|

Yıldırım Irak’a gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran ziyaretinin ardından Başbakan Yıldırım da Bağdat’a gidecek. Zamanlama konusunda çalışıldığını belirten Yıldırım, K. Irak’a yönelik yaptırımlara ilişkin, “Planları yapıldı. Zamanı, yeri hasıl olduğunda gereken adımlar atılır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/10/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:38 - 7/10/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran ziyaretinin ardından Başbakan Yıldırım da Bağdat’a gidecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tahran ziyaretinin ardından Başbakan Yıldırım da Bağdat’a gidecek.

Başbakan Binali Yıldırım, cuma namazını Kocatepe Camii’nde kıldı, namazın ardından gazetecilerin gündeme işkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Irak’ın Ankara Büyükelçisi Hişam Ali Ekber el-Alevi’nin Irak ziyareti ve Başika kampı ile ilgili açıklamalarını hatırlatması üzerine Yıldırım, “Sayın İbadi’den böyle bir davet gelmiştir. Bu konuda arkadaşlarımız içeriği, zamanlaması konusunda çalışıyorlar. Yapılacak bu ziyaret tabii ki önemli bir ziyarettir” ifadesini kullandı.

BAŞİKA SORUN OLMAZ

Başika konusunun gereğinden fazla gündeme getirildiğini belirten Yıldırım, “Başika’daki askerlerimiz DEAŞ’la mücadeleye katılacak olanlara eğitim vermek üzere oradalar. Irak da DEAŞ’la mücadele ettiğine göre, burada eğitilen Ninova mücahitleri, muhafızları da bu işte önemli görev ifa ettiğine göre aramızda bu konunun mesele olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bölgede daha büyük sorunlar var. Kuzey Irak gayrimeşru referandumu, ondan sonra yaşanacak muhtemel gelişmeler var” dedi.


MİLLİ GÜVENLİK MESELESİ

Yıldırım, “Kuzey Irak meselesi milli güvenlik meselesidir. Kademe kademe başka yaptırımlar da olacak. Habur hem Kuzey Irak hem merkezi hükümetin kontrolündeki alana hitap eden, hizmet eden bir kapı. Tabii ki Irak burayı kapatma hakkına sahiptir. Bu konuda Irak’ın hükümranlığı altında bütün kapıların kapatılmasına biz saygı gösteririz ama bizim teklifimiz gerek Kuzey Irak’ta yaşayan Türkmen, Kürt, Arap kardeşlerimizin gerekse Irak’la olan bütün ticari ve taşımacılık faaliyetlerimizin zarar görmemesi için yine Habur’un biraz batısında Fishabur denen veya Ovaköy dediğimiz sınır kapısının faaliyete geçirilmesi. Bunu teklif ettik, bu konuda da Irak’tan destek istiyoruz. Bütün bu konuları kapsamlı bir şekilde ele almak için tabiatıyla Sayın İbadi ile bir araya gelmekten memnuniyet duyacağım” diye konuştu.

  • İRAN’LA MUTABAKAT
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’a yaptığı ziyareti anımsatan Yıldırım, İran’la da Kuzey Irak’taki gelişmeler üzerine işbirliği ve koordinasyon konusunda mutabakata varıldığını aktardı. Mutabakatın PKK’ya yönelik ortak mücadeleyi de içerdiğine dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Irak’ın kuzeyine yönelik yaptırımlar çerçevesinde hava sahalarının ve sınır kapılarının kapatılacağını açıklamasının hatırlatması üzerine Yıldırım, atılacak adımların planlamasının ve hazırlıklarının yapıldığını belirterek, “Bunun, Sayın Cumhurbaşkanımız aslında ipuçlarını verdi. Bunlar hazırlıkları tamamlandıkça kademe kademe devreye girecek” dedi.
DEDİKODUYA GÖRE AMEL EDİLİR Mİ

Bir gazetecinin, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifa edeceği yönündeki iddiaları hatırlatması üzerine Yıldırım, “Kim söylüyor? Dedikoduya göre amel edilir mi?” karşılığını verdi. 

#Binali Yıldırım
#Irak
#İran
7 yıl önce