|

YAŞ'ta sivil imza

Yeniden yapılandırma kapsamında sivil üyelerinin sayısının arttırıldığı YAŞ kararlarıyla TSK’da komuta kademesi değişti. Üç kuvvet komutanı emekliye sevkedilirken, en büyük sürpriz kendisinden daha kıdemli 3 koramirali geride bırakarak Deniz Kuvvetleri’nde 1 numara olan Koramiral Adnan Özbal oldu. Sadece 6 general ve amiral terfi alırken, 8 general ve amiralin görev süresi de 1 yıl uzatıldı. 61 albay ise general ve amiralliğe terfi etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/08/2017 Perşembe
Güncelleme: 02:31 - 3/08/2017 Perşembe
Yeni Şafak
YAŞ'ta sivil imza​
YAŞ'ta sivil imza​

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) dün Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Yeniden yapılandırma kapsamında sivil üyelerin sayısının arttırıldığı YAŞ’ta ilkler yaşandı. YAŞ kararları, önceki akşam İstanbul’daki Tarabya Köşkü’ndeki zirvede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile birlikte netleştirildi. Dün Anıtkabir ziyareti sonrası Çankaya Köşkü’nde toplanan şura, yaklaşık 4 saat sürdü. Şura kararlarının onayı için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İstanbul’dan Ankara’ya dönüşü beklendi. Kararlar Cumhurbaşkanı’nın onayı ardından kamuoyuna açıklandı. Kuvvet komutanlıklarına yapılan atamalar Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın tarafından açıklanırken, alınan diğer kararlar da Milli Savunma Bakanlığı tarafından duyuruldu.

İLKLER YAŞANDI

15 Temmuz Darbe girişimi sonrası şura kararlarına sivil imza atıldığı görüldü. İlkler yaşandı, terfi ve atamalarda teamüller alt üst oldu. Dün ilk kez Başbakan’ın YAŞ üyelerine yaptığı açılış konuşması basına yansıdı. Başbakan Yıldırım, “Geçen yıl ağustos ayında başlattığımız mücadelede güvenlik güçlerimizin tam bir koordinasyon ile yaptığı çalışma gerekli sonucu vermiştir. Mücadele çok anlamlı bir seviyeye gelmiştir” dedi.

ERDOĞAN ONAYLADI

YAŞ kararlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Mili Savunma Bakanı Nurettin Canikli ve Müsteşar Ali Fidan birlikte sundu. Böylelikle kararların Cumhurbaşkanı onayına sunulması da siviller eliyle gerçekleştirilmiş oldu. Geçen yıl 15 Temmuz darbe girişimi sonrası YAŞ kararlarını imzaya sunan Kurmay Albay Fehmi Atuk FETÖ’den tutuklanmıştı.

Yüksek Askeri Şura’da kuvvet komutanları tamamen değiştirildi. Görev süresi dolan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak emekli edilirken, yerine, en güçlü aday olarak gösterilen Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yaşar Güler atandı. Güler, böylece Org. Hulusi Akar’ın görev süresinin dolacağı 2019 yılının en güçlü genelkurmay başkanı adayı oldu. Güler’in yanısıra 15 Temmuz darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı’na vekalet eden Orgeneral Ümit Dündar’ın adı da Kara Kuvvetleri Komutanı olarak geçiyordu. Güler’in Kara Kuvvetleri Komutanı olması, Dündar’ın önünün kesildiği yorumlarına neden oldu.


ABİDİN ÜNAL 3 YILDA
EMEKLİ OLDU

Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal emekli edildi. Ünal, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 2 yıllık görev süresini doldurmasına karşın rütbesinde 4 yılını doldurmadan 3 yılda emekli edilmiş oldu. Hava Kuvvetleri’nin yeni komutanlığına ise Eskişehir Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz atandı. Hava Kuvvetleri’nde terfi bekleyen 2 korgeneralden ilk sırada bulunan Korgeneral Atilla Gülan orgeneralliğe terfi ettirilerek Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’na atandı.

En büyük tehdit
istikrarsızlık

Başbakan Binali Yıldırım, toplantıda bir konuşma yaptı. Yıldırım’ın bu konuşmasına ilişkin basına bilgilendirme yapıldı. Yıldırım, özetle şunları söyledi: Bu zor coğrafyada güvenliğimize yönelik iç ve dış tehditler söz konusudur. An itibariyle Türkiye, üç terör örgütü ile aynı anda amansız mücadele sürdürmektedir. Bunlar bölücü terör örgütü, FETÖ ve DEAŞ terör örgütüdür. Özellikle geçen yıl ağustos başında karar verdiğimiz taarruz amaçlı mücadele stratejisi ve güvenlik birimlerimizin tam bir koordinasyon içerisinde çalışmaları, beklenen sonucu vermiş ve bölücü terör örgütü ile mücadelede çok anlamlı bir seviyeye gelinmiştir.

DAĞA ÇIKIŞLAR AZALDI

Son dönemde gençlerin dağa çıkışları önemli ölçüde azaldı. Bölgede proaktif mücadele devam ederken özellikle güney sınırlarından terör unsurlarının sızmalarının önlenmesine yönelik sınır güvenliği tedbirlerine de hız verildi. Aynı zamanda hava ve kara harekatları marifetiyle terör örgütü unsurları ülke sınırlarına girmeden etkisiz hale getirilmektedir. Bütün bu tedbirlere rağmen mücadele henüz bitmemiştir.

EN BÜYÜK TEHDİT

Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir. Bu cümleden olmak üzere cazibe merkezleri programı başlatılmıştır. Ayrıca çukur siyaseti sonucu ortaya çıkan tahribatın giderilmesine yönelik çalışmalar süratle devam etmektedir. Türkiye’yi ilgilendiren iç ve dış tehditler henüz bitmedi. Bölgesel ve küresel sorunlar önümüzdeki süreçte potansiyel riskler olarak varlığını sürdürüyor.

YENİ SİSTEM İSTİKRARI GARANTİ ALTINA ALDI

Bütün bu zor şartlar altında 94 yıllık yönetim geleneğimizde köklü bir değişikliğe gidilmiştir. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklik ülkemizin gelecek yıllarını istikrar ve güven bakımından teminat altına alacaktır. Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için çok önemli bir imkan sağlamıştır.

Anıtkabir’de Fatiha

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) üyeleri, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilecek toplantı öncesi Başbakan Binali Yıldırım’ın başkanlığında Anıtkabir’i ziyaret etti.


YAŞ üyeleri, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilecek toplantı öncesi Anıtkabir’e geldi. Başbakan Yıldırım başkanlığındaki şura üyeleri, Anıtkabir’de görevli komutanlar tarafından karşılandı. YAŞ heyeti daha sonra üzerinde “YAŞ üyeleri” yazan çelenkle Aslanlı Yol’dan yürüdü. Yıldırım’ın, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakmasının ardından, saygı duruşunda bulunuldu. Yıldırım, saygı duruşunun ardından mozolenin başında Fatiha suresini okudu. Ziyaretin ardından Başbakan Yıldırım ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, aynı makam aracıyla Anıtkabir’den ayrıldı.

Sekreterya
müsteşarda

Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yıldırım başkanlığında 4 saat süren toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Bekir Bozdağ, Mehmet Şimşek, Fikri Işık, Recep Akdağ ve Hakan Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı. Daha önce Yüksek Askeri Şura toplantısına başbakan yardımcısı unvanıyla katılan Nurettin Canikli ise bu kez Milli Savunma Bakanı olarak masada yerini aldı. Şura üyesi olmamasına rağmen Milli Savunma Bakanı Müsteşarı Ali Fidan da YAŞ’ın sekretaryasının Milli Savunma Bakanlığı’na devredilmesi nedeniyle, toplantıya katıldı. Fidan toplantının sekreterya işlerini yürüttü.

DENİZ'DE SÜRPRİZ

YAŞ’ta en büyük sürpriz ise Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaşandı. Görev süresini tamamlayan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu emekli edildi. Bostanoğlu’nun yerine Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na teamüller gereği Donanma Komutanı atanması gerekirken beklenen olmadı. Veysel Kösele’nin oramiralliğe terfi ettiği 2015 yılında koramiralliğe yükselen Adnan Özbal, Deniz Kuvvetleri Komutanlığına atandı. Özbal, bu görevi bir yıl boyunca koramiral rütbesiyle sürdürecek. Bu da Deniz Kuvvetleri tarihinde bir ilk olacak. Henüz koramirallikte 2 yılını geride bırakan Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanı Özbal bu yıl terfi bekleyen kendisinden kıdemli 3 koramirali geride bırakarak 1 numaraya yükseldi. Bu yıl Deniz Kuvvetleri’nde terfi bekleyen koramiraller; rütbesinde 4 yılını dolduran Güney Deniz Saha Komutanı Hasan Uşaklıoğlu, Brüksel’deki Türk Askeri Temsil Heyeti Başkanı Koramiral Serdar Dülger ile koramirallikte 3 yıllık görev süresini dolduran Kuzey Deniz Saha Komutanı Hasan Şükrü Korlu’ydu. Ancak üç isim de tercih edilmedi. Yapılan KHK değişikliğiyle rütbesinde 1 yılını dolduran general ve amirallere de terfi ve emeklilik yolu açılmıştı.

General
sayısı arttı

YAŞ kararları terfi bekleyen general ve amiralleri üzdü. Geçen yılların aksine hem terfi hem de temdit gören general ve amiral sayısı hayli düşük kaldı. Sadece 6 general ve amiral bir üst rütbeye terfi ederken, 8 general ve amiralin görev süreleri ise 1 yıl uzatıldı. 28 general ve amiral kadrosuzluktan, 1 amiral ise yaş haddinden emekli edildi. 61 albay ise general ve amiralliğe terfi aldı. Böylelikle TSK’daki general ve amiral sayısı arttı. Temmuz ayı itibariyle 196 olan general ve amiral sayısı 228’e çıkacak. Şura’da 159 albayın görev süreleri 2 yıl süre ile uzatılırken, 107 albay ise kadrosuzluktan emekli edildi.

Or rütbesine tek terfi

Orgenerallik rütbesine tek terfi Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda yaşandı. Hava Eğitim Komutanı Korgeneral Atilla Gülan Orgeneralliğe terfi ederek Hava Korgeneral Atilla Gülan, Eskişehir’deki Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’nın yeni komutanı oldu. Hava Kuvvetleri’nde Hava Harekat Başkanı Tümgeneral Mehmet Özlü Korgeneralliğe terfi etti. Ankara’da Şubat 2016’da Merasim Sokak’ta yaşanan bombalı saldırıdan yaralı kurtulan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanı Tuğgeneral Reha Ufuk Er de Tümgeneralliğe terfi ettirildi.

  • Bandırma komutanına temdit
  • Hava Kuvvetleri’nde 4 generalin görev süresi uzatıldı. Bu isimler şöyle: Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Nihat Kökmen, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral Ali Çetinkaya, Bandırma Ana Jet Üs Komutanı Ahmet Biçer, Hava Kontrol Grup Komutanı Tuğgeneral İmdat Bahri Biber. Tuğgeneral Ahmet Biçer’in adı son olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu, referandum ziyaretleri kapsamında geldiği Bandırma’da, Bandırma Üssü’ne indiğinde askeri teamüllerin dışına çıkmak suretiyle askeri törenle karşılamasına yönelen tepkilerle anılmıştı. Biçer hakkında inceleme başlatılmıştı.
Kara’da tek general
terfi etti

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda toplam “kor”, “tüm” ve “tuğ” general rütbesinde toplam 34 general terfi bekliyordu. Ancak sadece 1 general terfi gördü. Bu da Şura’nın ilkleri arasında yer aldı. Kara Kuvvetleri’nde terfi bekleyen 6 korgeneralden 2’si temdit aldı, 4’ü emekli edildi, 3 tümgeneral ile 9 tuğgeneralin de görev süresi uzatıldı. Hakkari’de PKK’ya büyük darbe vuran Yüksekova 3. Piyade Tümen Komutanı Tuğgeneral Metin Tokel tümgeneralliğe terfi ettirildi. Kara Kuvvetleri’nde terfi bekleyen 6 korgeneralden 2’si temdit aldı, 4’ü emekli edildi. Korgeneraller 3. Kolordu Komutanı Mehmet Daysal ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanı Şeref Öngay’ın görev süreleri uzatılırken Korgeneraler Tahir Bekiroğlu, Ömer Paç, Yılmaz Uyar, Mehmet Faruk Şengün ise emekli oldu.

3 yıllıklar da emekli edildi

Şura’da, rütbesinde 3 yılını doldurmuş general ve amirallerden terfi ettirilmeyen yada görev süresi uzatılmayanlar da emekliye sevk edildi. Son birkaç yıldır, rütbesinde 3 yıllık görev süresini dolduran generaller terfi listesine giriyor ancak emeklilikleri için rütbe bekleme süresi olan 4 yılı doldurmaları bekleniyordu. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nda emekli edilen generaller arasında Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Ertuğrulgazi Özkürkçü de yer aldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda emekli olan isimler arasında Askeri Yargıtay Başkanı Tuğamiral Ahmet Zeki Liman da bulunuyor.

  • Hava’da kadrolar doldurulamadı
  • Hava Kuvvetlerinde bu yıl terfi bekleyen 9 generalden 3’ü emekli edildi. Tuğgeneralliğe terfilerde de Hava Kuvvetleri en az terfi gören kuvvet oldu. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda 10 albay tuğgeneralliğe terfi aldı.
Generaller o gece ne yapt

TSK’daki yeniden yapılanma çerçevesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Hasan Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı Abidin Ünal ve Deniz Kuvvetleri Komutanı Bülent Bostanoğlu emekliliğe sevk edildi. Emekliye ayrılan 3 kuvvet komutanı, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimi sırasında yaşadıkları.

* 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın darbe girişiminin ardından tutuklanan eski emir subayı Yarbay Levent Türkkan’la yaptığı telefon konuşmasının ardından karargâha giden Orgeneral Hasan Zeki Çolak burada derdest edilerek Akıncı Üssü’ne götürüldü.

* Darbe girişiminin başladığı dakikalarda Muharip Hava Komutanı Korgeneral Mehmet Şanver’in kızıyla emekli Hava Tuğgeneral’in oğlunun İstanbul Deniz Kulübü’ndeki düğününde bulunan Abidin Ünal burada darbeciler tarafından derdest edilerek uçakla Ankara’da Akıncı Üssü’ne götürüldü.

* Darbe girişimini İstanbul Ataköy Marina’da bir düğünde öğrenen Oramiral Bülent Bostanoğlu ise darbecilere karşı emniyetini sağlamak için gece boyunca özel aracıyla yer değiştirdiğini, 140 telefon görüşmesiyle Deniz Kuvvetleri’nin darbe girişimine iştirakini engellediğini aktardı.


Kahraman albay tuğgeneral oldu

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları kapsamında terfi eden isimler arasında, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında vücuduna isabet eden 7 kurşuna rağmen kışlasını darbecilere teslim etmeyen Albay Davut Ala da yer aldı. 15 Temmuz gazisi Albay Davut Ala tuğgeneralliğe yükseltildi. İstanbul’daki Kartaltepe Kışlası Komutanı olan Piyade Albay Davut Ala, 15 Temmuz gecesi kalkışma haberi üzerine evinden birliğine gidip darbecilerle çatışmaya girmişti. Elinden ve ayağından isabet almasına rağmen çatışmaya devam eden Albay Ala, vücudundan da vurularak ağır yaralanması üzerine hastaneye kaldırılmıştı.

#Türkiye
#Ankara
#Askeri ŞURA
#Recep Tayyip Erdoğan
#Binali Yıldırım
7 yıl önce