|

Yargı bağımsızlığı daha da güçleniyor

AK Parti, Anayasa değişiklik teklifindeki ‘yargı bağımsızlığı’nı Fransa, ABD, İngiltere, Almanya örnekleri ile kıyasladı. Yapılacak olan değişikliklerin kazanımları ile yargı bağımsızlığının, tarafsızlığının ve işlevselliğinin dünyanın en iyisi olarak bilinen sistemlere oranla daha da iyileştirildiğini vurguladı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/02/2017 Salı
Güncelleme: 03:57 - 28/02/2017 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı sistemi neler getirecek
Cumhurbaşkanlığı sistemi neler getirecek

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı sistemi için Nisan ayında yapılacak referanduma odaklandı. 18 maddelik anayasa değişikliğinin hükümet sistemini güçlendirdiği gibi yargının daha işlevsel hale gelmesini sağlıyor. Yargı, dünya standartlarının çok üstünde bir statüye kavuşuyor. Ayrıca yargı bağımsızlığı tarafsızlık ibresi ile güçleniyor. AK Parti bundan hareketle, 'yargı bağımsızlığını' Fransa, ABD, İngiltere, Almanya örnekleri ile Türkiye örneğini kıyasladı. 'Karşılaştır kararını sen ver' başlıklı çalışmada, ön plana çıkan vurgular şu şekilde:



FRANSA

*Cumhurbaşkanlığı yargı bağımsızlığının güvencesi olan Yüksek Yargı Konseyi'nin dokuz üyesini atıyor.


*Fransa'da Yargıtay üyelerini HSYK benzeri bir Komisyonun önerileri doğrultusunda Cumhurbaşkanını atıyor.


*Danıştay üyelerini de Bakanlar Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda Cumhurbaşkanı seçiyor.


*Anayasa Konseyi üyelerinin üçte biri Fransa Cumhurbaşkanı tarafından, üçte biri birinci Meclis tarafından ve üçte biri ikinci Meclis tarafından seçiliyor.


*Üyelerinin görev süresi 9 yıl olup yenilenme söz konusu değil.



ABD

*Başkana, Yüce Mahkeme yargıçları ile anayasanın öngörmediği ve yasalarla kurulacak Birleşik Devletler makamları için bütün görevlileri önerme ve Senatonun tavsiye ve rızası ile bu kişilerin atamalarını yapma yetkisi veriliyor.



İNGİLTERE

*Birleşik Krallık Yüksek Mahkeme üyelerinin belirlenmesi genel olarak Adalet Bakanı ve bir seçim komisyonu tarafından yerine getiriliyor. Bu seçim komisyonunun tavsiyesi ve Adalet Bakanının onayı ile kişinin ismi Başbakana veriliyor ve en son resmi atamayı Kraliçe yapıyor. Yüksek Mahkeme'nin hakimleri Adalet Bakanı'nın tavsiyesi ile atanıyor.



ALMANYA

*Anayasa Mahkemesi üyelerinin yarısı Parlamentonun Bundestag kanadı tarafından, yarısı da Bundesrat tarafından seçiliyor. Parlamentonun her iki kanadında da seçim için üçte iki oy gerekiyor.


*16 üyeye sahip. Tamamı parlamento tarafından belirleniyor.



TÜRKİYE

*Anayasa değişiklik teklifi ile, yargı yetkisinin, Türk Milleti adına bağımsız mahkemelerce kullanılacağına dair hüküm, “bağımsız ve tarafsız” mahkemelerce kullanılacağı şeklinde değiştirilecek. Yargı hem tarafsız hem de bağımsız olacak.


#AK Parti
#Anayasa referandumu
#HSYK
#Cumhurbaşkanlığı sistemi
7 yıl önce