|

Zihinsel engellilere VIP sağlık hizmeti

Eskişehir'de hayata geçirilen "Zihinsel Engellilere Sağlık Hizmeti Sunumunda Sürekliliği Sağlayacak Proje" ile zihinsel engellilerin sağlık hizmetine erişiminde 'VIP hasta' muamelesi görmesi amaçlanıyor. Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Fidan, "Zihinsel engelliler hepimize verilmiş emanettir. Onlar için gerekenleri yapma zorunluluğumuz var" dedi.

Yeni Şafak
10:18 - 9/12/2014 الثلاثاء
Güncelleme: 10:30 - 9/12/2014 الثلاثاء
AA

Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hayata geçirilen, "Zihinsel Engellilere Sağlık Hizmeti Sunumunda Sürekliliği Sağlayacak Proje" ile kentte zihinsel engellilerin sağlık hizmetine erişiminde, "VIP hasta" muamelesi görmesi hedefleniyor. Eskişehir Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Fidan, 3 ay önce uygulamaya başlayan proje kapsamında yapılacaklar hakkında bilgi verdi. Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'ndan (BEBKA) projeye destek aldıklarını anlatan Fidan, "Bu büyük bir organizasyon çalışması. Kamu Hastaneleri Birliği'nin gücüyle, Milli Eğitim Müdürlüğü ve diğer sivil toplum kuruluşlarının güçlerini birleştirmesi çalışmasıdır. Eğitimler, hastaların ulaşımı gibi giderler için maddi kaynağa ihtiyaç duyuyorduk. BEBKA'ya başvurduk. 383 bin lira gibi bir rakamla, bir yıllık bütçesini oluşturduk. Zihinsel engelliler, sağlık hizmetine ulaşma noktasında ciddi sorunlar yaşayan dezavantajlı bir grup. Biz sıkıntıları bir nebze olsun azaltabilmek için bu projeyi gerçekleştirdik" diye konuştu.


ULAŞIM SORUNU DA ÇÖZÜLDÜ

Zihinsel engellilerin, hastanelerde diğer vatandaşlardan ayrıcalıklı bir muameleye tabi tutulmaları gerektiğine dikkati çeken Fidan, şöyle konuştu: "Kentteki Eskişehir Devlet Hastanesi ve Yunus Emre Devlet Hastanesi'nde bu iş için birer görevli tahsis ettik. Çünkü bu hastaların karşılanması, ilgili kliniğe muayene ettirilmesi, gerekirse tedavilerinin yapılması bir anlamda 'VIP hasta' muamelesi görmeleri önceliğimiz. Bunun dışında söz konusu hastaların ciddi bir ulaşım sorunu vardı. Bunların hastanelere ulaşımının sağlık personeli gözetiminde, bir araçla gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Bunun için özel donanımlı araçlar tahsis ettik.  Bu da projenin ulaşım ayağını oluşturdu."


'ENGELLİ AİLELERİ BİZE ULAŞSIN'

Diğer illerde bu çapta bir çalışma duymadığını belirten Fidan, şöyle devam etti: "Projemiz bir örneklem çalışması değil, taban çalışmasıdır. Diğer illerde de yaygınlaşmasını istiyoruz. Şimdiye kadar her şey güzel gidiyor. İnşallah böyle de devam eder. Ancak bu çalışmadan zihinsel engelli bireylerin ailelerinin haberdar edilmeleri gerekiyor. Şimdiye kadar ulaşamadıklarımız varsa onlar da bize ulaşsın. Ulaşabildiğimiz aileler çok mutlu oldu. Zihinsel engelliler hepimize verilmiş emanettir. Onlar için gerekenleri yapma zorunluluğumuz var." Zihinsel engellilere nasıl davranılacağının bilinmediğini vurgulayan Fidan, projeyle sağlık personeline ve hasta yakınlarına eğitimler verilmeye başlandığını da söyledi.

#zihinsel engelli
#VİP
#sağlık
#hizmet
٪d سنوات قبل