|

Uzanlar'ın 'dolandırıcılık' davasında karar

İş adamı Cem Uzan, babası Kemal Uzan, kardeşleri Murat Hakan Uzan ve Ayşegül Uzan'ın da aralarında bulunduğu 48 sanığın 'dolandırıcılık' ve 'zimmet' suçlarından yargılandığı davada, Kemal, Yavuz, ve Murat Hakan Uzan ile Yeşim Öztürk'ün savunmaları alınamadığı için haklarındaki davanın ayrılmasına hükmedildi.İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, aralarında Cem Uzan, Ayşegül ve Bahattin Uzan'ın da bulunduğu 28 sanık hakkındaki 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan açılan davanın zaman aşımı dolması nedeniyle ortadan kaldırılmasına karar verdi.

Aa
00:00 - 29/03/2013 Cuma
Güncelleme: 19:32 - 29/03/2013 Cuma
Yeni Şafak
Uzanlar'ın 'dolandırıcılık' davasında karar
Uzanlar'ın 'dolandırıcılık' davasında karar

Heyet, yine Cem Uzan'ın da aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve bu örgüte üye olmak' suçundan açılan davanın zaman aşımı dolması nedeniyle ortadan kaldırılmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, sanıklar Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Murat Hakan Uzan ve Yeşim Öztürk'ün bugüne kadar yakalanamadığı ve bu nedenle de savunmaları alınamadığı için haklarındaki davanın ayrılmasını kararlaştırdı.

Sanık Etem Alev hakkında açılan davanın, sanığın ölümü nedeniyle düşürülmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, Ayşegül Uzan ve Melahat Uzan'ın da aralarında bulunduğu 14 sanığın 'zimmet' suçundan beraatine karar verdi.   

Mahkeme heyeti, Cem Uzan'ın hakim hissedarı olup yönetim ve denetimini fiilen elinde bulundurduğu İmar Bankası'na ait toplam 1 milyar 468 milyon 240 bin 378 lirayı, zimmetin açığa çıkmasını önleyecek hileli yöntemlerle nitelikli biçimde kendisine ve diğer aile mensuplarına aktardığını ifade etti. 

Heyet, Cem Uzan'ın 'nitelikli zimmet' suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirterek, ülke ekonomisinde meydana getirdiği zararın çokluğu, işlenen suçun sürekliliği ve sanığın konumunu dikkate alarak, Cem Uzan'ın 19 yıl hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Sanık Cem Uzan'ın, suçu zincirleme biçimde işlemesi nedeniyle cezasını 22 yıl 2 aya çıkaran heyet, sanığın mahkemeye karşı tutum ve davranışlarını dikkate alarak cezasını 18 yıl 5 ay 20 gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 721 bin 134 TL adli para cezası olarak belirledi. 

-Cem Uzan'dan 1 milyar 468 milyon 240 bin lira tahsil edilecek-

Cem Uzan hakkındaki gıyabi tutukluluk halinin devamına karar veren heyet, sanıklar Raife Aynur, Olgun Uyar ve Ufuk Uzunkaya'nın 'nitelikli zimmet' suçlarından 7 yıl 3 ay 15'er gün hapis ve 4 milyar 404 milyon 513 bin 400'er lira adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti.

Heyet, İmar Bankası'nın zararının tazminiyle ilgili olarak, sanık Cem Uzan'dan 1 milyar 468 milyon 240 bin 378 liranın Bankacılık Kanunu gereğince tahsil edilmesine karar verdi.  


11 yıl önce