|

Gazze Sağlık Bakanlığı Yetkilisi korkunç durumu açıkladı: Enkaz altında halen 1500 kişi var

İsrail'in 18 gündür bombaladığı abluka altındaki Gazze Şeridi'nde ölen sivillerin sayısı son 24 saatte 704 artarak, 5 bin 791’e yükseldi. Gazze Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Anwer Attallah, halen enkaz altında olan 1500 insanın olduğu ve cesetlerin çıkarılmazsa kolera hastalığı gibi salgın hastalıklarının yayılma tehlikesi olduğunu belirtti. İsrail, Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattı. İşte Hamas-İsrail savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri.

16:24 - 24/10/2023 Salı
Güncelleme: 16:39 - 24/10/2023 Salı
Yeni Şafak
Gazze Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Anwer Attallah: "Enkaz altında 1500 kişi var"
Gazze Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Anwer Attallah: "Enkaz altında 1500 kişi var"
Sivil katliamının durdurulması yönünde dünyadan yükselen çağrılara rağmen İsrail güçleri, ayrım yapmadan
'yi bombalamaya devam ediyor. İsrail ordusundan yapılan açıklamada, Gazze Şeridi'ndeki farklı mahallelerde bulunan 400 yerin vurulduğu bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında artan ölü ve yaralı sayısına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail saldırılarında ölenlerin sayısının 2 bin 360'ı çocuk ve 1292'si kadın olmak üzere 5 bin 791’e, yaralıların sayısının da 16 bin 297'ye yükseldiği belirtildi.

Halen enkaz altında 1500 kişi var

Gazze Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Anwer Attallah, Gazze'de son durumu ve ambargolar sebebiyle çökmek üzere olan sağlık altyapısının son durumunu aktardı. Attallah, Gazze'de bir ay içerisinde 5500 kadının doğum yapacağını ve sağlık altyapısının bunu karşılayacak durumda olmadığını söyledi. Aynı zamanda halen enkaz altında olan 1500 insanın olduğu ve cesetlerin çıkarılmazsa kolera hastalığı gibi salgın hastalıklarının yayılma tehlikesi olduğunu belirtti.

İsrail - Hamas savaşında yaşanan son dakika gelişmeleri...

16:10 İsrail, Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattı

İsrail, Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattıAl Jazeera televizyonu, İsrail polisinin Mescid-i Aksa'yı Müslümanların ibadetine kapattığını duyurdu. İslami Vakıflar Dairesi'ne göre, İsrail polisi aylar sonra ilk kez Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'yı kapattı ve Müslüman ibadetçilerin yerleşkeye girmesini engelledi. Filistinli Wafa haber ajansının bildirdiğine göre, İsrail polisi sabah saatlerinde Yahudi ibadetçilerin yerleşkeye girmesine izin verdi ve kutsal mekanda sadece Müslümanların ibadet edebileceğini belirten kuralı ihlal ederek ayin yapmalarına izin verdi.

15:04 Hiizbullah'tan İsrail'i alarma geçiren mesaj

Hiizbullah'ın iki numarasından İsrail'i alarma geçiren bir açıklamada geldi. Gazze'deki sivil ölümlerinden ABD ve Avrupa'nın da sorumlu olduğunu belirten Naim Kassam, Hizbullah'ın Gazze savunmasının kalbinde yer aldığını ve Gazze'de, Batı Şeria'da, Lübnan'da ve tüm bölgede İsrail'le mücadele edeceğinin altını çizdi. Kassam, Twitter üzerinden yayınladığı mesajında 'savaşta bize ihtiyaç duyulursa parmağımız tetiktedir' ifadesine yer verdi.

15:01 İsrail ordusu broşür attı

İsrail ordusu esirlerle ilgili bilgi verene ödül çağrısı yapan yüzlerce broşürü havadan Gazze'ye attı. Söz konusu broşürde 'Eğer çocuklarınız için daha iyi bir gelecek istiyorsanız, bize bir iyilik yapın ve esir alınan rehinelerin yerlerini söyleyin' ifadelerine yer verildi. Broşürde İsrail ordusuna nasıl ulaşacaklarına ilişkin QR koda da yer verildi.

14:52 İsrail ordusundan ardı ardına açıklamalar

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, İsrail'in Gazze'ye yönelik ölümcül hava saldırılarını durdurma niyetinde olmadığını söyledi. Halevi yaptığı açıklamada, 'Hamas'ı tamamen parçalanmış bir duruma getirmek istiyoruz. Güneydeki kara operasyonlarına iyi hazırlandık' ifadelerine yer verdi.

İsrail askeri sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari ise ordunun savaşın bir sonraki aşaması için 'hazır ve kararlı' olduğunu ve siyasi talimat beklediğini söyledi.

Ancak İsrail'in ne kadar sürede tam kapsamlı bir işgal başlatabileceği belli değil. Yabancı hükümetler çatışmanın tüm Ortadoğu'ya yayılabileceği endişesini dile getirdi. Lübnan-İsrail sınırında halihazırda çatışmalar yaşanıyor.

14:09 Hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktü

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı 'Hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktü' açıklamasında bulundu

11:26
İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde son 24 saatte 400’den fazla hedefin vurulduğunu duyurdu. IDF, saldırı anlarının görüntülerini de paylaştı.

IDF’ten yapılan açıklamada, “IDF, Hamas'ın terör kapasitesini ortadan kaldırmaya yönelik geniş çaplı bir operasyonla son 24 saat içinde 400'den fazla terör hedefini vurdu. Hamas'ın İsrail'e roket atmaya hazırlanan silahlı birlikleri, teröristlerin deniz yoluyla İsrail'e sızmasını sağlayan Hamas tünelleri vuruldu. Hamas komuta merkezleri operatörler tarafından kullanılmakta ve silahlar camilerde depolanmaktadır” denildi.

11:22 Herzog: Hizbullah ateşle oynuyor

İsrail cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 7 Ekim Hamas saldırısını "modern zamanların en kötü zulümlerinden biri" olarak nitelendirdi ve Lübnan'daki Hizbullah'ı İsrail'in kuzeyinde "ateşle oynamakla" suçladı.

11:01 İran'dan Bden'a çağrı: Riyakarlığa son ver

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Güney Kafkasya Bölgesel İşbirliği Platformu toplantısı sonrası yaptığı basın açıklamasında, "Buradan ABD’lilere sesleniyorum. Yıllar önce bölgede Hizbullah’ı yok etmeye ve silahsızlandırmaya çalıştınız, ancak bugün Hizbullah her zamankinden daha güçlü varlığını sürdürüyor.ABD’liler ve Batılılar Siyonist rejim karşısında yeni bir cephe açılmaması için şimdiye kadar Hizbullah’a onlarca mesaj gönderdi. Bunun yanı sıra ABD yönetimi de bize iki ayrı mesaj gönderdi ve İran'ın savaşa dahil olmamasını, itidalli olmamızı istedi" dedi ve sözlerine şöyle devam etti;

" ABD savaşı genişletmek veya büyütmek istemediğini iddia ediyor, ancak diğer yandan iki hafta önce gönderdiği silahlar ile Filistinli sivillere çocuklara ve kadınlara yönelik Gazze’deki saldırıları destekliğini ilan ediyor. Buradan Biden’a sesleniyorum. Riyakarlığına son ver. Seçim dönemi kampanyasında dünya için savunduğunuz insan hakları bu muydu?” dedi.

10:46 Macron: Olup bitenler hiçbir zaman unutulmayacaktır

Macron, İsrailli mevkidaşı Isaac Herzog ile Kudüs'te buluştuğu sırada, 'Dayanışmamızı ifade etmek için buradayım' dedi. Fransa Cumhurbaşkanı ayrıca Hamas'ın İsrail'e saldırısına atıfta bulunarak 'olup bitenler hiçbir zaman unutulmayacaktır' dedi.

09:19 Katar Emiri’den İsrail tepkisi

Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, 'Artık yeter! İsrail’in sınırsız bir şekilde (insan) öldürmesine yeşil ışık yakılmamalı' dedi. Al-Thani, Körfez Arap devletinin danışma Şura konseyinin açılışında yaptığı yıllık konuşmasında, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın "bölgeyi ve dünyayı tehdit eden tehlikeli bir tırmanış olduğunu" söyledi.

'İsraillilere, Filistinlileri yerinden etmek ve topraklarını kolonileştirmek gibi yasadışı vahşetleri sürdürmeleri için koşulsuz yeşil ışık yakılamaz' diyen Katar emiri sözlerine şöyle devam etti;

'Günümüzde İsrail'in silah olarak su, ilaç ve gıdayı kesmesine izin verilmemelidir.'


#gazze
#israil
#son dakika haberleri
7 ay önce