|

Yüksekova yeniden inşa edilecek

PKK’nın büyük bir yıkıma neden olduğu Hakkari Yüksekova’da yeniden inşa süreci başlıyor. İlçede imar çalışmaları vatandaşlarla yapılacak istişareler doğrultusunda gerçekleştirilecek. Teröristlerin patlayıcı tuzaklarına karşı titizlikle yürütülen arama tarama faaliyetinin tamamlandığı bölgelerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca görevlendirilen 100 kişilik ekip, hasar tespit çalışması yürütüyor. Çalışmaların ardından hazırlanan rapor doğrultusunda ilçede, ağır hasarlı binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak, orta hasarlı yapılar da onarılacak. Terör saldırıları nedeniyle zarar gören esnafa faizsiz kredi imkanı sağlanacak, basit usulde vergiye tabi küçük esnafa da sosyal destekte bulunulacak. İŞKUR aracılığıyla istihdam sorununun çözümü aranacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/05/2016 Salı
Güncelleme: 00:19 - 31/05/2016 Salı
Yeni Şafak

Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik yürütülen operasyonun ardından hasar tespit çalışmaları sürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca görevlendirilen 100 kişilik ekip, hasar tespit çalışması yürütüyor.



HASARLI YAPILAR YIKILACAK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerince yürütülen hasar tespit çalışmaları sonucunda hazırlanacak rapor doğrultusunda ilçede ağır hasarlı binalar kentsel dönüşüm kapsamında yıkılarak yeniden inşa edilecek, orta hasarlı binaların onarılmasına da kısa sürede başlanacak. Teröristlerin verdiği zararın belirlenmesi için ilçede irtibat bürosu kuruldu.



VATANDAŞLARA ZARAR ÖDEMESİ


Vatandaşlara zarar gören eşyaları için de tespit çalışmalarının ardından gerekli ödemeler yapılacak. Diyanet İşleri Başkanlığı da teröristlerin zarar verdiği camileri en kısa sürede onarıp yeniden ibadete açacak. Yüksekova'da ayrıca sosyal yaşamın iyileştirilmesi ve istihdam sorununun çözümüne katkı sağlamak için de İŞKUR aracılığıyla Toplum Yararına Destek Programı kapsamında çalışmalar yürütülecek, vatandaşlar için mesleki eğitim kursları açılacak.



ESNAFA KREDİ YARDIMI


Terör saldırıları yüzünden zor duruma düşen esnaf için de Halk Bankasından faizsiz kredi imkanı sağlanacak ayrıca basit usulde vergiye tabi küçük esnaf için de sosyal destek verilecek.



VATANDAŞIN FİKRİ SORULACAK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ilçede parklar, oyun sahaları, taziye evleri, sosyal alanlar, camiler, okullar ve gençlik merkezleri gibi konforlu bir yaşam için gerekli tüm donatıların yer alacağı yeni bir imar planı yürütecek. Hükümetin yatırımlar için adeta seferberlik ilan ettiği ilçede imar çalışmaları vatandaşlarla yapılacak istişareler doğrultusunda gerçekleştirilecek.







11 okulda ağır hasar


Teröristlerin sözde “karargah” ve “patlayıcı imalathanesi” olarak kullanarak harabeye çevirdiği 2'si lise 11 okul yeniden yapılacak. Yeniden yapılması için yaklaşık 50 milyon lira harcanması gerektiği bildirilen ve 7 bin 500 öğrencinin eğitim gördüğü bu okulların inşa çalışmalarına kısa sürede başlanacak.



Yasak kalktı dönüş başladı


Yüksekova'da sokağa çıkma yasağının 78 gün sonra kısmi zamanlı olarak kaldırılmasının ardından çok sayıda vatandaş, evlerine dönmeye başladı. Hakkari-Yüksekova karayolundaki Yeniköprü Jandarma Kontrol Noktasında araç yoğunluğu yaşandı. İlçeye yaklaşık 40 kilometre uzaklıktaki karakoldan ilçe merkezin kadar araç kuyruğu oluştu. Güvenlik noktasında, vatandaşlar kimlik kontrolünün ardından ilçeye alınırken, polis ekipleri, PKK'nın tuzaklanmış olası patlayıcılara karşı uyarıda bulundu.


#PKK
#Yüksekova
8 yıl önce