|

2 milyon tiryaki sağlığa koştu

Yeni düzenlemelerle sigara bırakma oranı artıyor. Son yedi yılda 1 milyon 891 bin 170 tiryaki, sigarayı bırakmak için polikliniklere başvurdu. Hastalara danışma hattı ve web sitesi aracılığıyla da psikososyal ve motivasyonel destek hizmetleri sunuldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/02/2017 Salı
Güncelleme: 01:57 - 14/02/2017 Salı
Yeni Şafak
2 milyon tiryaki sağlığa koştu
2 milyon tiryaki sağlığa koştu

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son yedi yılda 1 milyon 891 bin 170 tiryaki, sigarayı bırakmak için polikliniklere müracaat etti. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin kullanımıyla mücadele için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, hem kişisel hem de toplum sağlığının korunması amacıyla çeşitli kanuni düzenlemelerle kullanım alanları ve satış yerlerine ilişkin sınırlamalar getirdi. Uygulamaya giren programlar sonrasında dünya genelinde takdir kazanan Türkiye, yeni düzenlemelerle sigara kullanımını en aza düşürmek için “sigara bıraktırma hizmetleri”ni de güçlendirdi.



PLANLAR TAKİP EDİLİYOR


ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı, 2015 yılından itibaren geliştirilen yeni yazılım aracılığıyla hem sigara bırakma poliklinikleri hem de, "www.alo171.saglik.gov.tr" web sitesi ile entegre çalışmaya başladı. Bu kapsamda sigara bırakma polikliniğine müracaat eden hastaların kayıtları doğrudan ALO 171 sistemine de düşüyor. Hastalar ALO 171 aracılığıyla yıl boyunca bir hafta, ilk altı ay ve ardından birinci yılın sonunda olmak üzere yıl içinde 6 kez aranarak sigara kullanıp kullanmadığı takip ediliyor. Söz konusu danışma hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla sunulan psikososyal motivasyonel destek hizmetleri, web aracılığıyla da sunulmaya başlandı.



GÜNDE 7 BİN GERÇEK ÇAĞRI


2010 yılında uygulamaya giren “ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı” ile tütünle mücadele çalışmalarının kapsamlı şekilde yürütülmesi ve kullanıcılara sigarayı bırakma yönündeki talepleri konusunda yardımcı olunmaya başlandı. Bugün itibarıyla 175 operatörle 24 saat kesintisiz hizmet verilen ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı'nda günlük ortalama 6-7 bin gerçek çağrıya karşılık veriliyor.






#Sağlık Bakanlığı
#Sigara Bırakma Danışma Hattı
7 yıl önce