|

Yeğen, enişte, bacanak

İçişleri Bakanlığı’nın görevden aldığı Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, 2009 yılında belediye başkanı seçildikten sonra eşi, yeğeni Özkan Kınalı, eniştesi Nurettin Şahin ve bacanağı Özer Çetin Şenyurt üzerinden rüşvet ve yolsuzluk çarkı kurdu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/12/2017 Pazar
Güncelleme: 06:45 - 10/12/2017 Pazar
Yeni Şafak
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu - Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi
CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu - Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi

Ataşehir Belediyesi’nde inceleme yapan müfettişler, CHP'li Belediye Başkanı Battal İlgezdi’nin onlarca yolsuzluk ve usulsüzlüğünü tespit ederek hem İçişleri Bakanlığı’na, hem savcılıklara iletti. Müfettişlerin hazırladığı raporlarda yer verilen ve pek çoğu hakkında dava açılan tespitlere göre, İlgezdi’nin Ataşehir Belediye Başkanlığı görevini kötüye kullandığı ve yüksek miktarda rant sağladığı belirlendi.

AKRABALARI ÜZERİNDEN İŞ YAPTI

Belediye başkanı seçilene kadar Ali Asgar Maraşlı ile Erguvan İnşaat Ltd Şti.’ni, Ali Asgar Maraşlı ve Barış Kılıç ile Erguvan İnş. Yap. ve Day. Tük. Mal. Paz. İnş. Şirketleri aracılığıyla Ataşehir’de müteahhitlik ve arsa alım-satımı yapan Battal İlgezdi’nin; 2009 yerel seçimlerinde Ataşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra akrabaları ve arkadaşları aracılığıyla kurduğu şirketler üzerinden rant sağladığının ortaya çıkması ile iş büyüdü. CHP’li İlgezdi’nin, belediye başkanı seçildikten sonra yeğeni Özkan Kınalı, eniştesi Nurettin Şahin ve bacanağı Özer Çetin Şenyurt üzerinden kendi ticari işlerini yürüttüğü ve bu kişileri de aracı olarak kullandığı tespit edildi.

BUZ REZİDANS’TAKİ İMAR OYUNLARI

İçişleri Bakanlığı’nca Ataşehir Belediye Başkanlığı görevinden alınmasıyla sonuçlanan süreç, Battal İlgezdi’nin Buz Rezidans’taki imar oyunları ile patlak verdi. İlgezdi’nin, 2009’daki seçimlerden sonra başkanlığını fırsat bilerek söz konusu yapının bulunduğu 2 parselden oluşan arazinin belediyeye ait olan parseli Buz Rezidansın yapılması için türlü imar oyunları birleştirdi. Buz Rezidansın inşası sürecinde yapı ruhsatına aykırı imalatlar ve inşaatlar olmasına rağmen Ataşehir Belediyesi görevlileri tarafından gerekli izin belgeleri düzenlendi. İnşaaat bittiğinde Battal İlgezdi ve eşi Gamze İlgezdi imzaladıkları kat karşılığı inşaat sözleşmesi kapsamında 17 daire sahibi oldukları ortaya çıktı. Ayrıca belediye hissesinin Büyük Uzunlar şirketine geçmesi sürecinde muvazaalı işlemler gerçekleştirildiği ve değer tespitlerinin mevzuata aykırı olarak rayiç bedelin altında belirlenerek belediyenin zarara uğratıldığı da belirlendi.

EV RUHSATINI OKULA ÇEVİRDİ

1918 ada 2 nolu imar parselin mülkiyetinin Battal İlgezdi’nin eniştesi Nurettin Şahin ve bacanağı Özer Çetin Şenyurt tarafından 4 milyon 750 bin TL bedelle satın alınmasının ardından bu parsel üzerinde 1+1 dairelerden oluşan yapı için mal sahibi Nurettin Şahin ve müteahhit Erguvan Teknik Grup İnşaat Anonim Şirketi adına inşaat ruhsatı Ataşehir Belediyesince temin edildi. 1918 ada 2 nolu imar parselin yapılanma şartı ve inşaat ruhsatının niteliği 1+1 dairelerden oluşan konut kullanımlı yapı olmasına rağmen, yapılaşma şartı ve inşaat ruhsatına aykırı olarak özel okul yapıldı. Bu konu adli makamlara intikal etmiş olmasına rağmen Ataşehir Belediyesi tarafından halen Doğa Koleji olarak faaliyette olan binanın yıkımı gerçekleştirilmedi.

  • Erguvan Parkı vurgunu
  • Battal İlgezdi ile Belediye Meclis Üyesi ve İmar Komisyonu Başkanı Ali Emrah Büyük, Büyük Uzunlar Ltd. şirketi aracılığıyla Erguvan Barış Parkı üzerinden yeni rant alanı oluşturma fikrini uygulamaya koydu. Büyük Uzunlar’ın ortakları Mehmet Ali ve Yusuf Uzunlar ile Uğur ve Halit Emre Atalay tarafından Buz İnşaat Taahhüt Sanayi ve Ticaret A.Ş. kuruldu. Erguvan Barış Parkı’na yapılan yatırım karşılığında yüklenici firmaya 4 adet toplam 690m2 alanlı büfe-lokantanın işletilme hakkının tanınması kararlaştırıldı. Yüklenici tarafından işletilecek büfe ve kafeteryaların muhammen kira bedelinin aylık 2 bin 750 TL olarak belirlendiği ve toplamda 20 yıllık imtiyaz hakkının devrinin öngörüldüğü anlaşıldı. Şartnameye aykırı olarak inşa edilen ilave kullanım alanları ve içkili lokanta ruhsatı ile alan alt yüklenicilere BUZ İnşaat Limited Şirketi tarafından yıllık 1 milyon 500 bin TL bedelle kiraya verildi. Bayındırlık birim fiyatları çerçevesinde 20 yılda toplamda 5 milyon tutarındaki kiralama bedeliyle kiralandığı, alt yüklenicinin bu rakama 3 yıl içerisinde ulaşacağı, kalan 17 yıllık sürenin de yükleniciye rant olacağı tespit edildi.

Yolsuzluğu savundu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ataşehir Belediyesi’ne giderek Battal İlgezdi’ye destek verdi. İlgezdi ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Kılıçdaroğlu, alınan kararın meşru değil, siyasi olduğunu savundu. Bu söylediklerinin savunma gibi düşünülmemesini isteyen Kılıçdaroğlu, “Belediye başkanımız daha önce medyada yer alan haberler üzerine benim isteğimle doğrudan savcılığa gidip kendisi, ailesi ve yakınlarını ihbar etmiştir. O soruşturmalar yapılmış, tamamından da aklanmıştır” dedi.

'Karar hukuka uygun'

İçişleri Bakanlığı, Battal İlgezdi'nin görevden uzaklaştırılmasına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Bakanlığımızca bütün belediye görevlileri ile ilgili işlemlerde olduğu gibi Ataşehir Belediyesi görevlileri hakkında da objektif hukuk kuralları gözetilerek, adalet ve hakkaniyete uygun olarak karar verilmiştir.

#Ataşehir
#Battal ilgezdi
#Yolsuzluk
6 yıl önce