|

Amak-ı Hayal'e sanal yorum

Filibeli Ahmed Hilmi'nin Amak-ı Hayal'i bu kez sanal gerçeklikle kısa film oldu. Yönetmen Ergin Şanal, “Fanilik kavramına odaklandık. Amak-ı Hayal gibi içsel tecrübeye dayanan hikayeleri anlatmak için teknoloji iyi bir mecra" dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/02/2017 Cumartesi
Güncelleme: 01:31 - 18/02/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
On dakika süren filmin çekimleri iki günde Karacaahmet Mezarlığı'nda yapıldı. Animasyonun tamamlanması ise 45 gün sürdü.
On dakika süren filmin çekimleri iki günde Karacaahmet Mezarlığı'nda yapıldı. Animasyonun tamamlanması ise 45 gün sürdü.

Filibeli Ahmed Hilmi'nin başyapıtı Amak-ı Hayal bu kez yepyeni bir yorumla karşımızda. Görsel efekt tasarımcısı Ergin Şanal, romanı sanal gerçeklikle serbest bir şekilde kısa filme uyarladı. Adını Budizm'deki geçicilik kavramına verilen ad olan “Annica”dan alan film, !f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali'nde seyirciyle buluşuyor. 10 dakikalık film seyirciyi, Aynalı Baba'nın rehberliğinde varlık, fanilik ve gerçekliğin sorgulandığı bir yolculuğa çıkacak.





RACİ BİZİZ


"Fanilik" kavramını, fraktal matematik tekniği(karmaşık geotmerik şekillerinin bir araya gelmesi) ile yorumlayan Şanal şunları söyledi:





"Amak-ı Hayal, fanilik gibi konular aklımda vardı. Raci ile başlayıp Aynalı Baba'nın ney çalmasından sonrasını bir film gibi değil de fraktal matematiğiyle anlatmaya çalıştım. Bu serbest bir uyarlama. Raci biziz, bir dış ses var o hem Raci hem Aynalı baba oluyor. Bir takım değişmeler var. Hiçbir şey kalıcı değildir, her şey geçicidir. Her şeyin bir feyzi vardır, doğar ve ölür. Bu bir döngü içindedir. Bunun farkına vardığımızda hayata karşı güçlü bir hale geliriz. Daha çok sevebilir, saygı duyabiliriz, her şeyin seçimlerimiz sonucu olduğunu görmemize yardım eder."






#Filibeli Ahmed Hilmi
#Kısa film
#!f İstanbul Bağımsız Filmler Festivali
7 yıl önce