|

Alerjik astım en çok 2 bölgede görülüyor

Türk Toraks Derneğince Türkiye'de astım hastalarının özelliklerinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilen FENOTÜRK Çalışması'nda, alerjik astımın en çok Marmara ve Karadeniz bölgelerinde görüldüğü tespit edildi. Yapılan araştırmada en fazla kadınlar yer alırken, araştırmaya katılanların yüzde 36'sının obez olduğu gözlemlendi.

Yeni Şafak
14:05 - 9/04/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:05 - 9/04/2016 Cumartesi
AA

Türk Toraks Derneği'nin "19. Yıllık Kongresi", Antalya'da gerçekleştirildi. Türkiye'de astım hastalığının özelliklerinin ele alındığı "FENOTÜRK Çalışması"nda, alerjik astımın en çok Karadeniz ve Marmara'da görüldüğü ortaya kondu.



Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Füsun Yıldız, basın toplantısında yaptığı konuşmada, sık görülen hastalıklar arasında yer alan astımla ilgili çalışma sonuçları hakkında bilgi verdi.



Türkiye'de astım hastalığının özelliklerinin ele alındığı "FENOTÜRK Çalışması" yapıldığını ifade eden Yıldız, astımın genetik özelliklerinin çevresel faktörlerle etkileşmesi sonucunda çok değişik klinik seyirlerde kendini gösterdiğini dile getirdi. Buna göre de tanı ve tedavilerinin değiştiğini aktaran Yıldız, bu nedenle Türkiye'de astım hastalarının klinik özelliklerinin saptanması amacıyla 14 farklı merkezden bin 400 astım hastasının katılımıyla araştırma yapıldığını anlattı.



Araştırmaya katılanların çoğu kadın


Araştırmaya dahil edilen hastaların yaş ortalamasının 44 ve katılımcıların yüzde 75'inin kadın olduğunu ifade eden Prof. Dr. Füsun Yıldız, şunları söyledi:



"Tüm katılımcıların yüzde 36'sı şişman (obez), hastalık süresi ortalama 9 yıl, hastalık ağırlığı açısından büyük çoğunluğu hafif-orta ağırlıktaydı. Rinit ve sinüzit en sık eşlik eden ek hastalık iken, alerjenler ve psikolojik faktörler en sık atakları başlatan tetik çeken faktörler olarak belirlendi. En sık rastlanan alerjenler ise ev tozu akarları ve çimen polenleri olarak belirlendi. Nefes testi incelemelerinde, solunum test sonuçları normal veya normale yakın hastaların büyük çoğu normal kiloda ve alerjik hastalık özelliklerine sahip bireylerdi. Hastalık takibinde astımı kontrol altında olmayan yani sık yakınması olan, hastaneye ve acile atakla başvuran hastalar ağır astım özelliği taşıyordu."



Prof. Dr. Füsun Yıldız, astım üzerinde coğrafi bölgelerinin özelliklerinin de etkili olduğunu vurgulayarak, "Coğrafi bölgeler açısından astımlı hastalar değerlendirildiğinde alerji oranı en yüksek bölgeler Karadeniz ve Marmara bölgesi olarak bulundu" diye konuştu.




#solunum yolu hastalıkları
#Türk Toraks Derneği
#TÜrk Toraks Derneği Başkanı Arzu Yorgancıoğlu
8 yıl önce