|

Yüzyıllık sefer

Asrın en önemli projelerinden biri olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’nda ilk tren yola çıktı. Bakü’ye 90 km mesafedeki törene katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Orta koridor projesinin en önemli ayağı tamamlandı. Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısının kurulduğunu ilan ediyoruz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 31/10/2017 Salı
Güncelleme: 02:40 - 31/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın (BTK) açılışında konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın (BTK) açılışında konuştu.

‘Orta Koridor’ olarak adlandırılan “Bir Yol Bir Kuşak Projesi”nin ana güzergahındaki Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın (BTK) açılışında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “Londra’dan Çin’e kesintisiz demiryolu bağlantısının kurulduğunu ilân ediyoruz. Vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısı. Azerbaycanlı kardeşlerim ‘Zehmetle yiyilen acı soğan minnetle yiyilen baldan şirindir’ derler. Bu proje zahmetle, özveriyle alınteriyle hayata geçirildiği için gerçekten çok kıymetli” dedi.

ORTA KORİDORUN EN ÖNEMLİ AYAĞI TAMAM

Bakü’den 90 kilometre mesafedeki Alat Limanı’ndaki törende Erdoğan, şunları söyledi: “İçinde bulunduğumuzun durumun ötesinde istikbalimiz bakımından çok önemli bir adım atıyoruz. Asya’yı Avrupa’ya ve Afrika’yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan yeni İpekyolunu hizmete alıyoruz. BTK demiryolunun gerçekleşmesiyle orta koridorun en önemli ayağı tamamlandı.


ÇİN'DEN AB'YE 12 GÜNDE YÜK TAŞIMAK MÜMKÜN

Biz dünyanın kalbi olan son derece stratejik coğrafyada yaşıyoruz. Türkiye olarak özellikle son 15 yılda yaptığımız yatırımlarla işte bu potansiyeli hayata geçirme mücadelesi veriyoruz. Bugüne kadar BTK projesinin tamamlayıcısı niteliğinde birçok projeyi halka arz ettik. Marmaray hızlı tren hattının inşası, mevcut tren hattının yenilenmesi, İstanbul’a inşa ettiğimiz ve üzerinden demiryolu hattını da geçirdiğimiz üçüncü köprü bunlardan bazılarıdır. Gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlarla BTK projesinin etkinlik ve cazibesini daha arttırdık. Hızlı tren hatlarımızın tamamının devreye girmesinin ardından Çin’den gelen yük BTK sayesinde 12-15 günde AB ülkelerine ulaşacak.

BÖLGEYE REFAH GETİRECEK

"Böyle bir hattın bölgemize getirisi sadece ekonomik olmayacaktır. Proje, siyasi olarak barış, güvenlik, istikrar ve sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de ülkelerimizin beşeri gelişimine katkı sağlayacaktır. Bölgenin kadim devletleri olarak beraber olduğumuz sürece çok daha büyük işlere imza atabiliz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz Bakü-Tiflis-Erzurum, Bakü-Tiflis-Ceyhan, TANAP ve Bakü-Tiflis-Kars projeleri yapacaklarımızın teminatıdır.”

TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN

Törende Başbakan Binali Yıldırım’ın mesajı okundu. Yıldırım, “2004’te Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Azerbaycan-Gürcistan-Türkiye arasında ülke bakanlarıyla başlattığımız çalışmalar, 2008'de Kars’ta 3 ülke liderinin katılımıyla temel atma seviyesine gelerek önemli merhale kat etmiştir. Birçok zorluklar ve olumsuzlara rağmen üç ülke liderinin desteği hiçbir zaman eksik olmamış ve nihayet mutlu sona ulaşılmıştır” ifadelerini kullandı.

Pekin'den Londra'ya

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili, Kazakistan ve Özbekistan Başbakanı katılımlarıyla ilk sefer yapıldı. Pekin’den Londra’ya uzanan hat, yıllık 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük kapasitesine sahip.2035 sonunda 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yük taşıması planlanan 838 kilometrelik hattın, 76 kilometresi Türkiye, 259 kilometresi Gürcistan ve 503 kilometresi ise Azerbaycan üzerinden geçiyor.


Bize inanmadılar

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev, “BTK, Avrupa’yı Asya’ya bağlayan en kısa ve güvenilir yoldur. Avrasya ulaşım haritasının önemli bir parçasına dönüşecek. Bazı yabancı çevreler BTK’nın yapımına inanmıyordu. Fakat üç ülke güçlü irade ve güven olduğu zaman tüm işlerin yapılabileceğini gösterdi. Üç ülke bundan sonra da birlikte olacak ve birbirini destekleyecek” dedi. Gürcistan Başbakanı Kvirikaşvili de, “BTK bölgenin gelişmesine ve güvenliğine büyük katkı sağlayacak” şeklinde konuştu. Kazakistan Başbakanı Sagintayev de, “BTK, Kazakistan’ın Hazar’daki transit gücünü artıracak. Hazar üzerinden Doğu Avrupa’ya yapılan ulaşım 2 kat hızlı olacak” ifadelerini kullandı. Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov da BTK’nın Orta Asya ürünlerinin geniş coğrafyalara sevkedilmesi açısından önemli bir proje olduğunu belirtti.

#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Demir İpekyolu
#Azerbaycan
#Gürcistan
7 yıl önce