|

Yalova'da kivi borsası

Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Tunalı, ülke genelinde üretilen kivinin yüzde 40'ının Yalova'da gerçekleştiğini belirterek, "Yalova Türkiye'nin kivi merkezi" dedi. Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Tunalı, Subaşı Belediyesi'nin de destekleriyle bu yıl ikincisini gerçekleştirecekleri Kivi Festivali ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Dha
00:00 - 9/10/2013 Çarşamba
Güncelleme: 10:30 - 9/10/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Yalova'da kivi borsası
Yalova'da kivi borsası

Türkiye'de kivi üretimi yapılan alanları tanıtan Tunalı, kentte düzenlenecek Kivi Festivali'nin 26-27 Ekim tarihlerinde yapılacağını söyledi.Türkiye genelinde Rize ve Çanakkale hattında kivinin üretildiğini kaydeden Tunalı, 'Türkiye'deki kivi üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Yalova'da yapılmaktadır. Bu yıl ki beklentimiz 15 ile 18 bin ton arasındadır. Türkiye genelinde ise yaklaşık 35 ile 40 bin ton arasında üretimin gerçekleşmesi bekleniyor. Biz de festival yaparak, Yalova Belediyesi, Altınova Belediyesi, Subaşı Belediyesi, Çiftlikköy Belediyesi, Tarım İl Müdürlüğü ve Araştırma Kurumları ile beraber, kivimizin yurt genelinde adının duyulmasını istiyoruz. Festivalin bir kısmı seminer biçiminde olacak. Bir kısmı da folklorik gösteri biçiminde gerçekleşecek. Buradaki amacımız ürünümüzü Türkiye'ye tanıtmak. Burası zaten Türkiye'nin kivi merkezi. Depo alanları da büyük oranda bölgemizde. İstanbul'un lojistik merkezi olacak burası' diye konuştu.

İran kivisi olumsuz etkiliyor

İran'dan gelen kivinin, Türkiye'deki kivi pazarını olumsuz etkilediğinin altını çizen Mustafa Tunalı, 'İran kivisi, Türk kivisini olumsuz etkiliyor. İran'dan kivi gelmesin demiyoruz. Türkiye'ye yaklaşık 70 bin ton kivi geliyor. 30-35 bin ton ya da 40 bin ton üretim yapılıyor. İran, daha biz kivimizi toplamadan, Türkiye'ye kivi gönderiyor. Ekim sonu Kasım başıdır bizim tarihimiz. Eylül ayının başında İran'dan kivi gelmeye başlıyor. Bu bizim üzerimizde müthiş bir baskı oluşturuyor. Bunun Mart ayından sonra gelmesi, yani Türkiye'deki yerli kivi bittikten sonra gelmesini istiyoruz. Kaçak yollardan geliyor. Yaz döneminde zaten Şili'den, Yeni Zelanda'dan geliyor ülkemize. Yazın yemek isteyen onları alıp tüketiyor. Şu andaki ise İran'dan erken geldiğinden dolayı bizim fiyatlarımızı düşürüyorlar' dedi.

Yalova'ya kivi borsası

Yalova'da kivi borsası kurmayı planladıklarını söyleyen Tunalı, 'Kivi depolarının Yalova'da olması ve ürünün yüzde 40'ının da burada bulunmasından dolayı, kivi borsası, fiyatları oluşturmaya çalışıyoruz. Borsa burada oluşursa, Karadeniz'den gelen kivilerle ki, zaten kivi, Rize ve Çanakkale hattında üretilen bir ürün. Karadeniz'deki arkadaşlarımız da gelip borsadan yararlanabilirlerse iyi olur çünkü fiyat farkı oluşuyor. Nakliye var. Onlar da kendi ürünlerini burada depoluyorlar. Şu anda bu oranda depoları yok. Deposu olmayan adam, ürünü düşük satmak zorunda. Borsa burada oluşursa aşağı yukarı herkes ne yapacağını ve ne satacağını bilir. Subaşı Belediye Başkanı da bu konuda uğraşıyor. Yer temin etmeye çalışıyorlar. Kivi borsasını burada oluşturmaya çalışıyoruz' diye konuştu.

11 yıl önce