|

Yine çaldılar: Gündüz vakti dev kum hırsızlığı

İstanbul'un Karadeniz kıyısındaki Riva Adatepe bölgesinde tüm ihbarlara, operasyonlara ve uyarılara rağmen bir türlü önlenemeyen kum hırsızlığı iyice ayyuka çıktı. Kum hırsızları gündüz vakti güvenlik ekiplerinin sadece bir kaç yüz metre ötesinde hırsızlık yaparken görüntülendi. Devleti milyonlarca lira dolandıran kum hırsızlarının bu cesareti soru işareti oluşturdu.

Yeni Şafak
13:02 - 10/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 13:21 - 10/05/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Karadeniz’de Riva ve Ormanlı mevkilerindeki kum rezerv alanların dadanan hırsızlar, gecede tonlarca kum çalıp gemilere yüklüyorlar.
Karadeniz’de Riva ve Ormanlı mevkilerindeki kum rezerv alanların dadanan hırsızlar, gecede tonlarca kum çalıp gemilere yüklüyorlar.

Karadeniz'de şirketlere ait ruhsatlı alanlara dadanan kum hırsızlarının, yakalanmamak için gemilerde konum ve kimlik bildirmeye yarayan AIS cihazını kapattığı ve hırsızlık boyunca da açmadıkları belirlenmişti. Gece yapılan hırsızlığın önüne geçilmesi üzerine bu kez peş peşe hırsızlık amaçlı tekneler yollamaya başlayan kaçak kum şebekesi, bu kez bölgede seyir halinde olan diğer tekneler tarafından görüntülendi.

HIRSIZLAR BU CESARETİ NEREDEN ALIYOR

Seyir halinde, demirleme durumunda ve limanda beklerken açık tutulması gereken AIS cihazını kapatan kum korsanlarının 1250 TL'lik cezayı göze alarak İstanbul Boğazı ve Karadeniz'de tehlikeye davetiye çıkartıyorlar. Geçtiğimiz hafta piyasaya sürdükleri kumdan milyonlarca lira vurgun yapan 6 korsan kum gemisini operasyonla yakalayan Sahil Güvenlik ekipleri binlerce lira ceza yazmıştı.

VURGUN ÖNLENEMİYOR

İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi tarafından ruhsat karşılığında tahsis edilen kum çıkarma alanı ilan edilen bölgelerden çıkarılan kumlar, piyasaya fatura karşılığında sunuluyor. Kumun kapasitesi belli olan rezerv alanlarından fatura karşılığı çıkarılması sayesinde kaçak kum çıkarmanın ve vergi kaçağının önüne geçiliyor. Ancak kendilerine tahsis edilen alanlar yerine farklı noktalardan kum hırsızlığı yapan korsan kum gemileri, çıkardıkları kumu faturasız şekilde piyasaya sürerek milyonlarca liralık haksız kazanç elde ediyor.

#Riva
#Karadeniz
#Hırsızlık
7 yıl önce