|

Yüce Divan'da fotoğrafa izin

Yeni TCK'nın yürürlüğe girmesinden sonra yapılan ilk Yüce Divan yargılamasında, Ersümer ve Çakan heyet önüne çıktı. Bumin, sanıkların görüntüsünün alınmasına izin verdi.

Yeni Şafak
00:00 - 11/06/2005 суббота
Güncelleme: 17:05 - 27/05/2017 суббота
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

  • EVİN GÖKTAŞ / ANKARA


    Yeni Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 1 Haziran'da yürürlüğe girmesi ile birlikte tüm mahkemelerde yargılama yöntemleri değişirken, Yüce Divan'da eski uygulamaya devam edildi.

    1 Haziran'dan sonra ilk kez dün görüşülen Yüce Divan duruşmasında, eski Enerji Bakanları Cumhur Ersümer ile Zeki Çakan, heyet önüne çıktılar. Ancak, Yüce Divan yargılamasının 1 Haziran önceki yargılamalardan farklı olmadığı dikkat çekti. Başkan Mustafa Bumin, 1 Haziran öncesinde olduğu gibi kameraman ve foto muhabirlerine, duruşma başlamadan önce 5 dakika süreyle görüntü almaları için izin verdi.

    Duruşmada, aralarında tanınmış iş adamı Şarık Tara ile DPT eski Müsteşarı Prof. Dr. Orhan Güvenen, eski Devlet Bakanlarından Birsel Sönmez ile eski TEAŞ Genel Müdürü Muzafer Selvi'nin bulunduğu 8 tanık dinlendi. Bir kısım tanıklar duruşmaya gelmediler. Tanıklara, Kayseri'de şu anda yapımı devam eden Yamula Barajı ile ilgili sorular yöneltildi. Ersümer'in, bakanlığı sırasında yapımına başlanan Yamula Hidroelektrik Santralıyla ilgili olarak, işletme süresinin yirmi yıla çıkardığı ve yüksek fiyattan enerji aldığı iddia ediliyor. Tanıklardan Orhan Güvenen, o dönemde Türkiye'nin karanlıkta kalma durumunun söz konusu olduğunu hatırlatarak, "Bu konudaki sorumluluğumuzu da hesaba katarak Türkiye'yi karanlıkta bırakmamak için ne gerekiyorsa onu yaptık. Bildiğim kadarı ile Türkiye enerji darboğazına girmedi" dedi.

    "Ersümer'e baskı yaptım"
    Duruşmada tanıklık yapan işadamı Faruk Molu, Yamula hidroelektirik Santları'nın yapılması için dönemin Enerji Bakanı Ersümer'e baskı yaptığını belirtirken, "Çünkü Türkiye'de hidroelektrik potansiyelinin yüzde 45'i akıp gidiyor, ancak yüzde 55'i kullanılıyor" dedi. Elektrik birim fiyatının 5.65 sente yükseltilmesi için çok uğraştığını ifade eden Molu, ancak sonuçta 5.25 sente anlaştıklarını kaydetti. Molu, "Eğer ben olamsayaydım Yamula yapılmazdı" diye konuştu. Duruşma, 12 Temmuz'a ertelendi.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv
    19 лет назад