|

Vizeleri kalktı sıra serbest ticarette

2011'de Türkiye ile vizelerin kaldırıldığını hatırlatan Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Mustapa Mohammed, "Serbest Ticaret'in pürüzlerini de kaldırmamız gerekiyor. Turizm çalışmaları ile evlilikler de ilişkilerimizi perçinler' dedi

Ekonomi Servisi
00:00 - 13/10/2012 суббота
Güncelleme: 22:28 - 12/10/2012 пятница
Yeni Şafak
Vizeleri kalktı sıra serbest ticarette
Vizeleri kalktı sıra serbest ticarette

Malezya Haftası etkinlikleri kapsamında Türkiye'de bulunan Malezya Uluslararası Ticaret ve Sanayi Bakanı Mustafa Muhammed, ikili ilişkileri geliştirmede evliliğin önemli olduğunu belirterek 'Daha fazla Türk ile Malay evlensin' dedi. İstanbul'da iş adamlarına verilen iş yemeğinde konuşan Malezyalı Bakan Mohammed, 300 civarındaki iş adamına 'Malezya'da İş Yapmak' konulu bir sunumda bulundu. 2011 yılında vizelerin kalktığını hatırlatan bakan, Türkiye ile ilişkilerde başta turizm olmak üzere ikili ekonomik ilişkilerde istenilen seviyenin olmadığını söyledi. Malezya'nın 1990'larda yüzde 8 civarında büyüdüğünü ve son yıllarda da yüzde 5-6'lık büyüme seyri yaşadığını hatırlatan Bakan Muhammed, bölgede kurulan ASEAN anlaşması bağlamında, ülkesinin bölgede konumlanmak için ideal bir ortam sağlandığını belirtti.

TURİZM OFİSİ KURACAK

Mustafa Muhammed, Türkiye'den sadece 10 bin civarında turist geldiğini söyleyerek, bunu arttırmak için İstanbul'da turizm ofisi kurmaya karar verdiklerini hatırlattı. Ayrıca Malezyalıların da hac ve umre ziyaretleri öncesi Türkiye'ye uğramak istediklerini ve bunun artacağını vurguladı.

Mali ilişkilerde pürüzler kalksın

Palm yağı konusunda Türkiye'de büyük potansiyel olduğunu söyleyen Muhammed, İstanbul'da Palm Ofisi açmaya karar verdiklerini açıkladı. Evyap'ın Malezya'da dünyanın en büyük Palm Yağı ve ileri işleme tesislerini kurmaya başladığını açıklayan Muhammed, Türkiye'deki tesislerini de gezdiğini ve çok etkilendiğini söyledi. Türkiye ile serbest ticaret anlaşması konusunda küçük pürüzler kaldığını da hatırlatan Muhammed, en kısa zamanda bunun imzalanabileceğini de belirtti. MÜSİAD Uluslararası Ticaret Fuarı'nda en büyük katılımcı olarak yer aldıklarını ve iyi bir dönüşüm elde ettiklerini de vurgulayan Bakan Muhammed, Türkiye'de KOBİ'lerle işbirliği geliştirebileceklerini de vurguladı.

Bizi sömürgecilere bırakmayın

MÜSİAD Fuarı'nın ikinci gününde Tunus'taki yatırım imkanlarını konu alan panel gerçekleştirildi. Panele MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ve Tunus Bölgesel Kalkınma Ve Planlama Bakanı Jamel Eddine Gharbi yanısıra çok sayıda Türk ve yabancı işadamı katıldı. Tunus Bölgesel Kalkınma Ve Planlama Bakanı Jamel Eddine Gharbi panelde yaptığı sunumda Türk ve yabancı iş adamlarına ülkesindeki yatırım fırsatlarını tanıttı. Gharbi, ülkesinde şu ana kadar yapılan yatırımların Avrupa'daki sömürgeci devletlerin kendi çıkarları doğrultusunda tren yolu ve limanlara bağlantılı yatırımlar olarak gerçekleştirildiğini ifade ederek, Türk iş adamlarına, devlet garantisi verilen alt yapı çalışmalarında yatırıma çağırdı.


12 лет назад