|

Yerli Libor skandalı

Rekabet Kurumu'nun 12 Türk bankasına 'Ortak hareket ederek faiz belirledikleri' gerekçesiyle başlattığı ceza soruşturması banka hisselerinde düşüşe neden oldu. Soruşturma Avrupa''da patlak veren 'Libor Skandalı'nı hatırlattı.

Ekonomi Servisi
00:00 - 3/11/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:27 - 2/11/2012 Cuma
Yeni Şafak
Yerli Libor skandalı
Yerli Libor skandalı

Akbank, Denizbank, Finansbank, HSBC Bank, ING Bank,TEB, Garanti Bankası, Halkbank, İşbankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi Bankası ve Ziraat Bankası'nın içerisinde yeraldığı 12 bankaya yönelik Rekabet Kurumu'nun başlattığı inceleme sektörde hareketliliğe neden oldu. Bu bankaların, kredi kartları faizleri dahil çok sayıdaki kredi türünde faiz oranlarını ortak hareket ederek belirledikleri kanaatine varan Rekabet Kurumu'nun milyarlarca liralık ceza kesmesi gündeme geldi.

GENEL MÜDÜRLERE TAKİP

Rekabet kurumunun elinde banka genel müdürlerinin dahil olduğu üst düzey yöneticilerinin kendi aralarında yaptıkları bazı mail yazışmaları bulunduğunu belirten Kurum, 2 Kasım 2011'deki toplantısında soruşturma açılmasına yönelik karar vermişti. Soruşturma 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinde yasaklanmış davranışların gerçekleşip gerçekleşmediğinin tespitine ilişkin devreye sokulmuştu.

ANLAŞMALI FAİZ ORANI

Kurum, kredi kartları faizlerinin de soruşturma kapsamı içinde bulunduğunu kaydeden başka bir genel müdürün kredi kartlarında Merkez Bankası'nın faiz limiti olduğunu, bankaların bu oran ya da çok yakınında faiz oranları belirlediklerini, soruşturma kapsamında 'Anlaşarak faiz oranı belirleme' kapsamı içinde ele alındığı şeklinde değerlendirme yaptı.

MARTTA CEZA KESİLMİŞTİ

Rekabet Kurulu bu yıl Mart ayında, centilmenlik anlaşması adı altında özel firmalara promosyon verilmemesi ve protokolü devam eden kurum ve firmalara, diğer bankalar tarafından teklif verilmemesi konularında anlaşma yapmak suretiyle rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle Akbank, Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Yapı Kredi,Denizbank, Finansbank'a a toplam 72.337 milyon lira idari para cezası verilmesine karar vermişti.

İşte o bankalar
  • Akbank
  • Denizbank
  • Finansbank
  • HSBC Bank
  • ING Bank
  • TEB
  • Garanti Bankası
  • Halkbank
  • İşbankası
  • Vakıflar Bankası
  • Yapı Kredi
  • Ziraat Bankası
    15 Ocak 2013''te sonuç çıkabilir

    Rekabet Kurumu,bankalara rekabet soruşturmasında henüz sözlü savunmaların alınmadığını kaydettiği açıklamasında Kurum olarak, bankalarla ilgili soruşturmanın en erken 15 Ocak'ta sonuçlanabileceğini belirtti. Kurum, bankaların sözlü savunmalarından sonra, ayrıca "ek görüş" isteyebileceklerini belirtti. Dün ise İMKB'de gün içerisinde banka hisseleri yüzde 1.8 oranında düşüş yaşadı.

    Merkez Bankası üst limiti belirlemişti

    Merkez Bankası verilerine göre, 2012 bankalarca kredi kartlarına uygulanacağı bildirilen en yüksek aylık faiz oranlarına bakıldığında en yüksek aylık gecikme faiz oranı yüzde 2.84. En yüksek aylık faiz oranı (Nakit çekilişi dahil) yüzde 2.34 olarak belinlenmiş durumda. 1 Ocak 2011'den itibaren bankalarca kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, TL için yüzde 2.26,aylık azami gecikme faiz oranı TL için yüzde 2.76 belirlenmişti. 1 Ekim - 31 Aralık 2011 arası kredi kartı işlemlerindeki aylık azami akdi faiz oranı ise TL için yüzde 2,12, ABD doları için yüzde 1,70 olarak, aylık azami gecikme faizi oranı da TL için yüzde 2,62 idi.

    Gereken işlemler mutlaka yapılır

    Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan,"Eğer ortada bir hukuki suç varsa ve gerçekten (bankalar) bir araya gelerek, yazılı veya herhangi bir şekilde faizlerin yüksek noktalarda olması konusunda bir anlaşmaya gitmişlerse, buna mutlaka karşılık olarak, zannediyorum ki, Rekabet Kurulu gereken cezalandırmayı yapacaktır'' dedi. Çağlayan "Tabii ki rekabet hukuku, hakim durumu kötüye kullanarak, herhangi bir piyasayı bozacak, manipüle edecek olan her türlü çalışmanın karşısında olmayı gerektiren, bu amaçla kurulan bir kuruldur. Bu kurul da görevini tam bir bağımsızlık içerisinde gerçekleştiriyor. Ceza varsa gereken de yapılacaktır" yorumunda bulundu.


  • 11 yıl önce