|

Yüzde 54'ü kadın yaş ortalaması 35

AK Parti Kadın Kolları, 15 Temmuz gecesinde ve sonraki günlerde demokrasi nöbetlerine katılanların profilini çıkardı. Araştırmaya göre, direnişin simgesi olan meydanları, gençler ve orta yaş grubu doldururken, kadınların oranı ise yüzde elliden daha fazla çıktı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 00:32 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

AK Parti Kadın Kolları, 15 Temmuz gecesinde ve sonraki günlerde demokrasi nöbetlerine katılanların profilini çıkardı. Yapılan araştırmaya göre, meydanların yaş ortalaması 35, meydanlardaki kadınların oranı ise yüzde 54. İlk gece sokağa çıkanların yüzde 18'i ise ev hanımı kadınlar.



ÇAĞRIDAN ÖNCE KOŞTULAR


Araştırmaya göre, kadınların yüzde 25'i Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'sokağa çıkın' çağrısını yapmadan önce alanlara indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ile birlikte sokağa çıkan kadınların oranı yüzde 40'u ulaştı. O gece eşine ait kamyonun direksiyonunu Taksim'e kıran, bu görüntüleriyle simgeleşen Şerife Boz ile Boğaziçi Köprüsü'nde darbecilere tek başına kafa tutan Safiye Bayat örnekleri, kadınların darbeyi engellediklerini belgeleyen gerçek kanıtlar.



EV HANIMLARI SOKAKTA


Darbe girişimi gecesi sokağa çıkan kadınların yüzde 18'i ev hanımlarından oluştu. 16 Temmuz'dan hemen sonra haftalarca meydanlarda nöbet tutan kadınların oranı yüzde 54'ü buldu. Sonraki günlerde oran yüzde 51 erkek, yüzde 49 kadın olarak şekillendi.Demokrasi nöbeti tutanların çoğunluğu ertesi günü işe giden aktif çalışanlardı. Meydanlara çıkanların yüzde 71'i herhangi bir siyasi partiye üye değil. Demokrasi nöbetlerine katılanların yaş ortalaması ise 35.



Hikayeleri kitaplaşacak


AK Parti Kadın Kolları Başkanı Lütfiye Selva Çam, 15 Temmuz direnişini ve sonrasındaki nöbetleri kadınların yürüttüğünü söyledi. Çam, “Kadınlar meydanlara çıkmamış olsalardı, eşlerini yüreklendirmiş olmasalardı daha farklı bir tablo olabilirdi" dedi. Çam, kahramanlıkları medyaya yansımayan kadınlarla ilgili bir çalışma yaptıklarını, hikayelerinin kaybolmaması için illerden toplanan donelerle kahramanlık hikayelerini kitaplaştıracaklarını dile getirdi.


#AK Parti Kadın Kolları
#Şerife Boz
8 yıl önce