|

6 bin 500 kişi eğitim aldı

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, Türkiye'de 71 ilde, 6 bin 500 kişinin ara buluculuk eğitimi aldığını belirterek, "Amaçladığımız gibi gelişirse, seneye 500 bin ile bir milyon dosyanın ara bulucular marifetiyle çözümlenip yargıdaki iş yükünün azalmasına ve toplumsal barışa katkı sağlaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.

Yeni Şafak
21:03 - 18/12/2015 Cuma
Güncelleme: 19:04 - 18/12/2015 Cuma
AA

Öztatar, protokolle birlikte, taraflar arasındaki özel hukuk uyuşmazlıklarında, mahkemeye gitmeden çözüm yolu olarak ara buluculuk kurumunun işlerlik kazanması amacıyla, Bodrum Adliyesi'nde oluşturulan Arabuluculuk Merkezi'nin açılışını gerçekleştirdi.



Burada bir konuşma yapan Öztatar, Türkiye'deki yüzde 99 olayın mahkemede ancak yüzde birlik bölümüne adliye dışında çözüm bulunduğuna dikkati çekerek, bu durumun iş yükünü artırdığını ifade etti.



Öztatar, "Biz buradaki sorunu daha ucuz ve kolay çözmeyi sağlıyoruz. Bizim ara buluculuğu yapmamızdaki amacımız, adalete erişimi daha hızlı sağlamak, hızlı adalet, kolay adaleti sağlamak" diye konuştu.



Dünyada yargılama sürecinin 200 ile 400 gün arasında olduğuna değinen Öztatar, "Bunun nedeni ise dava dilekçeleri, cevap, keşif, deliller, bilirkişi incelemesi ve hakimlik kararı. Bu belli bir süre alıyor. Oysa ara buluculuk dediğimiz müessesede bir günde bile sorun çözülüyor" ifadesini kullandı.



"Dava bitse de husumetler bitmiyor"

Ara bulucuların 2 ile 4 saatte bir sorunu çözdüğünü anlatan Öztatar, şöyle konuştu:



"Hiçbir uyuşmazlığımızı 4 saatte çözemeyiz. Özellikle insanlara bu çözümden bahsetmemiz lazım ve onları önce buraya yönlendirmemiz lazım. Mahkeme sürecinde husumetler bitmiyor. Biz sorunu çözüyoruz ama barışçıl şekilde çözümlenmiyor. Bu nedenle dava ceza davası veya idari dava olarak devam ediyor. Amacımız iki tarafında kararlarını kendileri vermek suretiyle, barışçıl bir şekilde kendi sorunlarını çözmek. Böylelikle toplumsal uzlaşıya ve barışa katkı sağlamak işçi, işveren barışına katkı sağlamak."



Hakan Öztatar, "Türkiye'de 71 ilde, 6 bin 500 arkadaşımız ara buluculuk eğitimi almış durumda. Amaçladığımız gibi gelişirse, seneye 500 bin ile bir milyon dosyanın ara bulucular marifetiyle çözümlenip yargıdaki iş yükünün azalmasına ve toplumsal barışa katkı sağlaması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" dedi.



İşçi, işveren, ticari davalar, tüketici davaları, telif hakları, marka patent hukukuna ilişkin davalar gibi özel hukuk uyuşmazlığındaki davaların ara bulucunun konusu olduğunu belirten Öztatar, ceza davalarının ise bu kapsamda tutulmadığını ifade etti.



Öztatar, şu değerlendirmelerde bulundu:



"Bize hukuk fakültelerinde çatışmayı, sorun çözmeyi öğrettiler. Uzlaşarak sorun çözülme öğretilmedi. Ben hukuk fakültelerine sesleniyorum, artık insanlara anlaşarak, müzakere ederek sorun çözmeyi öğretin. Çünkü çatışarak çözüm elde etmede biz bir taraf oluyoruz. Hakim buradaki tarafların sorunlarını çözmeye çalışıyor. Bunun yerine iki insanın karşılıklı oturarak sorun çözmesini diliyorum."



Bodrum Cumhuriyet Başsavcısı Dr. Barış Duman da bütün gayretlerinin, Bodrum'da yaşayan vatandaşların yargıya ve adliyeye olan güvenini daha da yukarılara çıkarmak olduğunu belirtti.



#arabulucu
#adalet
#türkiye
8 yıl önce