YAPILACAK

Yıldırım, İbadi ile yüzyüze bir görüşmelerinin olup olmayacağına ilişkin bir başka soruya, “Bu konularla ilgili gerek İran gerek Türkiye gerekse Irak’ın yakın bir gelecekte bir araya gelerek ileri dönem için atılacak adımların koordinasyonunu yapmayı hedefliyoruz. Bunun ne zaman gerçekleşeceğini diplomatik düzeyde arkadaşlarımız takip ediyor. Üçlü bir zirve olmasını arzu ediyoruz. İkili de olacak, üçlü de olacak ama bölge ve komşu ülkeler açısından üç ülkenin birlikte yapmasının daha verimli olacağını düşünüyoruz” cevabını verdi.

  • Muhabatımız Bağdat
  • Tüm uyarılara ve bütün dünyanın karşı durmasına rağmen Kuzey Irak’ta gayrimeşru referandum gerçekleştirildiğini hatırlatan Yıldırım, “Birileri maalesef şahsi ihtiraslarını orada yaşayan yüzbinlerce, milyonlarca mazlum insanın geleceğini karartma pahasına bir maceraya kalkışmış durumda. Bu referandum, neresinden bakarsanız bakın, bölgeye huzur getirmez, kardeşlik getirmez, barış getirmez. O bakımdan da Türkiye bu referandumu yok hükmünde saymaktadır. Türkiye, Irak merkezi yönetiminin alacağı kararları dikkate alacak ve buna göre adımlarını atacak. Sınır kapılarında muhatabımız Irak olacak. Havaalanlarında muhatabımız Bağdat olacak ve bütün ekonomik faaliyetlerimizde birinci dereceden muhatabımız Irak merkezi yönetimi olacak. Ama şunun da bilinmesi lazım. Eğer ülkemize, sınırlarımız içerisinde veya sınırlarımız dışında milli güvenliğimize yönelik bir tehdit olursa karşılığını da en açık ve en sert şekilde vermekten çekinmeyeceğiz” dedi.
#Binali Yıldırım
#Irak
7 yıl önce