|

Yaşar Kemal'in sardunyaları baharı müjdeliyor

Havaların ısınmasıyla birlikte balkon ve bahçelerini çiçeklerle süslemek isteyenler, çiçekçilerin yolunu tuttu. Geçtiğimiz yılların bahar aylarında olduğu gibi bu yılda en yoğun ilgiyi sardunya, sümbül ve lale görüyor. Ediz Hun ve Yaşar Kemal'in çiçekçisi Hüseyin Ceylan, "Bahar aylarında sardunya almak isteyenler dükkanın önünde uzun kuyruklar oluşturuyor. Yaşar Kemal benden her bahar kasa kasa sardunya alırdı" diyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/03/2017 Pazar
Güncelleme: 00:26 - 26/03/2017 Pazar
Yeni Şafak
Sardunya
Sardunya

Baharın müjdecisi rengarenk çiçekler, kimi zaman bir evin balkonunu süslüyor kimi zaman da bahçelerde görsel şölen oluşturuyor. Havaların ısınmasıyla birlikte çiçek yetiştirmek isteyenler soluğu çiçek tohumu satılan yerlerde alıyor. Biz de bu hafta Tahtakale'deki çiçekçi dükkânlarına giderek, işin erbablarına çiçek yetiştirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini ve bu aylarda hangi çiçekleri almamız gerektiğini sorduk. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da bahar aylarında en çok talebi sardunyalar görüyor. Onu sümbül ve lale izliyor. Bulunduğu ortama yaydığı hoş kokularla rahatlamamızı sağlayan bu çiçekler, başta ev hanımları olmak üzere ev dekorasyonu ve peyzaj işiyle uğraşanlar tarafından tercih ediliyor. Özellikle ev hanımları çiçek ekimi dışında kendi sebzesini kendi yetiştirmeye de oldukça meraklı. Domates, biber, maydanoz, roka, tere ve dereotu kadınların mutfak bahçelerine ektiği sebzelerden sadece birkaçı.



SARDUNYALAR KAPIŞ KAPIŞ GİDİYOR


Çiçekçiliğin yanı sıra TRT'de müzisyenlik yapan ve çiçeklerin satışını türküler eşliğinde yapan Ceylan, bahar aylarıyla birlikte sardunya satışının fazla olduğunu söylüyor. Nisan ayının gelmesiyle sardunya almak isteyenlerin uzun kuyruklar oluşturduğunu söyleyen Ceylan, "Sardunyayı daha çok yaşlılar tercih ediyor. Örneğin Yaşar Kemal benden bahar aylarında kasa kasa sardunya alırdı. Sardunyalar bahar aylarının başlangıcından hava sıcaklığı 3-5 dereceye düşene kadar çiçek açar. Çok fazla su istemez. Cemre düştükten sonra bütün bitkiler için sezonu açarız. Bu bitkiler arasında açelya, sümbül, lale, papatya, gül, menekşe, çuha (Mart Menekşesi), kuşkonmaz, ateş çiçeği, güneş çiçeği, ipek çiçeği ve daha pek çok bitki yer alıyor. Özellikle Nisan ayı lale ayıdır. Laleler bu ayın sonunda açmaya başlar" diyor. Lale soğanlarının sonbaharda dikilmesi gerektiğini belirten Ceylan, "Şimdi ise yeşermiş laleleri toprakla buluşturabilirsiniz. Aralarında 10'ar santim bırakmak, en az 15 santim derinliğe gömmek gerekir. Sümbül de 10 santim aralıklarla dikilmeli ve gölgeli yerde yetiştirilmeli" şeklinde konuşuyor.



EN HIZLI SONUÇ PAPATYA VE MENEKŞEDEN ALINIR


Son zamanlarda kaktüsün de ilgi gördüğünü belirten Ceylan, "Kaktüsü insanlar evinde dekorasyon olarak kullanıyor. Kaktüs, diğer bitkiler gibi cansuyuna ihtiyaç duymaz. 20 günlük periyodlarla sulanır. Müşterim Ediz Hun'un yaklaşık 4-5 bin kaktüsü bulunuyor" ifadelerini kullanıyor. Bir başka çiçek satıcısı Savaş Özdemir de "Bitkilerin ekimi yapılırken çoğu insan derin yapıyor. Fakat bitkileri yüzeysel ekip üzerine biraz toprak atmalıyız. Kullanılan tohumun taze ve toprağın nemli olmasına dikkat etmeliyiz. Çiçek tohumları Haziran ayı sonuna kadar ekilebilir. Şu an için en hızlı sonuç papatya ve menekşeden alınır" diyor.



  • Şimdi yeşillik ekme zamanı
  • Nisan ayının başlarında domates, biber, salatalık, maydanoz, tere, soğan, kekik, nane, dereotu ve yeşilliklerin ekiminin yapılabileceğini söyleyen Çiçekçi Savaş Özdemir "Özellikle şu sıralar ekilen yeşillikler 15-20 gün sonra yenecek hale gelir. Bunların ekimi de Haziran ayı ortalarına kadar yapılabilir. Ayrıca havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte canlı çiçeğe olan ilgi de arttı" diyor.

Meyveli çiçeklere ilgi fazla


Çiçekçi Kadri Şeker ise dükkânında en çok Mart Menekşesi, yani Çuha çiçeği satışını yaptığını belirterek "Bu çiçeği genelde cam ve balkon süsleyenler alıyor. Bu bitki haftada bir defa su istiyor. Lalelerin de şimdi açma zamanı. Havalar ısınınca talepler daha yoğun olacak. Başka bir çiçek satıcısı Abdulsamed Han ise Nisan ayı ortalarında ya da sonunda çiçeklerin güneşe daha dayanıklı hale geleceğini belirtiyor ve halkın genellikle meyveli çiçeklere ilgi gösterdiğini söyleyerek "Armut, elma, kiraz, üzüm, ceviz, böğürtlen ekimi için en uygun zamanlardayız. Ev hanımları saksıda bu meyveleri yetiştirmek istiyor" diyor.


#Bahçe
#Çiçek
#Bahar
7 yıl önce