|

Yarın Miraç Gecesi

Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, 20 Ağustos Pazar gününü Pazartesi'ye bağlayan gece idrak edilecek olan Miraç Gecesi dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

00:00 - 19/08/2006 Saturday
Güncelleme: 14:47 - 19/08/2006 Saturday
Yeni Şafak
Yarın Miraç Kandili
Yarın Miraç Kandili

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Hz.Muhammed'in Mekke döneminde bir gece Mescid-i Aksa'ya, oradan da semaya yaptığı hikmet yüklü bu yolculuğun, onun için zaman ve mekanın da sahibi yüce Mevla'nın sonsuz kudretini müşahede etme ve onun desteğine mazhar olarak risalet görevinde manevi güç kazanma vesilesi, Müslümanlar için de Allah'a ve Hz.Peygamber'e bağlılığı pekiştiren sınav olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, Hz.Muhammed'in Rabb'inin huzuruna kabul edilişini temsil eden İsra ve Miraç mucizesinin, insanın, ilahi rızaya ve desteğe ulaştığında akıl ve idrakı zorlayan derecede nice üst derecelere ulaşabileceğini gösterdiği gibi, mana aleminde yükselip ilahi rahmet ve huzura erişmenin, öncelikle gönül ve ruh temizliğinden, ahlaki erdemlere yükselişten, her şeyin sahibi olan Yüce Allah'a bağlılık ve boyun eğmeden geçtiğini de hatırlattığını ifade etti.

Bu gecede farz kılınan ve bizzat Hz. Peygamber tarafından müminlerin miracı olarak nitelenen namazın da, insanların iç dünyasındaki yükselişi ve arınmayı ifade ettiğine dikkat çeken Bardakoğlu, şunları kaydetti:

"Çünkü mümin, namazda Rabb'inin huzurunda durarak, sadece ona kulluk etme ve sadece ondan yardım isteme fırsatı bulur. Namazda sadece bedeniyle değil özüyle, gönlüyle, duygu ve düşüncesiyle Allah'a yönelen ve Rabb'iyle baş başa kalmanın mutluluğunu yakalayan mümin, daima onun gözetimi ve desteği altında olduğunu hatırından hiç çıkarmaz, bu bilinçle hayat çizgisini anlamlı kılar. Ahlaki ve manevi sağlığımızı tehdit eden, insani ilişkilerimizi ve sosyal ödevlerimizi zayıflatan bunca iç ve dış etkinin altında bunaldığımız günümüzde, Kur'an-ı Kerim'in İsra hadisesinden ismini alan suresinde yer alan ve bizlere kurtuluş yolunu gösteren şu ilahi prensipleri hatırlamakta da fayda vardır.

'Allah'a ortak koşma, yalnız ona inanıp yalnız ona ibadet et, ana-babaya iyi davran, akrabaya, yoksula, yolda kalmış kimseye haklarını ver, cimrilik yapma, müsrif ya da savurgan da olma, açlık korkusu ve geçim kaygısıyla çocukları öldürme, zinaya yaklaşma, cana kıyma, yetimin malına el uzatma, verdiğin sözü yerine getir, ölçerken ve tartarken eksiklik ve noksanlık yapma, hakkında kesin bilgi sahibi olmadığın şeyin peşine düşme, yeryüzünde böbürlenerek yürüme, kibirlenme ve gururlanma.Bütün bu sayılanlar Yüce Yaratan'ın katında sevimsiz ve çirkin davranışlardır.'

İnanç, ahlak ve maneviyat dünyamızın barış ve huzur içinde birlikte yaşamamızın vazgeçilmez değerlerine işaret eden bu ilahi buyrukları yaşamak ve yaşatmak, bizlere miracın manevi atmosferini günümüzde teneffüs etme imkanı sağlayacaktır.

Miraç Gecesi, ilahi rıza ve desteği kazanacak işler yapmamız, iç dünyamıza dönüp kendimizi sorgulamamız, kulluk bilincine ulaşarak dua ve niyazda bulunmamız için güzel bir fırsattır.Miracın, manevi yükselişimiz olduğunu, onun da gönül ve ruh temizliğinden geçtiğini unutmayalım. Bu duygu ve düşüncelerle, aziz milletimizin Miraç Gecesi'ni tebrik ediyor, yakın çevremizde meydana gelen üzücü olayların, acı ve gözyaşının son bulmasını, bu kandilin İslam aleminin birlik ve beraberliğine, insanlığın barış, huzur ve hidayetine vesile olmasını, savaş ve şiddetin yerini huzur ve barışın almasını Cenab-ı Hak'tan niyaz ediyorum."

18 years ago