|

Uzay zirvesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, uzay çalışmaları ve elektrikli otomobilin dünyadaki öncü ismi Elon Musk’u kabul etti. Türksat 5A ve 5B’nin uzaya fırlatılması çalışmalarında yer alacak olan Musk, bunun için Falcon9’un tercih edilmesinden memnun olduğunu söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 09:19 - 9/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün sürpriz yaparak otomobilin dahi çocuğu olarak bilinen dünyaca ünlü mühendis ve iş adamı Elon Musk’ı misafir etti.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün sürpriz yaparak otomobilin dahi çocuğu olarak bilinen dünyaca ünlü mühendis ve iş adamı Elon Musk’ı misafir etti.

Yerli oto için geçen hafta 5 baba yiğidi açıklayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün sürpriz yaparak otomobilin dahi çocuğu olarak bilinen dünyaca ünlü mühendis ve iş adamı Elon Musk’ı misafir etti.

Sürpriz kabul Erdoğan’ın programına gün içinde eklendi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde basına kapalı gerçekleşen kabul, 1 saat 10 dakika sürdü.

UYDU ANLAŞMASI

SpaceX şirketinin kurucusu ve elektrikli otomobil üreten Tesla şirketinin CEO’su Elon Musk’ın Beştepe’de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesine Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü de katıldı. Kabulde Falkon 9 roketi ile uzaya fırlatılacak olan Türksat 5A ve 5B uydularının yanı sıra Türkiye’nin otomobili ortak girişim grubu tarafından üretilecek yerli otomobil, uzay teknolojisi, yenilenebilir enerji gibi konular üzerinde duruldu. Görüşmede roket teknolojileri ve benzeri alanlarda ne gibi işbirliği yapılabileceği ele alındı.


KAPIMIZ AÇIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Elon Musk'ı kabulünün ardından Twitter hesabından değerlendirmede bulundu. Ülke olarak hedeflere ulaşmak inovasyon kültürünü geliştirmek, teknolojide sürekli daha ileri gitmenin yollarını aramak gerektiğine vurgu yapan Erdoğan şunları kaydetti: "Biz Türkiye'nin genç ve dinamik nüfusu ve güçlü ekonomisiyle teknoloji alanında da dünyayla yarışır hale gelmesi için çalışıyoruz. Bu yüzden ülkemize katkısı olacağına inandığımız herkese kapılarımız sonuna kadar açıktır. Otomotivden uzay teknolojilerine kadar birçok alanda yürüttüğümüz çalışmalara dünya ile daha fazla entegrasyon halinde devam edecek, milletimizin de desteği ile inşallah Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracağız." Görüşmeye ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın otomobil meselesini ve Tesla’yı da konuştuğunu ifade etti. Kalın şöyle devam etti:

ORTAK ÇALIŞMA ARAYIŞI

“Türkiye’de yapılan teknolojik yatırımları, son dönemde atılan adımları da konuştuk. Elon Musk’ın şirketi büyük bir sürdürülebilir enerji şirketi aslında. Dolayısıyla yeni nesil piller, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi gibi konuları konuştuk. Büyükşehirlerdeki trafik sorunları nasıl aşılabilir, tünel kazma, yer altından trafiğin verilmesi gibi konuları da ele aldık. Özellikle Tesla ve SpaceX firmalarıyla Türkiye’deki firmaların yapabileceği ortak çalışmalar neler olabilir, bunlar üzerinde de görüş alışverişinde bulunuldu.”

  • Türkiye yatırım yapılabilir ülke
  • Türksat 5A ve 5B’nin uzaya fırlatılması için Falcon 9’un tercih edilmesinden büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Musk, bu hususta en iyi hizmeti sunacaklarını vurguladı. Görüşmede, roket teknolojileri ve benzeri alanlarda ne gibi işbirliği yapılabileceğine değinildi. SpaceX, Tesla ve elektrikli otomobil de görüşmede konuşulan konular arasında yer aldı. Musk, Tesla olarak Türkiye’yi yatırım yapılabilir bir ülke olarak gördüklerine işaret etti. Görüşmede, hyperloop teknolojilerinden ve bu teknolojiyle kazılacak tünellerin önümüzdeki süreçte ne denli önemli olacağından bahsedildi.
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Otomobil
#Elon Mask
6 yıl önce