|

Vizesiz AB için tarihi karar

Berlin Yüksek Mahkemesi, ikameti Türkiye'de olan ve Almanya'ya çalışma amaçlı seyahat etmeyen, seyahati üç ayı geçmeyen Türk iş adamının, Almanya'ya vizesiz girebileceğine hükmetti. Karar emsal teşkil edebilir.

.
00:00 - 5/04/2014 Cumartesi
Güncelleme: 23:47 - 4/04/2014 Cuma
Yeni Şafak
Vizesiz AB için tarihi karar
Vizesiz AB için tarihi karar

Türklere vizesiz AB yolu açılıyor. Berlin Yüksek İdare Mahkemesi, Türk işadamı Osman Nuri Korca tarafından açılan davada Korca'nın, ikameti Türkiye'de kalması ve seyahatin 3 ayı geçmemesi koşuluyla Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceğine hükmetti. İşadamı Korca, Schengen vizesinin Fransa'dan alındığı gerekçesiyle 2010 yılında Almanya'da Duisburg Havalimanı'ndan geri gönderilmiş, bunun üzerine Almanya'daki Berlin Yüksek İdare Mahkemesi'ne tespit davası açmıştı.

MAHKEME TEYİD ETTİ

Bu karar ile birlikte Almanya, Şubat 2009 tarihinde AB içerisinde yer alan 'en yüksek mahkeme' konumunda bulunan ABAD'ın verdiği ve AB üye ülkeleri tarafından Türk vatandaşlarına uygulanan vizenin, Katma Protokol'ün 41/1. Maddesine (bilinen ismiyle 'standstill' kuralına) aykırı olduğuna hükmeden Soysal Kararına ilişkin hakları, büyük ölçüde teyit etti. Bu karar çerçevesinde Mahkeme, ikameti Türkiye'de olan ve Almanya'ya çalışma amaçlı seyahat etmeyen, seyahati üç ayı geçmeyen, Almanya'daki şirketlere görüşme veya fuarlara katılım amaçlı gelen Türk iş adamlarının, Almanya'ya vizesiz giriş yapabileceklerine hükmetmiş oldu.

1987'DE BAŞLATILDI

İktisadi Kalkınma Vakfı'ndan yapılan açıklamada, 'Unutulmamalıdır ki; Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelerde serbest dolaşımı, Türkiye-AB Ortaklık Hukuku, Gümrük Birliği ve Eylül 1987 tarihli Demirel Kararı ile başladığı kaydedildi.

Mahkemenin kararı önemli

İKV açıklamasında, Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşmasıyla, Türk vatandaşlarının serbest dolaşımına ilişkin AB ile vize diyaloğunun resmi olarak başlatıldığı hatırlatıldı. Açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun, Türk vatandaşlarına yönelik 2010 tarihli Schengen Vize Kodu'nda 'yumuşama' ve 'kolaylaştırmaya' yönelik atılacak adımların paylaşıldığı belirtildi. İKV, mahkemenin kararını ise tüm taraflara anlaşmaları hatırlatan önemli bir gelişme olarak değerlendirdi.

10 yıl önce